Јеротић: Немирно дете није исто што и неваљало

20 маја, 2016

„Ако је дете немирно, пусти га, често је то интелигентно и бистро биће. А родитељи, у незнању, за мирно и послушно дете кажу ‘моје добро дете’, а оно у ствари уплашено, несигурно. Наравно, роди се и понеко добро дете које је једноставно такво, иако је сналажљиво и паметно. Грешка је велика што оно немирно дете туку, а оно је најчешће интелигентно дете. И баш та интелигенција му не да да се помири лако са свим што му се каже.

Ја сам био немирно дете и никад нисам био одличан ђак. У гимназији сам био врлодобар, добар, имао сам петице из веронауке и историје. Из математике и физике сам имао тројку. Мој друг, који је данас познати књижевник и преводилац је у гимназији пустио голуба из последње клупе, на часу хигијене.

Умало га нису избацили из школе. Добио је укор разредног старешине, укор директора и укор наставничког савета пред избацивање из школе. То су мали несташлуци који често одају интелигентну децу. Данас, за много веће „несташлуке” и озбиљне прекршаје који са интелигенцијом немају никакве везе, казне су много блаже.”

Владета Јеротић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Јеротић: Немирно дете није исто што и неваљало

 1. vesna 1953 каже:

  Steta sto zelena ucionica nije postojala kada sam ja bila dete

 2. prosveta каже:

  ,,ja mu ne mogu ništa, vidite šta ćete sa njim” reče roditelj ucitelju

 3. gaga каже:

  ja imam sina 8 godina,mnogo je hiperaktivan,ne zeli da uci,svadja se sa drugom decom,uciteljicom.,pokusavam na svake nacine da mu dokazem da to ne treba da radi.vodila sam ga psihologu i svi kazu da inteligentnije dete nisu vidli.iskreno dovodi me do ludila.sta bih moglada uradim povodom toga?

  1. oin каже:

   Gago, pored ostalog,molite se i Bogu za njega. Mnogo pomaže roditeljska molitva i ljubav…

  2. Aleksnadar каже:

   Samo ga fizicki umorite skroz.

 4. Dada каже:

  Sa inteligentnom decom treba puuno pricati i sve postupke objasnjavati. Za to treba mnogo vremena i zivaca, ali veujem da se isplati na kraju.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама