Дијана и Срђан Ђоковић : 5 савета за одгајање срећног и успешног детета

јул 27, 2016

Дијана и Срђан Ђоковић откривају родитељске тајне: 5 савета за одгајање срећног и успешног детета као што је Новак
US Open 2010 Practice 28/08/10 Novak Djokovic (SRB) greets his parents after practice, Image: 78094799, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Најбољи светски тенисер Новак Ђоковић свој успех у великој мери дугује својим родитељима Срђану и Дијани, који су поделили неколико савета које би сваки родитељ требало да усвоји.
Његови родитељи, Дијана и Срђан Ђоковић, подржавају свог сина од малих ногу, а о томе колико је подршка најближих важна у постизању успеха детета испричао је отац најбољег тенисера света.
Срђан и Дијана поделили су неколико савета које би сваки родитељ требало да усвоји.
1. Будите реални када очекујете нешто од свог детета.
Једна од највећих грешака неких родитеља је то што превише очекују од своје деце. Дете коме су наметнути нереални задаци не само да неће успети да их оствари већ ће се због тога осећати лоше, мислећи како није довољно добро. Насупрот томе, дете коме су задати реални циљеви које може да испуни вероваће у своје способности и осећаће се срећно и задовољно, пише портал Блиц жена.
Срђан Ђоковић причао је о периоду откривања Новаковог талента и указао на то колико је битно да родитељи сагледају могућности свог детета из угла реалности, без умишљања да је њихово дете суперхерој само зато што га они толико воле:
“Потпуно је природно да волимо нашу децу највише на свету и да желимо да она постану најбоља у томе што раде, али понекад и претерујемо. Јелена Генчић рекла је да после Монике Селеш није видела тако талентовано дете, али нисам остао код њеног мишљења, већ смо питали и друге стручњаке и, када су сви то рекли, онда је било најнормалније да уложимо све што је у нашој моћи.”
2. Борите се за права свог детета.
Деца нису увек у стању да препознају шта је добро, а шта не за њих. Како би умели да разазнају две крајности, ту су родитељи да им укажу на то зашто је нешто добро или лоше, као и да стану у њихову одбрану кад год је то потребно. Подсећајући се одласка на такмичење у француски град Ла Бол, Срђан Ђоковић дочарао је услове у официјелном хотелу за играче – пансион без климе док је напољу висока температура није био адекватан смештај за спортисту који ускоро треба да пружи максимум на терену. Новаков отац је морао одмах да предузме све што може како би свом детету обезбедио потребан одмор пред такмичење.
“Тражио сам директора турнира и рекао сам му да је то срамота и да хоћу нормалан хотел за Новака. Мој син мора да има праве услове, да се одмори на прави начин да би сутра на терену показао право лице.”
Ђоковићи су се преместили у нови хотел, али уз обавезну доплату, међутим, после Новакове победе на такмичењу директор је поручио да нису дужни да плате ишта, захваљујући се на указаној части да српски тенисер гостује на турниру.
3. Понекад морате да будете и строги.
Један од најтежих задатака родитеља је да децу науче дисциплини, а да она не подразумева да се дете осећа спутано и као да мора да ради ствари по казни. Дисциплина значи да родитељи пруже деци одређени систем вредности, рутину у свакодневним задацима, као и вештине које ће им помоћи да израсту у зреле, одговорне и задовољне особе. Дечаку који највећи део дана проведе тренирајући тенис, а онда и радећи домаће задатке, није остајало много времена за игру. Тако је велика жеља данашњег најбољег светског тенисера била да оде на екскурзију са својим вршњацима, али је Новак, насупрот томе, отпутовао у Минхен како би се потпуно посветио тенису.
Његови родитељи били су му највећа подршка, иако је то некада захтевало и да буду строжи него што би то сами желели, о чему говори Срђан:
“Више пута сам ја био строжији него што је можда требало да будем. Иако је то било много тешко за мене, пред њим нисам могао никад да покажем слабост, да би он схватио да једино уз најозбиљнији рад може да постигне то што жели да постигне.”
4. Научите дете да увек посматра живот са позитивне стране.
Деца која су научена да мисле позитивно израстају у здраве и успешне особе које поседују практичне вештине да се изборе са свим животним изазовима. Зато дете одмалена треба усмеравати да буде оптимиста и да позитивно размишља о будућности. Колику улогу оптимизам има у успеху Новака Ђоковић, сведоче бројне анегдоте, а једну од њих открио јеотац тенисера, причајући о прошлогодишњем УС Опену:
“На највећем тениском стадиону, који прима негде око 24 хиљаде људи, једно 23 хиљаде је навијало за Федерера узвикујући Роже, Роже, а Ноле ми каже после тог турнира да је чуо да они све време говоре Ноле, Ноле. Значи он је себе толико истренирао да је ту негативну енергију коју је имао око себе претворио у позитивну.”
5. Пружите помоћ у доношењу одлука и будите подршка детету.
У развоју детета и његових талената кључна је подршка родитеља, што говори и случај Новака Ђоковића. Сумирајући детињство најбољег тенисера света и улогу породице у његовом успеху, Срђан је указао на то да су родитељи ти који најбоље познају своју децу и треба да им покажу који је прави пут, али и да деца сама морају да одлучују о својој судбини.
“Ви држите вашу судбину у вашим рукама и немојте да је испуштате и дозволите да о њој одлучује неко други. Ви сте авангарда и претеча свега доброг што треба да се деси у будућности ове земље и, према томе, свој живот у своје руке”, поручио је Срђан Ђоковић младима
 
Извор:  Blic žena

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама