Zašto će oni koji čitaju knjige uvek biti ispred onih koji gledaju televiziju

februar 11, 2021

Važno je da čitate. Svakog dana. Jer, samo ako čitate

Pronaći ćete najbolji način da izbegnete stres i dosadu u sopstvenom životu

Ne morate pribegavati antidepresivima ili alkoholu. Kupujte knjige ili idite u biblioteku. Pozajmljujte ih od prijatelja. Uronite u istoriju, u beletristiku, naučnu fantastiku. Ali, počnite odmah, jer je čitanje lek sa odloženim dejstvom. I kada svet postane nepodnošljivo težak, svoje parče mira uvek ćete moći da pronađete u knjigama.

Otkrićete da imate još jednu porodicu

Da, naravno, verovatno imate roditelje, braću, sestre ili gomilu rođaka. Muža, decu. Možda i nemate. U svakom slučaju, bez obzira na to imate li porodicu ili ste usamljeni, jednu potpuno drugačiju pronaći ćete među ljubiteljima knjiga. Ovo je globalna, ogromna i potpuno otvorena porodica. Porodica čitalaca. Ljudi koji vole knjige. Književnih zavisnika. To su oni koji svoje srodne duše mogu pronaći u svakom delu sveta, a društvene mreže sada su to učinile još lakšim.

Postaćete deo neprestanog globalnog razgovora

Knjige su nešto sa čim prošlost komunicira sa nama. I ne samo to. Knjige su i način komunikacije između kultura, zemalja, društvenih slojeva i grupa. Knjige nam omogućavaju da neupadljivo uđemo u druge živote i druge svetove, ali istovremeno da potpuno uronimo u sebe. Zar to nije neverovatno?

Naučićete lepo da govorite

Čitanje je najlepši način da obogatite rečnik, poboljšate svoje poznavanje pravopisa i gramatike. (Ovo nikako ne znači da treba da postanete onaj dežurni lovac na pravopisne greške u društvu. To niko ne voli.)

Obožavaćete redove, stanice i čekaonice

Zavisnost od čitanja može zaista biti prekretnica u vašem životu. Dok čekate u redu, umesto da se nervirate, kolutate očima, uzdišete ili pokazujete svoj bes i ogorčenost na sve konvencionalne načine, možete jednostavno – čitati. Izvadite knjigu iz torbe ili džepa i već imate zabavu, komunikaciju i intelektualnu stimulaciju – tri u jednom.

Jedna moja prijateljica kaže da joj čitanje daje mogućnost da bude srećna bilo kada, bilo gde, pa čak i kada je čekanje nepodnošljivo dugo.

Ovo je super moć koja nam je svima potrebna. A tako je lako dobiti je.

Postaćete mnogo bolji ljudi.

Možda nikada niste bili žrtva rasizma, nasilja ili siromaštva. Možda ne znate šta znači patiti od neuzvraćene ljubavi. Možda ste osoba koju je lakše kritikovati nego s njom saosećati. Ako je sve ovo tačno, vi ste srećni. S jedne strane. S druge strane vas to može učini manje empatičnim i može vam biti teže da saosećate s drugim ljudima.

Ali vas tome knjige mogu naučiti. One knjige koje vas do te mere obuzmu da se ponekad osećate kao da ste i sami deo priče koju čitate. Mogu vas naučiti empatiji, razumevanju, saosećanju bolje od bilo koje usmene lekcije koju su vam držali u školi ili kod kuće.

Otkrićete da ste tako malo znali pre nego što ste počeli da čitate

Dok još niste zavisni od čitanja (i ne, ne mislimo ovde na članke koje dele vaši prijatelji na društvenim mrežama) mislite da malo toga važnog ima što vi već ne znate. Ili, prosto o tome ni ne razmišljate. Živite svoj život, dan za danom.

A onda, dok čitate, počnu da se otvaraju novi svetovi. Možda ne odmah. Ali kad počnete da se družite s ljubiteljima knjiga, da razgovarate, preporučujete, razmenjujete iskustva, shvatite da toliko toga ima što ne znate. Ono što vam se činilo poznatim i jednostavnim i u šta ste bili sigurni da je tako, zapravo nije.

Kako nastavljate da čitate, s vremenom, jaz se povećava. Ali iako vam se čini da je sve više stvari koje ne znate, zapravo je sve više onih stvari koje učite. Samo se sa jednom naučenom stvari otvori još stotinu novih vrata za koje niste znali da postoje.

Razvićete svoju maštu i prestaćete da brinete o tome kako izgledate drugima

Kad čitate knjigu, proizvod tuđe mašte, počinjete više da verujete i više koristite svoju maštu.

Čitanje u tome zaista pomaže. Ako ne verujete, samo počnite da čitate nešto iz oblasti nadrealizma ili naučne fantastike i videćete.

Tada će vaša sopstvena fantazija pomešati ono što ste pročitali sa stvarnim životom, dodajući sve to vašoj jedinstvenoj kolekciji informacija, iskustva i znanja. Ko zna do čega još to može dovesti…

Predlažemo da otvorite neku knjigu i počnete da čitate, da biste saznali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama