Драга моја велика и мала децо, да вам мајка нешто објасни о кућним пословима…

Мили моји и драги ускоро тинејџери,

Ви који сте већ довољно велики да користите даљински управљач без моје помоћи, да за пет секунди истрчите напоље кад вас зову другари, да тражите да вам купим таблет јер сви остали имају, довољно сте велики да разумете и ово што ћу вам сад објаснити.

Прво, знате ви да вас волим више него што бих икад умела да објасним. Али ми је страшно важно да ме сад саслушате. Да не бих изгубила разум.

Ово ће за вас можда бити шок.

Али.

Постоји огромна разлика између кућних послова и одржавања реда у кући.

Зашто о овоме причамо, питате се? Па, на пример, зато што ми је јуче неко од вас двоје преврнуо очима и уздахнуо с негодовањем кад са замолила да свој мокар пешкир окачи на место у купатилу. Све то, уз коментар: “Нисам знао да данас треба да радимо кућне послове…” Неколико дана пре тога, на молбу да изнесе смеће кад крене у школу, опет, неко од вас, рекао је, цитирам: “Све куће послове ја радим…”

Па зато, да разјаснимо: кућни послови су кад заврнете рукаве, узмете четку и орибате туш кабину. Кућни послови су кад извучете усисивач и парочистач, па завирите њима у сваки ћошак, а соба замирише на чисто. Кућни послови су оно што сви заједно радимо једном недељно, обично викендом.

Одржавање реда у кући је нешто друго. То је, спремите се… КАД ОКАЧИТЕ СВОЈ МОКАР ПЕШКИР НА МЕСТО после туширања. Или кад прљаву одећу убаците У корпу. Пазите, не НА корпу. У корпу. Одржавање реда је и кад иза себе склоните чинију од каше и убаците је у машину за судове. И обришете сто ако сте га упрљали током доручка. Одржавање је кад своје ципеле обришете и вратите у ципеларник, а јакну на вешалицу па у ормар. Не морам даље, разумели сте,.

Дакле:

Kућни послови = веће спремање и чишћење

Одржавање = мали дневни “задаци” који подразумевају враћање ствари на своје место.

Можда ћете једног дана толико добро зарађивати да ће неко други за вас радити кућне послове. Али, чак и тада, чак и ако будете јако много новца имали, мораћете да радите дневно одржавање сами. До краја времена. Зато желим да то научите сада.

И да не заборавим – волим вас до Сунца и назад. Ви сте за мене највеће богатство и нема тога што не бих за вас урадила. Осим да ваш пешкир враћам на место. То ћете морати сами.

Воли вас, Мама