Деца која мисле да се свет врти око њих не могу да се носе са проблемима у реалном свету

Можда сте га видели, или осетили – тај феномен који је изгледа обузео децу у последњих неколико година и претворио их у права егоцентрична бића? Ја то зовем „Ја па ја епидемија” и веровали или не, то се манифестује на малим стварима, свакодневно, а да некад нисмо ни свесни тога. Добре вести? То је потпуно излечиво! Ми сви познајемо клинце (можда чак и у нашим породицама) који мисле да имају право да ништа не раде, који очекују најбоље од живота без икаквог труда, и који не познају захвалност. Са оваквом децом је тешко живети, а по правилу они постају људи са високим очекивањима, захтевни супружници са истим ставом који су имали и као деца. То постаје велики проблем, јер деца која мисле да се свет врти око њих не могу да се носе са проблемима у реалном свету.

Иако можемо упирати прстом и кривити друштвене медије, ријалитије и низ других спољних утицаја, један од највећих узрочника ширења ове „епидемије“ смо управо ми, родитељи. Наравно, желимо најбоље за нашу децу и нико од нас не намерава да одгаји размажено дете, али често у нашим вољеним покушајима да урадимо најбоље за нашу децу, ми превише дадиљамо. Ми смо превише попустљиви, превише их хвалимо и уклањамо све препреке са њихових путева. И шта се онда дешава? Ми не дозвољавамо деци да ураде нешто за себе, да уче на својим грешкама, или да реше проблеме. Предлажемо пет стратегија за окретање новог листа:

1. Очекујте више

Имајте мало поверења у своју децу. Они могу и треба да дају допринос породици. На крају крајева, они су део породице и сви би требало да допринесу. Оно што ће добити заузврат ће бити животне вештине који су им потребне да крену у свет као срећнија, успешнија и независна људска бића. А ви? Морате да знате да сте томе допринели.

2. Одустаните од одустајања

Да ли сте икада рекли ДА иако сте желели да кажете НЕ? Куповина слаткиша пред касом? Смиривање детета поклоном кад крене да се баца? Време је да се окрене нови лист и кад кажете НЕ да то то и значи! Тако ће ваши малишани научити да бацањем, колутањем очију и дурењем неће ништа постићи.

3. Предајте узде
Сваки пут спашавамо нашу децу од њихових грешака, интервенишемо у њихово име, или им крчимо пут. Не дајемо им могућност да сами нешто науче. Миц по миц, они престају да се труде. Време је да предате узде правом власнику. Уместо да трчите са заборављеним домаћим задатком у школу, треба да их научите да морају сами да спреме књиге увече. Нека знају да могу и сами да разговарају са наставницима, тренерима и вршњацима о питањима која их занимају. Ви им можете помоћи да се припреме. Ваша деца морају да се науче сама на својим грешкама и успесима. Ви ћете бити ту да их подржите.

4. Искључите банкомат

Ово је корак. Инстант задовољство је главно у данашњем друштву. „То желим, то и добијам. Сада и одмах.” Најбољи начин за борбу против ове пошасти је да прекинете да дајете и купујете кад год они пожеле. Уместо тога, поставите одређени износ недељно и списак трошкова које дете треба да покрије (ужина, школски прибор, улазница за биоскоп…). Наравно ово треба прилагодити узрасту детета. На овај начин дете учи како ће кад одрасте да располаже својом платом.

5. Децентрализујте Его-универзум

Истраживања су јасна – они са „захвалним ставом” у животу су срећнији, мање депресивни, и мање под стресом јер воде живот са здравим оптимизмом. Али захвалност мора да се вежба. То је нешто чему морамо да научимо нашу децу. Нека знају да им свет ништа не дугује и да сви треба да урадимо свој део посла како би нам било лепше. Научите децу да цене своје околности (без предавања о глади деце у земљама Трећег света). Вежбајте децу да кажу хвала, разговарајте с њима – нека смисле нпр. три ствари за које су захвални. На овај начин помажете њима, а и целој породици да воде складнији и срећнији живот.
Приредила: А. Максимовић