Фарсичност резултата ТЗВ. екстерне евалуације!

16 марта, 2015

Најпре: доста често користим, у педагошким темама, скраћеницу „тзв.“ (ради изражајности у варијанти: „ТЗВ.“), из контекста се види да је то најчешће ради ознаке нечега што је „фејк“, „лажњак“, што му је званични назив, тако му име стоји, али је – по суштини и са дубљим прегледом, увидом – „лажњак“, дилетенатизам. А тога је као плеве у нашем Систему, у његовој регулативи, у текстовима о њему и о раду у њему, итд.
1345287721_429941052_1-Slike--Poduke-iz-matematike-i-fizike (1)
Фарсичност (првих) резултата ТЗВ. екстерне евалуације није потребно ни образлагати, јасна је свакоме ко уме да без дигитрона сабере 2+2, и ко је чисте свести и здраве памети. Довољно је да се без икаквог образлагања само издвоје неки акценти:
„- Превише добрих школа, а лоши резултати матуре.
– Готово 40 одсто гимназија је оцењено јединицом или двојком!
– Тек свака 10 гимназија и свака четврта средња стручна школа, добила је највишу оцену – четворку, што намеће логично питање – да ли то значи да су нам стручне школе боље од гимназија.“ Итд, итд!
https://zelenaucionica.com/i-najbolje-gimnazije-dobile-keca
Да је ТЗВ. екстерна евалуација као некаква, народски речено – скаламерија, гломазна машинерија која сам Бог зна како и зашто функционише, јасно је одавно, од самог почетка, већ код првих ЕВАЛУИРАНИХ СЛУЧАЈЕВА. Тј. јасно је било да ће она бити ТОТАЛНИ ПРОМАШАЈ – тиме што се знало да се заснива на ТЗВ. интерној евалуацији и концепту самовредновања. Имам ретку горку част да сам у њему од самог почетка, те као сведок из прве руке могу да тврдим и докажем, ако затреба (понешто од тога на разним местима сам већ и чинио) – како је постојећи концепт ТЗВ. самовредновања претходни тотални промашај, на који се надовезао, надоградио накнадни тотални промашај, са ТЗВ. екстерном евалуацијом.
Поводом објављених првих резултата – издвојио бих само реченицу која ми је у целом извештају у „Политици“ НАЈФАСЦИНАНТНИЈА, изјаву госпође Председнице Националног просветног савета, др Десанке Радуновић, која „је тако рекла да је ово превише добар резултат и да би било потребно нешто променити у самој методологији рачунања„.
ЈА СЕ НЕ БИХ УСУЂИВАО ДА БИЛО КАКВУ ИЗЈАВУ О ТЗВ. ЕКСТЕРНОЈ ЕВАЛУАЦИЈИ ДАЈЕМ – А ДА СЕ ПРЕТХОДНО НИСАМ ЛИЧНО НА ТЕРЕНУ УВЕРИО КАКО САМ ТАЈ МОДЕЛ ФУНКЦИОНИШЕ. Или, ако се не бих, због достојанства Члана Националног просветног савета, понижавао да идем по школама и горама („по шумама и горама“), да проверавам како функционише та евалуаторска заврзлама, а ја бих се потрудио да, седећи у својој канцеларји – бар на неке начине допрем до каквих-таквих сигнала, ако не поузданих показатеља. Довољно је да се у том смислу само мало „прелистају“ педагошки блогови, довољно макар и само то, да се види шта о ТЗВ. „ектерној“ кажу наставници-практичари, па да се добије нека пластичнија слика.
Не, лакше нам је да седимо у својој удобној фотељици, уз кафицу и евентуалне „мудре“ разговоре са сарадницима и колегама, те да замишљамо како тамо напољу све функционише онако како ми замишљамо, из перспективе своје фотељице.
УЗ ОЧИГЛЕДНЕ ФАРСИЧНЕ РЕЗУЛТАТЕ ТЗВ. ЕКСТЕРНЕ ЕВАЛУАЦИЈЕ – РЕЋИ ДА ЈЕ ПОТРЕБНО, ТЕК САМО ТО, МАЛЧИЦЕ, „НЕШТО ПРОМЕНИТИ У САМОЈ МЕТОДОЛОГИЈИ РАЧУНАЊА“! Ко, ОЗБИЉАН, само мало боље проучи сам модел ТЗВ. „ектерне“, а да тек елементарно познаје како функционише наставна пракса код нас, па тек ако само мало буде присутан и прати шта се дешава у самим школама (бар нека оде на два-три таква места), при „евалуацији“, да чује изјаве наставника и свих актера у школи, итд, итд. – И ДА НИЈЕ ПОСЕБНО ИНТЕЛИГЕНТАН, УПУЋЕН У ПЕДАГОГИЈУ И ПРОНИЦЉИВ: ОЧАС ПОСЛА БИ КОНСТАТОВАО КАКО ЈЕ ПОСТОЈЕЋИ МОДЕЛ ТЗВ. ЕКСТЕРНЕ ЕВАЛУЦИЈЕ – ТОТАЛНИ, ГРАНДИОЗНО-СИСТЕМСКО-ОБРАЗОВНИ ПРОМАШАЈ!
А показатеља на сваком кораку – „колико ти душа хоће“!
Извор: https://nekinovinastavnici.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Фарсичност резултата ТЗВ. екстерне евалуације!

  1. Petar каже:

    Znam osnovne škole koje su dobile trojke jer direktor nije obilazio časove DOPUNSKE nastave i jer nema dovoljno timskog rada, iako je sve ostalo OK, a isto tako stručne srednje škole koje su dobile čiste četvorke (najviša ocena jer… zašto da ih bude 5 pa da svima bude jasno) iako nemaju salu za fizičko, dovoljno učionica pa guraju decu u dve smene sa skraćenim časovima i nultim+sedmim (nekad po 8 dnevno!) a roditelji se konstantno žale na saradnike sa strane (stručna škola). Zašto? Kako? Ko to zna u Stradiji.

  2. sve po starom!! каже:

    Pre dolaska Eksterne komisije sve se uredi kako treba ( sva dokumentacija) i onda oni dodju i prodju… Nakon toga u školama se nastavja sve po starom, posle nekog vremena stigne dopis sa tom njihovom ocenom i… Oni koji ne rade kako treba nastavljaju tako bez ikakvih sankcija, pa se pitam koja je svrha date komisije??? Kao i do sada sve se svodi na ispunjavanje forme. Zato nam je budućnost obrazovanja loša. Neka nam je Bog u popomoći!!!

  3. Malena каже:

    Mislite li, kolege, da i ovde politika nije umešala svoje prste ? Podobni direktori, oni koji su birali seminare koje drže savetnici iz ŠU / beše li Ministar, lično, rekao da se to nesme ?!!!! A oni i dalje ” žare i pale ” po školama i to ya velike pare…/, sigurno dobijaju visoke ocene ! Isto tako, njihove kolege ” treneri, ili držači kojekakvih seminara ” , a koji su zaposleni u tim školama u kojima oni ” sprovode vrednovanje ”, nemaju brige – škole će im dobro proći na eksternoj ! I, zaista, koje su sankcije za 1 ili 2 ? Koja je nagrada za 4 ? Apsolutno gubljenje vremena, i za jedne , i za druge !

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама