Da li mislite da je eksterna evaluacija nešto promenila u prosveti?

29 decembra, 2016

Komentar na tekst Nastavnici postigli cilj – krajem februara stiže predmetni nadzor!
-Da li ste videli veb stranu Ministarstva sa rezultatima eksterne evaluacije?
-Da li ste videli da škole na svojim sajtovima ističu nalaze eksterne evaluacije?
-Da li ste videli spisak “eksternih evaluatora”?
-Da li znate ko je kreirao koncept eksterne evaluacije za Srbiju?
-Da li mislite da je eksterna evaluacija nešto promenila u prosveti?

Da krenem od poslednjeg pitanja/dileme.
Eksterna evaluacija ništa nije promenila u školama (osim porasta ega nekih direktora koji dobiše najvišu ocenu), čak je u nekim školama pogoršana situacija posle nje (pogoršani međuljudski odnosi).
Eksterna evaluacija je specijalan projekat engleskih obaveštajnih službu u okviru “pomoći” banana državama kao što je Srbija. A evaluatori su obučeni agenti (da ne upotrebim jače reči) engleskog uticaja u Srbiji. Mislim da se razumemo.
Retko koja škola će istaći nalaze eksterne evaluacije jer je to nalaz krojen tako da svaku takvu školu naruži (čak i one sa najvišim ocenama) jer kada bi učenici, roditelji i nastavnici to stvarno čitali mislili bi da je reč o nekoj tuđoj školi.
Ministarstvo je najavilo publikovanje rezultata eksterne, ali je jasno da bi nastao problem jer bi to čitali i oni koji nisu prosvetari pa bi mogli svašta da pomisle.
I da ne bude zabune sam koncept eksterne evaluacije je promašaj jer se “evaluiraju” (ocenjuju) i škole koje su neverifikovane prema važećim zakonima (nemaju dozvolu za rad a takvih škola u Srbiji je preko 90%).
To je isto kao kada bi Poreska uprava ocenjivala rad uličnog trgovca bez fiskalne kase koji je neregistrovan u APR-u i zaključila da je njegova usluga vrhunska (ne uzimajući u obzir to da ne poštuje zakone, ne plaća porez i nema ni radni prostor propisan zakonom).
Iščašeno!
Paja penzioner

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Da li mislite da je eksterna evaluacija nešto promenila u prosveti?

 1. Profesor kaže:

  Dnevnice treba da se opravdaju. Slažem se da prvo treba da se utvrdi koliko i kakvo je stanje u školama, da li i u kom procentu su kabineti opremljeni u odnosu na Normativ opremljenosti kabineta. Škole koje imaju manje od 16 odeljenja nemaju status pravnog lica i ne može da se vrši eksterna evaluacija.

 2. Malena kaže:

  ”Eksterna evaluacija ništa nije promenila u školama (osim porasta ega nekih direktora koji dobiše najvišu ocenu), čak je u nekim školama pogoršana situacija posle nje (pogoršani međuljudski odnosi).”TAČNO 100% ! A većina visokih ocena je dobijena na osnovu dobrih odnosa direktora škole u savetnika i načelnika ŠU ! Ili, zahvaljujući tome što su isti držali neke svoje seminare u školi ! Eksterna protrči kroz takve škole, a direktori nisu ničim doprineli da im škola bude na ” takvoj ceni ” već sami zaposleni !

 3. Ivana kaže:

  Ona nije nista promenila kod kvalitetnih nastavnika jer se za istu nisu ni montirali, niti ce ko i da primeti kako rade.Dobra strana: Promenila je kod onog skarta u skoli, kojoj nikakva prica inace ne vredijer su oni kao ovcice. kad provale da “tako treba”drze i ugledne casove, popunjavaju ocene i nasmese se deci.

 4. Lj kaže:

  Znanje je moguce ocenjivati i procenjivati. Kada bi bila istinska evaluacija koja procenjuje ulazno i izlazno znanje ucenika; onda bi se znalo gde je ko i kolko dao u znanju svojih ucenika.
  Ovakva KVAZI evaluacija je BIROKRATSKA. Gde nestrucna lica ocenjuju ono o cemu NEMAJU POJMA.
  Gde to ima da inzenjer procenjuje lekara i obrnuto. KOD NAS VLADA LUDILO u obrazovanju. U Ministarstavu rade osobe koje su se tu fiksirale a nemaju iskustav u radu sa ucenicima ili su davno to zaboravile. Tamo ne sme biti nista fiksirano a sto je vezano za NASTAVU. MINISTRASTVO LICI NA USTAJLU VODU. A posledice su jasne, ne bih ovde takvu vodu opisivao, ali ona se u narodu naziva BARA i njen miris je svima poznat.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama