Gradite li zdravo okruženje za svoju decu

30 avgusta, 2013

facebook_-1601268072
 
Često se susrećemo sa terminom „zdrava porodica“. To je okruženje u kojem uvijek postoji ljubav, toplina, pravičnost… Zapravo, svi težimo da izgradimo „zdravu“ porodicu, kako bi naša deca izrasla u stabilne i uspešne ljude.
Dok se većina slaže u tome da znamo prepoznati „nezdravu“ porodicu i karakteristike takvih odnosa, znamo li šta zapravo znači zdrava porodica?
Evo nekoliko pitanja koje trebate postaviti sebi kako biste znali gradite li zdravo okruženje za svoju decu:
Da li se prema svakom detetu odnosite kao prema pojedincu?
Svako dete ima svoj temperament, svoj način gledanja i interakciju sa svetom oko sebe. Roditelji jednako vole svoju decu, ali, naravno, imaju različite vrste odnosa sa svakim od njih. Individualizujte svoj odnos sa svakim od svoje dece. Tako ćete jačati njihove snage i talente. Takođe, izbegavajte neprijatne upoređenje među braćom i sestrama, ili prijateljima.
Imate li redovnu porodičnu rutinu?
Djeca i roditelji trebaju imati ustaljenu, svakodnevnu rutinu. Jutarnje obaveze, obroci i odlazak na spavanje trebaju imati svoj tačan raspored i vreme, tako će se porodica lakše organizovati. Deca također jako vole porodične rituale i tradicije, kao što su rođendani, letovanja ili izleti.
Više o ritualima koji zbližavaju porodicu
Da li vaša porodica aktivno učestvuje u široj porodičnoj zajednici?
Porodica funkcioniše bolje ako članovi osećaju povezanost i podršku prijatelja i rodbine. Obično, takvi odnosi zahtevaju angažman i oko pitanja koja se ne tiču vaše uže porodice.
Jesu li vaša očekivanja od sebe i drugih članova porodice realna?
Svest, znanje i veštine vašeg deteta se stalno mijenjaju. Posmatrajte, čitajte i razgovarajte sa drugima kako bi znali šta realno možete očekivati od vašeg deteta u svakoj fazi razvoja. I roditelji imaju ograničenja, obzirom na sredstva i vreme koje imaju na raspolaganju. Ne postoje super-roditelji, postoje samo pojedinci koji se trude.
Da li vreme koje provodite sa članovima porodice doprinosi dobrim odnosima između vas?
Većina vremena koje provodite sa partnerom i decom treba biti zabavno, opušteno, smislene i, koliko je to najviše moguće, bez sukoba.
Vodite li računa o vlastitim potrebama?
Roditelji bi trebali voditi zdrav osobni život (uključujući pravilnu prehranu, vježbanje i navike spavanja). Odvojite vrijeme za stvari u kojima uživate. Vaša deca će biti zadovoljnija ako su vaše emocionalne potrebe zadovoljene. Deca su najsrećnija ako rastu uz roditelje koji su u skladnom odnosu.
Preuzimate li moralne i društvene odgovornosti u životu?
Vi ste najvažniji uzor za vaše dete. Pokažite svoj sistem vrednosti kroz dela i reči.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama