Kad učiteljica ostavi snažan pečat u životima đaka – za 90. rođendan Zorini đaci snimili su dokumentarni film o njoj

Kako vam se zvala učiteljica? Ovo je jedno od sigurnosnih pitanja koje vam može postaviti vaš telefon u slučaju da morate da vratite svoj nalog. Zato što najveći deo nas ime prvog učitelja i učiteljice do kraja života urezan u glavi. Obično ih se setimo kada se jednom u deceniju okupljaju generacije, a jedna učiteljica, Zora Tomašev ostavila je toliki uticaj na svoje učenike da su joj povodom njenog devedesetog rođendana izradili i posvetili dokumentarni film.

Punih 36 godina učiteljica Zora okupljala je i više od 40 mališana u učionicama i prenosila im lekcije iz knjiga, ali i one koje su trebale da ih pripreme za život. Uspomenu na njih, Zora čuva kako na starim fotografijama, tako i u svojim sećanjima koje rado prepričava.

“Jako sam puno radila, ali sam jako i izuzetno volela svoj poziv. Jako, jako. I meni to nije bilo teško. Mislim da svaki čovek treba da odabere poziv koji voli. Nije ništa lako raditi u životu. Svaki poziv je, svaki posao je donekle težak i zahtevan. Ali ako se iz ljubavi radi, onda se to ne oseća. Tako ja nisam osetila, ja sam uživala dok sam radila, kaže ona.

uciteljica, 2
Foto: RTV

Da je to zaista i bilo tako potvrđuje Aleksandra Saška Erdeg, članica poslednje generacije koju je učiteljica Zora vodila od prvog do četvrtog razreda. Saška je ostala u kontaktu sa svojom učiteljicom. Godinama. A kako se bližio 90,ti rođendan učiteljice, došla je na ideju da joj prirede iznenađenje.

“Pošto ja radim radionice sa vizuelnom umetnicom Draganom Selaković Druu, koja je radila čitav ovaj film, i montirala i snimala, tog leta, prošlog leta, ja sam se dosetila da bi to možda mogao da bude film jer ona snima filmove sa zanimljivim ljudima koji nisu popularni. I tako je došla ta ideja. Pa je ona predložila, hajde da uključimo i učenike, jer šta sad učiteljica da gleda samu sebe, baš i nije tako veliko iznenađenje, to je više nama bilo, tako da smo onda zajedno sklopili tu ideju i krenuli u akciju”, kaže inicijatorka Aleksandra.

A, akcija je podrazumevala da Saška pronađe adekvatne sagovornike za svoju nesvakidašnju priču, u čemu joj je jako pomogla ćerka njene učiteljice. Tako da se u filmu nalazi čitav niz nekadašnjih učenika, a danas odraslih ljudi kojima je učiteljica Zora svojom vizijom pedagoga zauvek ostala u sećanju.

“Nama je, mojoj generaciji je učiteljica Zora bila samo jednu godinu učiteljica. Ali dovoljno da ostavi traga, onako, do dan danas. Tako da, iznenađenje pre svega, što je još uvek među nama, moram to da kažem, znaš ono – devedeset godina, nije mala stvar i danas kada neko doživi te lepe godine, to je stvarno za svaku pohvalu i da je još uvek tako nasmejana, energična, da je još uvek tako stamena – to je stvarno fenomen, kaže jedan od sagovornika u filmu, Leonid Pilipović.

Ređali su se sagovornici, sklapali su se kadrovi, bližio se rođendan. Iznenađenje je priređeno u školi u kojoj je provela najveći deo svoje karijere – Jovan Jovanović Zmaj u Subotici, gde je bila učiteljica punih 20 godina, nakon decenije provedene u školi u Tavankutu. Nekadašnji učenici iznenadili su učiteljicu filmom o njenom životu i radu, a bome i ona njih, tako što ih se većine ne samo sećala, nego se sećala i gde su sedeli u klupama.

“Stajala je ispred sada već odraslih ljudi, bivših učenika, i posmatrala sam je sa strane, kao da je u učionici, kao da drži čas. Tako je stajala i tako im se obraćala”, kaže direktorka škole Klauidija Gubić Šelken.

“Jedan divan osećaj. Eto. Bilo mi je jako milo i jako mi je bilo lepo. I radost je bila velika. Velika je radost u meni bila, toliko sam se radovala da… Jako veliko iznenađenje i velika radost”, dodaje učiteljica Zora.

Obično se generacije okupljaju jednom u deceniju, retko pozivaju učitelje, a u ovom slučaju više generacija se okupilo zbog jubileja svoje učiteljice. Koja je njena tajna?

“Pravedna prema svima. Nije pravila razliku. I sa svima je bila strpljiva i imala je taj individualni pristup svakom detetu”, smatra Saška.

“Neizmerna, neizmerna ljubav. Obostrana”, ubeđen je Leonid.

“Ona je stari tip učitelja, koji voli svoj posao, koji nije prestajala da voli. I zbog toga se i seća svih tih generacija”, ističe direktorka Gubić Šelken.

Film možete pogledati i vi na YouTube-u, pod nazivom “Učiteljica Zora”.

Izvor: RTV