Dokazano: Za uspeh je važniji status porodice nego sposobnosti deteta

29 jula, 2015

Bogati roditelji svojoj manje talentovanoj deci obezbeđuju najbolje mogućnosti, tako da uprkos nedostatku određenih kvaliteta, odrastu u imućne ljude.
S druge strane, nadarena deca iz siromašnijih porodica retko se „probiju” do njihovog klasnog nivoa.
Deca iz bogatijih porodica, ali s manje akademskih sposobnosti imaju 35 odsto više šanse da će odrasti u ljude s dobrim primanjima, nego mnogo nadarenija deca iz siromašnih porodica, pokazalo je otkriće britanske Komisije za društvenu mobilnost i dečje siromaštvo.
200309818-001
Studija je pratila živote 17.000 ljudi rođenih u Britaniji u istoj nedelji 1970. godine. Potencijal za uspeh obično se javlja mnogo niže na porodičnom stablu, pa ga deca obično duguju svojim dedama.
Faktori koji utiču na uspeh deteta kasnije u životu uključuju stepen obrazovanja njihovih roditelja, tip srednje škole koju upišu i najviše kvalifikacije koje steknu.
Bogatiji roditelji često pomažu deci koristeći svoje društvene kontakte i pronalazivši im korisna radna mesta za praksu. Oni su bolje usmereni u pogledu karijere i fokusirani na veštine poput samopouzdanja i liderstva.

Ispitujući uspeh učesnika istraživanja do njihove 42. godine, izveštaj je pokazao da „nadarena deca iz manje bogatih porodica bivaju manje uspešna kasnije tokom života u promeni ovog ranog visokog potencijala u kasniji uspeh na tržištu rada”.

Načelnik komisije Alan Milburn kaže da su otkrića istakla „društveni skandal”.
“Odavno se zna da postoji staklena tavanica u britanskom društvu koja sprečava decu sa potencijalom da napreduju do vrha. Ovo otkriće pokazuje da postoji i stakleni pod, koji blokira društvenu mobilnost odozgo”, smatra on.
Da li mislite da sličan fenomen postoji i u srpskom društvu?
Izvor: Huffington Post / B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama