Izokrenuta učionica u nastavi književnosti

 
Započnite čitalačku revoluciju:
Izokrenite svoju učionicu upotrebom blogova
Da li deca zaista čitaju? To je pitanje vredno našeg razmišljanja. U doba kada brojni „ometači“ doprinose da čitaoci sve više oklevaju pred knjigom, čovek se mora zapitati koliko naši učenici uopšte čitaju.
uciteljica (1)
Postoje dokazi koji opravdavaju naš strah . Grant Vigins je nedavno objavio istraživanje o jednoj tipičnoj američkoj srednjoj školi. Ustanovljeno je da je predmet Engleski jezik najmanje omiljen među čenicima, i što je još gore, oni preziru čitanje! Evo šta su neki od njih rekli o tome :
„Iako su sve te knjige, kako kažu, klasika, one su veoma nezanimljive. Skoro svako od mojih školskih drugova priznaje da nikada ne čita knjige jer su toliko bolno dosadne . . . Takođe, ako eseji, koje moramo da pišemo, nisu napisani tačno onako kako nastavnik voli, skoro je zagarantovano da ćemo dobiti loše ocene. Nikad ne dobijamo priliku da nešto napišemo onako kako bismo sami želeli, jer je sve tako ukalupljeno i strogo određeno. Na tim časovima nema nikakve slobode. Sve u svemu, ti časovi su prava beda.“
„Ne svidja mi se nastava engleskog jezika i književnosti jer me te knjige koje čitamo uopšte ne zanimaju. Zato mi je i prilično teško da ih čitam sve odreda. Radije bih čitala kada bih sama mogla da biram koje knjige želim da čitam umesto da ih drugi biraju za mene .“
„Nema nikakve koristi od čitanja tih starih knjiga i izmišljanja nekih glupih osećanja koja bi, kao, trebalo da proisteknu iz čitanja, kada ništa od toga nema smisla i knjiga je, prosto rečeno, glupa.“ (više…)