Glumica i psihoterapeut Rialda Šebek: Nije kriv internet što majka ostavlja svoje dete pred televizorom ili kompjuterom

Možda ste već čuli, a možda će vas iznenaditi vest da se uskoro snima nastavak kultnog filmskog serijala „Lude godine“. Jasno je da glumci koje smo najviše voleli neće glumiti u nastavku jer nisu sa nama, ali verujemo da će nastavak opravdati očekivanja, posebno što će se u ulozi Marije (koja je sada baka) ponovo pojaviti Rialda Šebek (tada Kadrić).

Ona se sa velikog platna povukla davnih godina i postala poznati psihoterapeut, a za dnevni list Novosti govorila je o tome zašto je odlučila da bude deo nastavka Ludih godina, ovog puta u ulozi bake.

Rialda Šebek

Nama se, u čitavom intervjuu, najviše dopao onaj deo gde Rilda govori o porodičnim odnosima koji su danas mnogo drugačiji nego pre 30 ili 40 godina.

Nije kriv internet što majka ostavlja svoje dete pred televizorom ili kompjuterom. Problem je što roditelji ne razgovaraju dovoljno sa decom.

– Ako gledamo šta se sada događa, onda uzroke treba tražiti u vremenu u kome ih nismo uočavali, ali su se tada stvarali. Moja junakinja Marija nema kontakt sa roditeljima zbog njihove opsednutosti prestižom, snobizmom, klišeima i lažnom egzistencijom. S druge strane je Žika Pavlović, koji u svojim poznim godinama odlazi da radi ponovo kao gastarbajter, što i simbolički nešto govori… Njegov „vodoinstalaterski“ humor terapeutski deluje na nas. Uostalom, i moj posao je sličan: psihoterapeuti su „vodoinstalateri“ ljudske duše. Kroz Gidrin humor otkriveno je mnogo toga o našem porodičnom i društvenom životu. Dao nam je priliku da se sebi nasmejemo, ali i da se u sebe, nekako, zagledamo. – kaže Rialda.

Inače, glavni producent filma „Luda godina“ Milan Todorović otkriva da će se u novom ostvarenju uz Rialdu (Mariju) pojaviti Vlada Petrović (Boba), Nikola Kojo (Miša) i Vesna Čipčić, kao Elza. Kako kaže, duhovni otac projekta i dalje je Jovan Marković, koji je sarađivao sa ekipom na postavci priče. Zato će biti i supervizor filma, čije je snimanje planirano za proleće naredne godine.

– Ako tadašnja Marija nije mogla svojim roditeljima da kaže da je ostala u drugom stanju, očigledno je da su već u tom vremenu (koji mnogi smatraju mnogo boljim od ovoga sada) počeli da nestaju narativi: roditelji nisu mnogo razgovarali sa decom. Danas je još gore zbog toga što rapidni put ka digitalizaciji shvatamo kao otuđenje, umesto da prepoznamo pozitivne strane. Nije kriv internet što majka ostavlja svoje dete pred televizorom ili kompjuterom. Problem je što roditelji ne razgovaraju dovoljno sa decom. Marijini roditelji bili su, zapravo, protagonisti današnje lažne slike dobrostanja i jedne, čini mi se, bolesti srpskog društva: potrebe za prestižom. To se prepoznaje i po kontradiktornom odnosu prema Evropi. S jedne strane joj zavidimo i mrzimo je, a s druge želimo da joj pripadamo. U međuvremenu, izgubili smo autentičnost, umeće da živimo sa sobom i drugima, pa i članovima naše porodice. – objašnjava Rialda za Novosti.

Ceo intervju pročitajte OVDE.

Priredila: A. Cvjetić