Da li treba da se brinete ako vaše dete igra popularnu igricu Minecraft?

5 aprila, 2016

Kao mama jednog Minecraft gejmera od 9 godina postala sam veoma zabrinuta oko toga da li Minecraft utiče loše na razvoj mog deteta, koliko bi trebalo da traje jedna sesija, da li uopšte treba da igra MC… Malo sam istražila Minecraft fenomen i evo šta sam sve saznala.


Igrica ima preko 100 miliona registrovanih korisnika. Čemu Minecraft duguje toliku popularnost?

Iskreno, ne znam. Ceo Minecraft podseća na digitalni Lego s tim što su blokovi osnovni prirodni elementi – zemlja, kamen, voda, drveće… Miniranjem dobijate elemente za gradnju, pravite sklonište, alat, oružje… Oružje vam je potrebno da biste se branili od čudovišta “mobsova” (mobs je skraćeno od mobile monsters). Glavni lik je gejmer u koži simpatičnog Stiva, ali i to se može promeniti. Postoji gomila svetova i mapa koje možete igrati, likova koji možete biti, nebrojeno mnogo različitih modova i mini igara koje korisnici mogu sami programirati i razvijati.

Potpuno u čudu zbog popularnosti igrice, upitala sam jednog poznatog Minecraftera zašto je Minecraft toliko popularan? Odgovorio mi je da je to zato što na njemu ne postoje granice. Sam praviš svoje svetove i uređuješ ih po svojoj volji. Zar nije to upravo ono čemu težimo u stvarnom životu?

Ono što je ohrabrujuće je da Minecraft tera decu da istražuju i otkrivaju nove stvari jer ne postoji univerzalno uputstvo za igru. Upravo zato deca gledaju klipove drugih gejmera koji igraju Minecraft.

Ipak, postoje i drugi načini da se igra Minecraft. U Velikoj Britaniji je ova igrica besplatna i često služi kao sredstvo za učenje u školama. Na konferenciji Nove tehnologije u obrazovanju, u organizaciji British Council-a smo upoznali Marka Martina koji koristi Minecraft kao učilo. Pogodite da li deca obožavaju njegove časove? Danci su bili još napredniji pa su celu svoju državu smestili na Minecraft mapu. Sada mali Danci mogu da uče o svojoj zemlji uz pomoć Minecraft-a.

I sami tvorci Minecrafta su svesni njegovog edukativnog potencijala pa su podržali osnivanje portala koji pomaže prilikom učenja uz Minecraft. U pitanju je https://minecraftedu.com/. Sigurna sam da kada bi i naši nastavnici želeli, mogli bi da pronađu neke ideje na ovom portalu i primene ih u svojoj nastavi.
Nedavna istraživanja pokazuju da je Minecraft koristan za razvoj dečjeg mozga, snalaženje u prostoru i razvijanje matematičke logike. Naravno, uvek treba biti oprezan, pa isto kao što za dete nije zdravo da 6 sati sedi u neudobnom položaju i čita, nije dobro ni da dugo sedi ispred ekrana. O tome šta je to dugo a šta nije, i u kom položaju dete ne treba nikako da igra igrice govori Ranko Rajović u svojim predavanjima.

Da zaključim, odgovor na pitanje iz naslova je – Ne. Ne bi trebalo da budete zabrinuti zbog Minecrafta. Naprotiv, pokušajte da se uključite, postavljajte svom detetu pitanja o igrici. Mog sina zabavljaju moji komentari, i drago mu je da on nešto meni može da pokaže.

Naravno, ne zaboravite da pazite na vreme. Sat vremena dnevno je i više nego dovoljno za Minecraftovanje.

Andrijana Maksimović

PC Press

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama