Игре за развој говора

23 јануара, 2018

Последњих година веома актуелно и стално постављано питање – како стимулисати развој говора код деце?

Одговор који би требало да буде први јесте кроз живу реч – причајте, описујте деци шта радите од најранијег узраста па чак и док кувате ручак. Дете воли да слуша Ваш глас. Читајте књиге, сликовнице, играјте се, скачите, трчите, цртајте. Основ за развој говора јесте и развијена моторика.

У наставку текста можете видети 5 нових предлога игара које стимулишу развој говора код деце.

Лети, скаче, плива, хода

На почетку је важно да се пажљиво слушамо. Може се играти у пару или у групи. Правило је да када особа која говори каже нешто истинито, дете би требало да изведе неки договорен покрет (нпр. сваки пут када кажем истину ти ће пљеснути рукама, када кажем нешто што није истина, не радиш ништа). Можемо играти наизменично, додавати нове глаголе (плива, пузи, гмиже, стоји, скаче,…).

Пример једног “круга”:

Риба плива.
Слон хода.
Птица скаче.
Јастук лети.
Авион лети.

Куварево поврће

Игра се игра тако што детету дамо налог да се замисли као неко поврће, али не сме да каже које док друга особа не погоди према опису о ком је поврћу реч. Зато би дете требало што детаљније опише себе тј. своје поврће и на крају описа да каже “Кувару, погоди ко сам!”. Такође, ова игра се може играти и са постављањем питања са одговорима “да” и “не”.

Пример:

Ја сам велико округло поврће, црвене боје, могу да се једем у салати, али и у чорби. Кувару, погоди ко сам. (Парадајз)

Игра супротности

Додајемо се лоптом уз изговарање прво именица, а касније и синтагми именица + придев. Родитељ даје прву реч, а дете бацајући лопту назад изговара супротну реч.

Пример:

рано – касно
тихо – гласно
споро – брзо
рано јутро – касно вече
тихо плакање – гласно смењање
полако седни – брзо устани

Шарена игра

Сваки нови круг бирамо једну боју. Дете удара лоптом о под и изговара све предмете и бића која могу да буду те боје. Циљ је набројати што више речи и свака реч доноси бод. Са овом игром се може организовати и такмичење уколико се игра са групом деце.

Пример:

Бела боја: со, снег, млеко, пиринач, папир, креда, …
Жута боја: сунце, лав, лимун, банана,…

Шта им је заједничко

Именујте да појма и предложите детету да именује шта је заједничко за та два појма. Пре него што дете крене да именује, дајемо примере како би дете схватило шта се од њега тражи.

Пример:

Крава и коза су домаће животиње.
Киша и снег падају.
Птица и бубамара лете.
Човек и пас ходају.
Пас и мачка…
Оловка и фломастер…

Све ове игре не захтевају припрему и материјал (осим лопте) тако да се могу играти скоро у свим приликама и свуда. Погодне су за децу од 3+ година, а сваку од њих можете поједноставити односно закомпликовати уколико је то потребно.

Игре су преузете и прилагођене из књиге:

И. Посокхова – 200 логопедских игара
Извор: pitajtedefektologa.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама