“Kada ste roditelj, imate pravo da budete tužni”

22 januara, 2021

“Kada ste roditelj, imate pravo da budete tužni. Takođe, Vaše dete može da Vas vidi da ste tužni.

Ilistracija: @lunartcy

Tuga je sastavni deo života, kao i svaka druga emocija. Tuga nije bauk, a ni Babaroga. Roditelji obično ne vole da ih deca vide da su tužni, misle da će time “pokvariti” srećno odrastanje njihove dece. Obično smatraju da je tuga emocija kojom se treba baviti u zrelijim fazama života i najčešće tu emociju ne vole da pokazuju pred decom.

I onda deca obično ne znaju šta će sa tom emocijom kada ih ona obuzme. A znaće šta sa njom da rade, ako ih roditelji tome nauče. Ne samo pričom, već i primerom. Kada roditelji prihvate tu emociju i ne stide se da je pokažu pred decom, uče decu da upravljaju tom emocijom i da oni imaju pravo na nju. A to je već relaksirajuće, činjenica da ti roditelj ne kaže: “Ne budi tužan, nema potrebe“.

Važno je znati da nije dobro da budete tužni kontinuirano i da Vam tuga oboji dane i noći. Predlog je da pronađete vreme za nju. Podelite sa detetom da Vas je neka situacija rastužila, nacrtajte svoju tugu, dajte joj ime i iskoristite tu priliku da i dete to isto uradi. Ako Vi prihvatate da su Vaša emocionalna stanja u redu i Vaše dete učite tome.”

-Smiljana Grujić- psiholog

Ilustracija: @lunartcy

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama