Да ли је у реду да дете неколико дана изостане из школе због путовања?

20 децембра, 2019

Али онда смо се запитали – морају ли школа, факултет и посао баш увек, без изузетка, бити испред забаве. Размишљајући и читајући о овој теми и дилеми са којом се суочавају многи родитељи којима је можда лакше да приуште летовање док школа још траје, или онима који можда напрасно добију неку баш добру понуду да одведу децу на неколико дана на неки незабораван пут, наишли смо на савет клиничког психолога и мајке троје деце Emily Edlynn. На питање једне мајке, која каже да је добила одличну понуду да своју осмогодишњу ћерку одведе у Дизниленд, али у току школске године – да ли да то уради или не, Емили каже:

“Потпуно сам сигурна да ја никад нисам пропустила ни дан школе да бих радила нешто забавно. Моја породица није много путовала, па можда није ни било неких прилика, али ићи у школу сваког дана није се никад доводило у питање. Једном ме је у средњој школи другарица питала да да са њом и њеним друштвом из хора отпутујем на тродневно скијање и моји родитељи нису желели да донесу ту одлуку. Инсистирали су да ја питам разредног старешину да ли ће ми то дозволити. Они неће оправдати часове нити рећи да сам била болесна.

Све ово пишем да бих вам објаснила да сам читаво своје школовање строго пратила правила и готово се ригидно држала рутине. То ме прати и данас, док правила и рутине преносим својој деци, понекад се питајући – треба ли мало да се опустимо?

Али, знате шта? Ја кажем – пропустите неколико дана школе да бисте радили нешто забавно и стварали успомене као породица. Како улазим у средње животно доба, а време сваког дана све брже пролази, схватам важност тога да користите сваку прилику да стварате заједничке успомене.

Шта је неколико дана школе у односу на породицу која ће заједно шетати, откривати нова места, смејати се, градити везу за читав живот? Док још деца желе да путују с вама…

Када је у реду да деца пропусте часове

У оним првим разредима основне школе, надам се да академски захтеви које пред њих постављају нису у тој мери ригорозни, па да ће неколико дана да им поремети процес учења. Мој савет је да искористите управо те ране године, када можете да планирате ствари у зависности од вашег, а не њиховог распореда.

Када то ипак није ок

Мој лични став (не заснован на научним истраживањима о деци која су због путовања пропустила неколико дана школе, јер нема таквих истраживања) је да се опустите и не бринете превише до 5. разреда. Али када школа постане захтевнија, и уче у школи ствари које можда не можете ви да им разјасните код куће, била бих опрезнија када је реч о пропуштању часова због путовања.

Заправо, познајем најмање једну породицу која је одувек приоритет давала путовањима у односу на школу. Ја то не бих радила често, зато што ми ни моји приоритети ни карактер то не би дозволили, али се свакако слажем с тим да ће, искусивши нове и другачије културе од своје, деца научити ствари које у школи не могу да науче.

О чему да размислите пре него што повучете дете са часова зарад путовања

Иако не постоје никаква истраживања о томе на који начин породични одмори утичу на оцене, поуздано знамо да више изостанака из школе води децу ка томе да теже пролазе кроз градиво. Зато, кад мало порасту па петице почну да добијају теже него раније, требало би да размотрите пре свега потребе вашег детета као ђака. Ако у току године пропусте часове из неких других разлога, ипак би требало да за путовања користите распусте. Друга ствар о којој треба мислити је и колико ће стреса и додатног напора бити због пропуштених часова, па ако је то за дете превише, одустати од пута.

Дакле, како дете буде било старије, биће вам теже да организујете путовање у току школске године. Зато, мој кратак одговор на питање да ли да своју осмогодишњакињу поведете у Дизниленд је – ДА. Нека то буде онај део детињства у ком је забава још на првом месту.

Срећан пут!”

У преводу на наше услове – понекад, ако не можете да приуштите путовање током распуста, или ако вам се пружа нека одлична прилика да као породица будете заједно, у реду је изостати из школе.

Приредила: А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Да ли је у реду да дете неколико дана изостане из школе због путовања?"

  1. t каже:

    Dete koje je dobar djak i shvata sta je obaveza, moze da izostane, i to nece poremetiti njegov odnos prema skoli, jer je svestan sta skola znaci, kao i obaveza. Deca koja inace nemaju disciplinu, shvatice to kao pravilo, i to jeste problem.

    Opet se moze reci da se vracamo na to da pravila ne treba da budu ista za sve, sto je velika istina… Yugo je manje bezbedan na 80 kmh, nego BMW na 120… cinjenica… pravila nisu za sve ista…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама