Kada je televizija roditelj

17 decembra, 2013

Gledanje crtanih filmova agresivnog sadržaja može izazvati nasilno ponašanje najmlađih, pokazalo je najnovije istraživanje.crta
Rezultati grupe istraživača sa Univerziteta u Vašingtonu su pokazali da su deca koja su gledala obrazovne i nenasilne crtaće znatno više socijalozovana, dok su mališani koji su gledali crtaće sa sadržajem nasilja češće ispoljavali rane znake agresije.
Ipak, pored agresije koja podsvesno utiče na mozak i koja se kasnije manifestuje u društvu, tu su takođe i loše reči koje negativno utiču na gledaoca i još štošta što ulazi u dečiju podsvest.
Statistika, koja svedoči da 63 odsto dece predškolskog uzrasta ima probleme u govorno-jezičkom razvoju, u velikoj meri „kroji” činjenica da prosečno dete predškolskog uzrasta provede po tri sata dnevno ispred malih ekrana i dodatnih dva-tri sata u igri sa video-zanimacijama, a to uzrokuje lepezu lingvističkih, psihomotornih i lokomotornih poremećaja. Pre svega, zato što su televizija i video-igrice primeri jednostrane komunikacije u kojoj deca satima ćute, a vokabular kojim govore junaci crtanih filmova zadovoljava govorni nivo dece od dve godine. Ako oslušnemo komunikaciju ovih mališana, videćemo da je ona puna neartikulisanih glasova i ratničkih pokliča kojima govore junaci crtanih filmova ili video-igrica i veoma siromašna.
Negativan uticaj televizije na dete povećava se i gledanjem programskih sadržaja koji nisu primereni njihovom uzrastu, jer dete ne shvata suštinu priče, već pažnju usmerava samo na akcentovane događaje, uglavnom nasilje, pa je verovatnije da će kasnije kroz igru  imitirati ono što vide.
Istraživači savetuju roditeljima da se ozbiljnije pozabave time šta deca gledaju na televiziji. Najmlađi uče mnogo toga iz medija, imitiraju ono što vide i čuju. Oni se identifikuju sa likovima, čak i sa onima iz crtanih filmova, upozoravaju stručnjaci.
Ne zaboravite da deci sami dajete  najbolji primer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama