Дан када је умро Карл Густав Јунг

6 јуна, 2015

На данашњи дан пре 53 године у швајцарском месту Киснахту, свет је напустио познати психолог и психијатар, творац комплексне психологије Карл Густав Јунг.

Jung-Karl-Gustav
Карл Густав Јунг

Студирао је медицину у Базелу где се определио за специјализацију психијатрије. Већ у 25. години је постао асистент светски познатог психијатра Еугена Блојлера, на његовој клиници за менталне болести „Бургхелцли“ у Цириху.
Јунг је докторирао у 27. години, а у 30. је постао доцент на Циришком универзитету.
Рођен 1875. године у богатој швајцарској породици, са оцем свештеником и мајком која му је обезбедила прва проучавања душевних проблема, а посебно неурозе.
Оно што одликује рад овог творца аналитичке психологије јесте да разликује два слоја несвесног: лично и колективно.
Несвесно је за Јунга извор мудрости, а поред личног несвесног у душевном животу људи важну улогу имају наслеђено и надлично, односно колективно несвесно.
Према Јунгу, човек је комплексно биће, сексуално и религијско, нагонско и духовно, несвесно и свесно, ирационално и рационално, а личност је одређена прошлим догађајима, као и планирањем будућности.
Такође, треба споменути и учење Јунга о типовима личности и његову класификацију људи, а то је према доминантом ставу или оријентацији либида на екстравертни и интровертни тип, као и према доминантној психичкој функцији на интуитивни, мисаони, осећајни и сензитивни тип.
Сан је порука нашег несвесног нама самима
Оно што је интересантно у раду овог психијатра је његово тумачење снова. Јунг је сматрао да је сан порука коју наше несвесно шаље нама самима. Онај ко схвати ту поруку личног и колективног несвесног, може боље разумети своје право садашње психичко стање, али може претпоставити шта га чека у будућности, сматраo je Јунг.
Он je рекао да се у колективном несвесном налази духовно искуство хиљаде генерација наших предака, и да је неопходно упознати те садржаје. Међутим, сматрао је да то може бити и опасно, трагично а, понекада, и кобно.
Јунгова психологија дала је значајне резултате и у интерпретацији митолошких и религијских симбола. Његова дела имају снажан утицај у многим подручјима културног стваралаштва.
Рад и истраживање Карла Густава Јунга је обимно, а о томе сведоче бројне књиге и студије које је за собом оставио и које су о њему писали други.
Мудре мисли Карла Густава Јунга

Ми не можемо ништа променити, све док то не прихватимо.
 
Ништа по човека није горе него да буде потпуно схваћен.
 
Здрав човек не мучи друге. Они који су мучени по принципу се претварају у мучитеље.
 
Не могу рећи за себе да верујем. ЈА ЗНАМ. Имао сам то искуство да будем обузет нечим што је много јаче од мене, нечим што људи називају богом.
 
Све што нас иритира код других може нас довести до схватања нас самих.
 
Твоја визија ће постати јасна тек када погледаш у своје срце. Ко гледа изван свог срца – сања. Ко гледа унутар свог срца – буди се.
 
Осуда не ослобађа, већ гуши.
 
Ако човјек не разумије другу особу, он ће тежити да је сматра будалом.
 
Ако постоји било шта што бисмо жељели да променимо у нашем детету, прво бисмо требали испитати и видети, да то није нешто што требамо променити у нама самима.
 
Жалосна је истина да се човеков живот збиљски састоји од склопа непомирљивих супротности – дана и ноћи, рођења и смрти, среће и несреће, добра и зла. Ми чак нисмо ни сигурни да ће једна превагнути над другом, да ће добро надвладати зло, а радост сузбити патњу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама