Tekstualni zadaci za prvi i drugi razred (primeri i kako da naučite decu da ih sami rešavaju)

novembar 26, 2020

Matematika i rešavanje matematičkih problema su sastavni deo našeg svakodnevnog života: koliko treba da platimo ono što smo kupili, kada kreće ili stiže autobus, koliko nam je jaja potrebno da napravimo palačinke.

Takvi matematički zadaci nisu zapisani već se pojavljuju u mnogim prilikama. Niko tada ne kaže: „Ovaj zadatak bi trebalo rešiti pomoću sabiranja.” U takvim situacijama problem rešavamo spontano, na osnovu podataka koje imamo.

Osnovna svrha tekstualnih zadataka je da naučimo i uvežbamo prevođenje takvih problemskih situacija na matematički jezik. Onaj ko rešava problem mora da razume vezu između poznatog i nepoznatog i onoga što je cilj.

Nove zbirke tekstualnih zadataka Kreativnog centra za početnike u rešavanju, Zadatak na dan 1 i Zadatak na dan 2 koncipirani su tako da deca mogu da ih rešavaju sama. Svaki dan po 10 minuta vežbanja i tekstualni zadaci više neće biti problem!

Zbirke su namenjene učenicima prvog, odnosno drugog razreda osnovne škole i svaka sadrži po 180 tekstualnih zadataka različitog nivoa složenosti, primerenih uzrastu učenika i neophodnih za razvoj logike i kritičkog mišljenja. Teme su bliske deci, povezane su sa situacijama iz svakodnevnog života, ali i sa školskim gradivom. Na kraju zbirke data su rešenja svih zadataka.

Zadaci su autentični i formulisani jasno, ali tako da ne daju gotova rešenja već od dece zahtevaju vizualizaciju i analizu, veštine koje su im neophodne u svakodnevnom životu.

Kako rešavati tekstualne zadatke na času?

Podstičite učenike da crtaju grafikone i šeme, kako bi sebi slikovito objasnili zadatak. Za ovo će vam, možda, biti potrebni dodatni papiri.

Podstičite ih, takođe, da se zapitaju da li njihov odgovor ima smisla ili da svoje rešenje provere na neki drugi način.

Dopustite učenicima da pronalaze obrasce, objašnjavaju ideje ili upoređuju načine rešavanja zadatka u paru ili manjoj grupi.

Takođe veoma važno – uvedite diskusiju kao redovan deo časa matematike. Podstičite razgovor o matematičkom problemu, kao i matematičko argumentovanje. Ohrabrujte različite načine i pristupe u rešavanju problema.

Šta sadrže knjige Zadatak na dan 1 i 2?

36 nedeljnih tema

Od prvog do četvrtog dana
Na polovini strane nalazi se tekstualni zadatak u kom se provežbava ili ponavlja gradivo. Predviđen je i odgovarajući prostor za rad.

Peti dan
Zadatak na celoj strani predstavlja složeniju aktivnost i često sadrži tabelu, grafikon, mapu ili neki drugi grafički prikaz, zadatak koji se rešava u nekoliko koraka ili se sastoji od nekoliko različitih problema koje učenik treba da reši.

Primer – kako izgleda jedna nedelja za prvi, a kako za drugi razred:

Download (PDF, 1.04MB)

Download (PDF, 800KB)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama