Hvaliti se originalom je najveći fušeraj! Prestanite da se sramotite!

29 septembra, 2019

Čujem da postoji aplikacija za mobilni telefon koja ako skeniraš etiketu onda vidiš da li je nešto original ili nije! Deca je instaliraju na telefone i skeniraju drugu decu po školi, a cela ta igra se zove Fušer. Tačnije Fušer je onaj ko nosi tajlandsku, kinesku ili Novi Pazar verziju nekog brenda, a ovaj drugi koji nosi original je valjda… NeFušer? Šteta što ne postoji aplikacija koja skenira nivo gluposti!

E sad bih tim NeFušer, Original klincima imala nešto da poručim.

Znate vaše mame i tate su bile Original a vi ste svi Fušer! Baš vi što nosite original brendove i skenirate drugare!

Vaše mame i tate su deca devedesetih. Devedesetih godina se raspadala zemlja koja se zvala Jugoslavija. (Ne znate istoriju pa moram da pojasnim). Većina zemalja u okruženju su te zemlje sa kojima smo se raspadali. Elem, Srbija je proglašena za krivca i ostatak sveta, uglavnom onog odakle se uvoze lepe i original stvari, nas je stavio pod sankcije. Što znači da su rafovi u prodavnicama bili prazni. Bili su dugo prazni. A u to vreme, malo pre nego što ćemo se raspasti, svaka porodica je mogla da kupi original. To nije bilo nedostižno. I nije se zvao original, nego kvalitet. Elem. Rafovi su bili prazni, zemlja je bila pod sankcijama, plate i penzije su iznosile oko pola evra, i za to si uglavnom mogao da kupiš pola kile krompira, recimo. Kako smo preživeli, ne znam. A kako smo se oblačili, ne sećam se!

Vaše mame i tate su bili klinci koji nisu nosili original, nisu nosili čak ni fušer verzije originala jer ih nije ni bilo. Ali su oni bili original! Vaši mama i tata su klinci koji su trčali, kada nestane struje za vreme restrikcija, na klupe u parkove da se ljube sa devojkama i momcima. Nisu čekali da poljube devojku kad skupe pare da je izvedu na piće, a devojkama piće nije bila uvertira za ljubljenje.

Vaše mame i tate nisu gledale momcima, devojkama i drugarima u etikete na patikama, jaknama, gaćama. Oni su improvizovali od onoga što su imali i baš zbog toga bili face.

To su klinci koji su još uvek imali babu i dedu na selu. Realno, tako smo i preživeli. Od sela, a ne od pola evra. Setite se toga kad god nekoga proglasite seljankom ili seljakom jer ne nosi original.

To su klinci koji su jedan ranac nosili od petog do osmog razreda.

To su klinci koji su cepali stranice svojih udžbenika jer istorija i država u kojoj su do juče živeli više ne postoji. To su klinci koji su delili udžbenike.

To su klinci koji su se menjali garderobom. Postojala je jedna dobra moderna jakna na njih deset. I svi su je u krug nosili. Delili su se na one koji slušaju Nirvanu i one koji slušaju TAP 011. Skupljali su se kod onih koji imaju kompjuter, to je bila prava retkost. A igricu su igrali svi zajedno. Jedan igra, šestoro gleda i navija. I tako u krug.

To su klinci čiji su mama i tata preko noći ostajali bez poslova i postajali šverceri svega što nam treba a nemamo. To su klinci koji su bili svedoci vremena kada se imalo sve, pa se preko noći nije imalo ništa.

Recite sad vi meni kako od takvih mama i tata dođemo do vas koji se igrate fušera i zezate drugare? I da li znate da je najnoviji trend ne nositi skupo, ne nositi poznat brend, ne robovati robnim markama. Da li znate da se takve igre po školama u modernom svetu jednostavno ne igraju. Čisto vam kažem ako baš težite da budete moderni.. Ne znate? Pa kako i da znate kad ste vi i dalje klinci koji ste u izolaciji, pod sankcijama, pod teretom nemanja/imanja.

Vi ste svi Fušer modernog evropskog tinejdžera. Da, vi ste fušer klinci! Skoro svi do jednog. I baš pitajte mamu i tatu šta su radili, nosili i kako su živeli devedesetih….i što su to zaboravili da vam ispričaju. Ali da vam ispričaju original verziju, a ne fušer!

Autor: Jelena Obrenović Damjanović, vlasnik Studija Oz

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Hvaliti se originalom je najveći fušeraj! Prestanite da se sramotite!

  1. Dada kaže:

    Nisu svi roditelji zaboravili da ispricaju. Nego oni koji su preko noci dosli do novca i oni koji vuku takve komplekse da podizu kredite da bi stigli ove prve. I sad se ja pitam, zasto je moje dete fuser. A jeste. Jeste….vise ni ne gleda brend, vec cenu. Uzas. Uzas….

  2. Mama kaže:

    Bravo!!!
    Bravo za svaku izjavu, reč, rečenicu…. BRAVO!
    Jedno veliko bravo za sve navedeno.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama