Finsko zdravstvo i deca – igraonice u sklopu domova zdravlja

9 januara, 2017

Jedna mama, rođena Zemunka, sticajem životnih okolnosti za par godina se više puta selila. Svoje prvo dete dobila je na Malti i posle malo više od godinu dana, posao ih je odveo na sever, u daleku Finsku. Iako su, kako kaže, ljudi pomalo hladni, kao i sama država, za pedijatre i domove zdravlja ima samo reči hvale. Rešila je da nam napiše kako sve tamo funkcioniše i izgleda. Naš je utisak da smo, osim po stručnosti lekara i njihovoj predanosti, mi ipak veoma daleko od Evrope.
Posebni stacionari u kojima se u Finskoj deca vode na redovne i vanredne preglede ili gde roditelji odlaze ako imaju bilo kakva pitanje ili nedoumice, zovu se Neuvola. Dolazi se tako što se prethodno zakaže telefonom, nema nikakvih redova niti čekanja. Tu se obavljaju redovni pregledi i vakcinacije, a u slučaju da se dete razboli, može se odvesti na pregled tu, ili u dom zdravlja. Ako ste pregled zakazali, dva dana pre pregleda vam šalju poruku da vas podsete.

U slučaju da roditelj ima bilo kakvo pitanje – kako hraniti dete, kako ga učiti na nošu, šta ako se noću prečesto budi… vrata su mu u Neuvoli otvorena i razgovor sa sestrama i doktorima traje onoliko koliko roditelji žele. Ova mama je sa suprugom pre nego što je dete primilo MMR vakcinu bila na razgovoru koji je trajao sat i po vremena, kako bi joj odgovorili na sva pitanja i nedoumice.
 

Neuvola je često u sklopu vrtića. U samim ordinacijama i čekaonici nalaze se dečje igraonice kako bi za decu pregled bio što manji stres. Pregršt igračaka, knjiga i ostalih zanimacija. Za roditelje časopisi i edukativni pamfleti o doziranju lekova, vakcinama itd. Postoji i poseban deo za dojilje sa jastucima za dojenje i ceo red stolova za presvlačenje.

Poznato je da Evropljani generalno ne vole da troše novac na odeću, obuću i slične stvari, te da se trude da uvek sve maksimalno iskoriste. Zato u Neuvoli postoji i mesto gde roditelji ostavljaju stvari koje su njihova deca prerasla i drugi roditelji mogu da se posluže i ponesu kući šta im treba.
Kako je mama Ana tek sedam meseci u Finskoj i ne zna jezik, u Neuvoli se svojski trude da pronađu nekog ko bi joj prevodio ne bi li bili sigurni da su se sve razumeli. Kad joj na kućnu adresu šalju upute, to je takođe prevedeno. Medicinska sestra koja je zadužena za njih joj je dala svoj privatni broj telefona, za slučaj da im bilo šta treba a ne mogu da dobiju dom zdravlja.
A ovako izgledaju zdravstvene knjižice za decu. Zajedno sa doktorkom, devojčica je lepila cvetiće, a u knjižici se nalaze i utisci doktora o detetu.


Ako se dete ne vodi u Neuvolu, nego u dom zdravlja, može se zakazati telefonom, lično ili putem interneta. Tu se deca vode kad su bolesna, osim ako roditelji žele da pregled obave u privatnoj ordinaciji. Ako žele, odlaze kod privatnika, i najveći deo troška refundira Kela (državno socijalno osiguranje). Ukoliko je potreban odlazak kod lekara specijaliste, u domu zdravlja ili Neuvoli se dobija vaučer i lista privatnih specijalista kod kojih se dete može odvesti. Vaučer pokriva gotovo ceo pregled.
Mama Ana kaže da je do sad išla već desetak puta, što u Neuvolu, što u dom zdravlja i nije imala nijednu zamerku. Lekari pitaju roditelje sve detaljno, pažljivo slušaju sve što roditelj ima da kaže. Pre svake vakcine koju dete prima (vakcinacija nije obavezna) odlazi se na razgovor sa lekarom kako bi odgovorio na sva pitanja i eventualne sumnje.
Namera ovog teksta nije da omalovaži naše zdravstvo, posebno ne kada su u pitanju lekari i osoblje. Samo želimo da ukažemo na neke stvari kojima bi trebalo da u budućnosti težimo i koje bi trebalo da tražimo od onih koji su za to odgovorni. Naša deca zaslužuju mnogo više od domova zdravlja i bolnica u kojima je memla i vlaga, gde lekova nema dovoljno, a mame koje žele da ostanu uz svoju decu, moraju da spavaju na stolicama. Mame porodilje takođe zaslužuju više od salame i belog hleba za prvi obrok posle porođaja.
Ali, na koncu, nije bitno šta zaslužujemo, jer ćemo uvek dobiti samo ono za šta se sami izborimo.
Hvala mami Ani Vuletić na informacijama za tekst.
A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Finsko zdravstvo i deca – igraonice u sklopu domova zdravlja"

  1. Daniela kaže:

    Jeste tacno da Finci jako dobro obavljaju posao oko sistemstskim pregledima koje sprovodi medicinska sestra koja je nesto ko glavna ili visha med sestra kod nas, a ne lekar. Ako hocete ili ako ima potrebe da lekar vidi dete onda se treba zakazati kod lekara. Na ovim pregledima rano se moze detektirat slabi sluh ili vid. Isto se deca shalju jednom godishnje kod zubara pa se na vreme otkrije ako ima problem. A oko vakcina , ja nisam videla lekara koji prije vakcine bi objasnio. Ista sestra samo spremi i i nashem sljucaju htela da da vakcinu koju nisam htela da moje dete primi. Jer deca sa Balkana prime puno vishe vakcina na manju uzrast nego finska deca, pa nisam htela prevakcinirat dete. Mozda zena misli da je sestra lekar ili je trazila objashnjenje od doktora. U nashoj Neuvoli koja se nalazi u jednoj shkoli u gradu koji ima 140 hiljada stanovnika lekar dolazi i odredjene dane.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama