Десет тајни срећних мајки

Да ли сте се некад запитали како су неке маме сретне и задовољне и без проблема се носе са свим обавезама и изазовима мајчинства? Иако не постоји рецепт за смиреност и срећу у сваком тренутку, доносимо вам десет тајних мама које су пронашле начин да буду сретне и опуштене унаточ свим свакодневним обавезама и одговорностима.

1. Уживају у мажењу и слатким загрљајима са децом
Додир има посебну снагу а свака мама ће потврдити да загрљај њеног детета учини да у потпуности заборави на све проблеме и потешкоће са којима се суочава. Загрљај, пољупци и мажење опуштају и маму и дете а када је дете сретно, мама не може бити сретнија!

2. Редовно вежбају
Доказано је да било која спортско-рекреативна активност позитивно утјече на психолошко стање, стога маме које редовно вежбају буду смиреније и задовољније. Било да се ради о лаганој шетњи са бебицом, трчкарање око детета или редовна физичка активности у теретани или код куће, свакодневна  вежбање вам може чинити само добро, па макар и 15ак минута дневно.

3. Проводе много времена изван куће са децом
Свакодневни изласци са децом, чак и ако пада киша, ове маме испуњава срећом. Сам излазак на свеж ваздух, лагана шетња и игра са децом вас може веома брзо орасположити а деца ће вам бити захвална!

4. Не замарају се превише са оним шта други мисле о њима
Ово представља велики изазов за све маме. Оставити по страни шта други мисле, било да се ради о родбини, пријатељима, суседима или чак мамама/тетама у парку вам заиста може учинити само добро. Сви су препуни савета о исхрани, облачењу па чак и одгоју, али ипак ви најбоље знате шта је добро за ваше дете.

5. Не очекују превише од себе
Бити мама је сигурно најтежи и најодговорнији посао на свету. А и маме понекад чине грешке, и то је ОK. Признајте себи да сте погрешили и наставите даље. Не очекујте превише од себе и не будите престроги према себи. Свако има лош дан. Важно је да наставите бити позитивни и схватити да нико није савршен.

6. Не заборављају дружења са пријатељицама
Поред улоге мајке, за маме је важно да проводе квалитетно вријеме са драгим особама, својим пријатељицама поготово ако су и оне маме. Имати подршку другарица је велика ствар и велика подршка у различитим ситуацијама. Његовање пријатељских односа је од изузетне важности јер таква пријатељства су злата вредна!

7. Труде се научити децу да буду самостална
Маме себи могу увелике олакшати многе ствари ако своју децу од најранијег доба крену учити основним вештинама које их могу што прије осамосталити. Очекујте реалне ствари од свог детета, нпр. ако имате двогодишње дете, потакните га да поспреми своје играчке, четверогодишњак може склонити суђе са стола. На тај начин ће се и дете осећати корисним а и ви!

8. Одвајају време за оно што их занима
Омиљени хоби може заиста помоћи да се осећате корисном али исто тако и испуњеном. Kада радите оно што волите, то вас додатно мотивише и чини вас бољом женом, мајком и супругом.

9. Цене мале ствари
Kада имате једно или више деце, заиста је посебна награда када можете отићи код фризера, козметичара или на кратки ручак са супругом или драгом особом. Уживајте у тим посебним тренуцима, нека вас оне чине сретним јер живот чине мале ствари.

10. Проводе квалитетно време са својом мушком половицом
Иако можете бити уморни од свих обавеза, пословних и дечјих, заиста је важно проводити квалитетно време са својим партнером, учинити једне другима сретним. Понекад је довољан само један осмех да развеселите свог супруга а одмах ћете и ви бити сретнији.

Извор: svezabebe