Добар или лош однос са братом или сестром могу нам у великој мери одредити живот

Односи између браће и сестара спадају у најкомпликованије односе у животу особе. Дуго и пошто остану без родитеља, браћа и сестре и даље имају једни на друге, али и много успомена да поделе.

brat-sestra
Canva.com

Иако су ове везе понекад пуне фрустрација, љубоморе и ривалства, брат или сестра такође могу да буду најјачи и најоданији људи у вашем животу. Међутим, да ли ови односи могу спречити „малтретирање“?

Нема много спроведених истраживања о томе колики утицај може да има веза између браће и сестара на превенцију малтретирања. Ипак, већина научника износи теорије о томе да имати брата или сестру може да утиче на прилагођавање и развој детета исто колико и родитељство.

Истраживања такође сугеришу да здраве везе између браће и сестара – оне које карактеришу топлина, блискост и решавање проблема – могу бити од великог значаја сутра када постанете родитељ, да помогнете својој деци да превазиђу евентуално насиље.

Утицај здравог односа са братом и сестром

Као и сви људски односи, односи између браће и сестара се веома разликују. Нека браћа и сестре не могу да замисле живот једно без другог, а други избегавају да буду заједно у истој просторији. Већина људи је, међутим, вероватно негде у средини – има дана када су захвални једни на другима и оних дана када не могу да поднесу да буду близу.

Али без обзира на то где деца спадају у спектру тих односа, постоје неки начини на које здрави односи између браће и сестара не само да штите децу од последица малтретирања, већ им пружају и подршку која им је потребна да превазиђу бол који малтретирање може да изазове.

Учимо како да комуницирамо са другима

За малу децу, свакодневна интеракција са њиховом браћом и сестрама служи као природна лабораторија за учење о томе како да комуницирају и да се односе са другим људима.

Преко своје браће и сестара откривају како да разговарају са другима, управљају несугласицама, праве компромисе када је то потребно, преговарају о ономе што желе и регулишу своје емоције на друштвено прихватљиве начине. Такође, уче како да управљају различитим расположењима других људи и да се носе са тешким ситуацијама.

Све ове интеракције не само да их припремају за живот ван породице, већ их и опремају вештинама које су им потребне ако сретну насилнике у школи. Деца која су самоуверена и имају искуства у суочавању са тешким ситуацијама имају већу вероватноћу да се снађу са коментарима насилника.

Учимо се да будемо несебични

Када деца одрастају са браћом и сестрама, науче да се свет не врти око њих. Морају да деле све, од купатила до даљинског управљача за телевизор, што захтева комуникацију и компромис.

Поред тога, одрастање са браћом и сестрама учи децу како да деле и стављају друге испред себе. Када се то догоди, мање је вероватно да ће учествовати у малтретирању. Уместо тога, они преговарају и праве компромисе са вршњацима уместо да буду захтевни и манипулативни.

Учимо се емпатији

Када двоје или више деце одрастају заједно у истој соби (или соба до собе), то им даје увид у њихова искуства. Примера ради, ако је један брат искључен из спортског тима, остали могу видети колико га то повређује, боли и фрустрира. Сходно томе, касније када њихов пријатељ доживи нешто слично, могу да саосећају са оним кроз шта пролази. Исто тако, када један брат доживи малтретирање, брат и/или сестра сведоче о том утицају из прве руке.

Дакле, не само да је већа вероватноћа да ће саосећати са пријатељем у сличној ситуацији, већ би ово искуство такође могло да одврати од упуштања у малтретирање, јер ће схватити повреду коју оно изазива.

Добијамо искрене информације

Било да је у питању мишљење о пријатељу или савет о фризури, браћа и сестре могу рачунати једни на друге када им треба брутално искрено мишљење. И док ова врста нецензурисане комуникације понекад може бити досадна, она такође може послужити као заштитни слој у превенцији малтретирања.

Често, браћа и сестре могу да виде знаке упозорења у нездравим пријатељствима или насилним везама. Они могу са лакоћом да процене непријатеље и насилне партнере. Поред тога, старија браћа и сестре могу дати корисне савете о томе како да избегну жаришта насиља у школи, као и које ученике треба избегавати.

Осећамо се безусловно подржано и вољено

За многу децу, ништа није горе од насиља. Али браћа и сестре често пружају подршку и љубав која им је потребна за излечење. У ствари, једно истраживање је показало да се 89% браће и сестара осећа позитивније након разговора са својим братом или сестром о искуствима насиља. Поред тога, 71% браће и сестара је заузврат открило своја искуства са малтретирањем или ситуације којима су били сведоци.

Када деца која су била злостављана знају да их неко воли и подржава без обзира на све, то им помаже да се много ефикасније изборе са малтретирањем. Мало људи зна о њима толико колико њихов брат и сестра. Дакле, ако вас брат или сестра подржавају и јасно показују да сматрају да је малтретирање које сте можда доживели погрешно, мања је шанса да поверујете у валидност коментара које су вам насилници упутили.

Последице нездравих односа браће и сестара

Иако су добри односи између браће и сестара норма, постоје и тешки односи који могу имати трајне последице. У ствари, нездрави односи између браће и сестара који су испуњени сукобима, претераним ривалством, злостављањем или насиљем могу не само да доведу до малтретирања, већ могу и да ометају развој.

Деца такође уче нездраве механизме суочавања као што су принуда, манипулација и агресија у односима. Касније могу доживети насиље у забављању, имати нездрава пријатељства и доживети депресију.

Нездрави односи између браће и сестара такође повећавају вероватноћу да ће се упустити у злоупотребу супстанци и да ће бити лоши у школи.

Уместо закључка

Родитељи би требало да науче децу како да развију блиско пријатељство и подржавају једно друго. Јасно дајте до знања да су малтретирање, физичка агресија и прозивање неприхватљиви.

Осим што ствара препреку за малтретирање, неговање здравих односа у детињству ствара одрасле који знају како да направе компромис и раде као тим. Штавише, везе између браће и сестара трају дуже од било које друге везе у животу особе, па је логично да их треба неговати.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.