Да ли си ти шаргарепа, јаје или зрно кафе?

19 октобра, 2013

Ћерка се жалила свом оцу на тежак живот и рекла како не зна више како да се супротстави животним проблемима и тешкоћама, како нема више снаге за борбу; јер чим реши један проблем, већ је пред њом други и тежи од претходног.

grandmawoman1Њен отац, који је био кувар по занимању, одвео ју је у кухињу. Узео је три лонца, напунио их водом и ставио их на ватру. За кратко време вода у посудама почела је да кључа. У први лонац је ставио шаргарепу, у други јаје, а у трећи неколико зрна кафе, затим их је оставио да се кувају неко време.
Ћерка се није могла стрпети, јер није знала шта њен отац тим поступком жели рећи и доказати.

Отац је искључио шпорет, па је извадио шаргарепу из воде и ставио је у посуду, а исто је урадио са јајетом и кафом. Погледао је ћерку и упитао: „Шта видиш?”

„Видим шаргарепу, јаје и зрно кафе”, одговорила је.

Затражио је од ње да опипа шаргарепу и осетила је да је шаргарепа јако мека и крхка. Онда је затражио да огули јаје и видела је да је оно тврдо и скувано. Рекао јој је да помирише кафу, а она се насмешила када је осетила њен богати мирис.

Али шта све ово треба да значи?”, упитала је зачуђено.

Знај, кћери моја, да су и шаргарепа и јаје и кафа прошли кроз исто стање, борећи се са истим непријатељем -‘кључалом водом’, али се сваки од њих супротставио на различит начин. Шаргарепа је била тврда и јака, али је врло брзо омекшала и ослабила у кључалој води. Јаје је чувала његова јака љуска, али не задуго и оно се скувало у врелој води и променило из течног у тврдо стање. Док је кафа сасвим другачија. Њено зрно је остало исто, напротив – она је успела променити воду!

А ти?

Да ли си шаргарепа која је наизглед јака, али, чим наиђеш на мање препреке и тешкоће, ослабиш и губиш снагу?

Или си јаје меког срца које, кад наиђе на проблеме, постаје јако. Твоја љуска (спољашњи изглед) се не мења, али се мења твоја унутрашњост тако да твоје срце постаје тврдо, јако и горко?

Или си зрно кафе које измени врелу воду (а она је извор бола) тако што је чини укусном и даје јој леп мирис. Ако си као зрно кафе, ти своју околину чиниш бољом, вреднијом, ти тешкоћу себи олакшаваш тако да она буде олакшица уместо тешкоће и проблема, бриге и туге.

Размисли, кћери моја, како ћеш се суочити са свим проблемима и тешкоћама овога света?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Да ли си ти шаргарепа, јаје или зрно кафе?"

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама