Физика, математика, инжењерство кроз игру – школа у којој нема оцена, а деца се радују сваком часу

Школа без оцена, едукација кроз игру, математика, физика, инжењеринг и технологија кроз практичне експерименте и забаву. То је, укратко, опис програма Young Engineers, потпуно новог концепта учења у Србији, мада не тако новог у свету.

Оснивачи су своја врата отворили у Београду, Новом Београду, Суботици и Новом Саду, где ће са децом узраста од 4 до 15 година радити на томе да учење претворе у оно што заиста и треба да буде – активност у којој деца природно уживају, откривајући нове, невероватне ствари.

Оно што је посебно занимљиво је то што се креативност, инжењерски дух и љубав према науци и технологији развијају без коришћења екрана – на начин који развија и фину моторику и логичко размишљање и повезивање.

С Драженком Зорајом Нићетин и њеним колегама разговарамо о томе шта конкретно деца раде на часовима и због чега су СТЕМ науке на којима се цео концепт заснива тако важне.

Young Engineers је концепт који је код нас нов, али не и у свету. На чему се базира и због чега је за децу користан?

Да, реч је о образовном концепту који постоји већ 14 година у преко 50 земаља света.
У питању је метод рада који, применом едукативног алата – посебно дизајнираних коцки, (компатибилних са ЛЕГО коцкама) на практичан, креативан и иновативан начин, ради са децом узраста од 4 до 15 година (у подељеним групама) и подстиче децу да кроз пажљиву припрему часова, на којима се анализира градиво усклађено наставном плану школског система, размишљају и усвајају градиво.

У оквиру овог образовног концепта деца се упознају са одређеним научницима, терминима из науке, инжењерства и технологије, машинама из свакодневног живота и принципом на којем исте раде, занимљивим предметима… А све то учимо на забаван начин, кроз игру! У том смислу рецимо, на примеру веш машине, учимо децу о ценртифугалној сили, али тако да им не дајемо дефиниције, већ преносимо знање на један практичан и искуствен начин. Деца код нас уче за цео живот помоћу модела које градимо и које заједно анализирамо. Модели су сваког следећег часа другачији, како по садржини, тако и по тежини.

У нашем називу је и присутно “е2” што представља: “Educational” и “Edutainment” односно како смо и горе нагласили “учење кроз игру”. За родитеље наш концепт је едукација, а за дечицу то је игра!

Овај концепт код деце развија креативно и логичко мишљење, закључивање, мотивацију, самосталност и одлучност у доношењу одлука, али и тимски рад, што су вештине које се у данашње време веома цене код свакодневних, али и пословних одлука.

Ако смо добро разумели, млади инжењери у вашој школи ће радити прстићима, али не на тастатури, већ на начин који поред инжењерске логике, развија још много вештина. Како тачно?

Управо програм који нудимо је у потпуности искључен из савремених технолошких оквира, па се на часовима не практикују коришћење мобилних телефона, лаптопова, компјутера и слично. Оно што ми користимо за рад јесу едукативни алати – посебно дизајниране коцке, које нам служе у развоју фине моторике, али и осталих когнитивних вештина код деце.

Сажето: тренирамо мозак и тело на интерактиван начин кроз рад са коцкама.

Шта обухвата СТЕМ и зашто је толико важно да се деца упознају са свим елементима тог појма?

СТЕМ појам је широко распрострањен метод учења код деце у развијеним земљама попут Америке, Канаде, али и земаља Западне Европе. У питању је скраћеница за примену техника које ће деци помоћи да што боље усвоје концепте: С (Science) – науке (подразумевамо физику и остале природне, али и друштвене науке), Т (Techology) – технологије, Е (Engeneering) – инжењерства и М (Mathematics) – математике.

Вредност СТЕМ образовања се огледа у томе што се ове четири важне области (наука, технологија, инжењерство и математика) не изучавају изоловано, већ интегрисано, како у реалном контексту и постоје. 

