Fizička šteta koju trpe deca zbog korišćenja „tačskrin” uređaja

Kad pričamo o negativnim posledicama moderne tehnologije na klince, postoji nešto što je jako važno, pogotovo za decu predškolske dobi.


Na stranu možemo staviti i psihološki uticaj koji moderna tehnologija ostavlja na decu, na prekomerne sate u kojima se kao zavisnici ne skidaju s ekrana, pa čak i štetu vezanu uz vršnjačko nasilje kasnije u školi. Sve počinje od malih nogu, u ovom slučaju ruku, a stručnjaci su zbog „tač” ekrana zabrinutiji nego ikad.

Naime, moderna tehnologija nije promenila samo način na koji današnja deca troše svoje vreme, ona je negativno uticala čak i na njihovu mišićnu strukturu u rukama.

Setite se samo koliko je za vrtićku decu važno da crtaju i boje! Tim radnjama deca razvijaju mišiće ruku, razvijaju svoju motoriku, a sve im je to važno da bi jednog dana u školi mogli pravilno da pišu pa iz pisanja dalje razvijaju ruke za složenije i fleksibilnije radnje.

Moderna deca, ona koja su poprilično izložena korišćenju modernih aparata s ekranima na dodir, već sada pokazuju zakržljalost motorike ruku.

„Deca se danas bore da pravilno drže olovku u ruci, jer upotreba raznih „tač” ekrana usporava razvoj mišića u njihovim prstima“, složni su stručnjaci zbog čega nastavljaju da upozoravaju roditelje da deca ne bi trebalo da budu izložena „tačskrin” uređajima u tako važnoj etapi njihovog razvoja.

Ta će se deca polaskom u školu još dugo boriti s pravilnim držanjem olovke u ruci, zbog čega će im trebati jako dugo, mnogo duže nego deci iz prethodnih generacija, da savladaju osnove pisanja i crtanja.

Problemi se pogoršavaju, pa su roditelji zamoljeni da nadziru vreme koje njihova deca troše na takvim uređajima te ovaj put još ozbiljnije upozoravaju da se to vreme mora ograničiti. Zbog njihove psihe i motorike ruku.

Nekoliko sati dnevno je svakako previše za predškolsko dete koje bi u toj fazi razvoja toliko sati trebalo koristiti za crtanje i vežbanje svojih ruku.

Zato se svakako potrudite da im skratite vreme za ekranima, a štetan uticaj kompenzujete tako što će više vremena potrošiti na crtanje.

Naravno, olovkom i bojicama po papiru.

Izvor: index.hr