Young Engineers програмом деца развијају СТЕМ компетенције путем грађења модела од наменски креираних коцкица, уз пажљиво вођство наставника обучених за овај програм . Обука за рад са овим материјалима је заштићена ауторским правима, одобрена од комисије ЕУ за образовање, Универзитета Харвард и званично призната у бројним земаља света.

Коме је програм Young Engineers намењен?

Програм Young Engineers намењен је љубитељима коцкица, конструисања, градње, тачније, малим креативцима са афинитетима великих инжењера, деци узраста од 4 до 15 година, која су радознала, креативна и мотивисана да уче кроз игру, али једнако и деци којој недостаје мотив, па је ово добар начин да га заједно пронађемо, ван оквира „обавезног“ који носи класична школа. Подстиче се тимски рад, као и комуникација међу децом, заједно се долази до решења, а у сваком моменту наши инструктори су ту да истакну и усмере децу на проблематику и поставе нове изазове пред њих, на тај начин подстичући их да размишљају и закључују. 

Реците нам нешто више о програмима за предшколце и основце.

Програм „Big Builders“ – намењен деци предшколског узраста, од 4 до 6 година. Деца кроз овај програм уче једноставно сабирање и одузимање, свет око нас, боје, облике, и вежбају фину моторику, која је од изузетног значаја за овако млад узраст. Све ово деца усвајају док праве своје K NEX моделе.

Програм “Bricks Chalenge” је основни програм из класичне механике. Намењен је основношколцима – деци узраста од 6 до 10 година, који на сваком часу уче нову лекцију и праве нови моторизовани модел са коцкицама који демонстрира различите предмете из класичне механике. Програм Bricks Chalenge упознаје ученике с важним научницима и иноваторима попут Леонарда да Винчија, Исака Њутна, Архимеда и још многих других. Користимо њихове приче да инспиришемо и пренесемо знање нашим младим инжењерима, тумачимо њихове концепте и претачемо их у практичне моделе. Ученици откривају једноставне принципе разломака док уче о поимању делова једне целине. Уводимо законе физике на основном нивоу кроз приказе центрифугалне силе, гравитације, обртне силе, стабилности, трења, инерције, механичке енергије, баланса, компактности и погона.

Програм “Galileo Technic” је напредни програм класичне механике. Такође је намењен основношколцима, овог пута нешто старијег узраста, од 8 до 13 година, с тим што деца која заврше Bricks Chalenge, након свих 36 часова, могу да наставе са програмом Galileo Technic и пре своје 8. године, У оквиру овог програма деца уче како да решавају проблеме из перспективе машинског инжењерства. Ученици раде у групама како би побољшали своје вештине док граде сложене моделе. 

Колико се често радионице одржавају и коме родитељи могу да се обрате за додатне информације?

Генерално термин „радионица“ за програме е2 Young Engeneers можемо користити, али није баш прикладан. Пре свега, термин „радионица“ нас асоцира на нешто краткотрајно и засебно, а наш образовни концепт није такав. Фонд часова наших програма је 36.

Часови се одржавају једном недељно у трајању од 60 до 90 минута (часови за предшколску и млађу децу) и 90 минута (часови за децу основношколског узраста), у нашим едукативним центрима у Суботици, Београду и Новом Саду.

За додатне информације заинтересовани родитељи нас могу посетити или се обратити центрима на следеће бројеве телефона:

Суботица

Корзо 1/17, 063/119-8980 ; subotica@youngengineers.org, Драженка Зораја Нићетин;

Београд

Врачар, Курсулина 29, локал 1, 065/465 49 66, vracar.beograd@youngengineers.org, Наташа Крнајски Беловљев и John Russey;

Нови Београд

Ђорђа Станојевића 11 д, локал 12, 064 4023 619, novibeograd@youngengineers.org, Иленија Вукосав;

Нови Сад

Ресавска 4, 064 112 49 27, dusankamudrinic@youngengineers.org, Душанка Мудринић