Како да деца сносе последице за своје "лоше" понашање?

18 јануара, 2015

 
Звучи строго. Знам. Такође знамо да се деца често понашају на одређени начин потпуно несвесна да је то понашање лоше за њих или околину. Чак и ми родитељи грешимо, а камоли деца! Ми их као родитељи, скретањем пажње на то нежељено понашање и на његове последице учимо да постану свесни својих поступака, са родитељском надом у срцу да ће их то учинити бољим и одговорнијим људима. Мама Ким на свом блогу дели са нама њену “технику” којом можемо уобликовати наша мала срцуленца и васпитати их на благ и праведан начин. Њена техника се зове “љубав”. Како показати љубав у ситуацијама када би радије вриштали, треснули враголана по гузи и засигурно доживели мали нервни слом?
PaqueteCertificado1
Правила су једноставна.
На пример: природна последица трчања по неравном плочнику (иако је мама рекла да то не чине) је огуљено колено или лакат. То је логична последица која служи да би се научило да је трчање по таквом терену опасно. Дете потенцијално учи да следећи пут пази. То није казна, то је само, као што смо рекли, сасвим нормална, логична последица коју нисте намерно изазвали. Она се неминовно дешава. То се исто може применити и у другим случајевима. Свесно и паметно се, без наметања, без дреке и нервирања, из одређене нежељене ситуације (тј. из понашања детета) изводи логичан след догађаја тј. логична последица тог понашања. Ту нема много мозгања нити великог филозофирања. Помоћу ових неколико примера из живота маме Ким и њених познаница можете лакше схватити ту “технику”. Мени је буквално отворила очи:
~ Ако не можеш наћи своје ципеле, мама ће ти помоћи, али мораш да јој платиш за помоћ и време које је уложила у нешто што је твоја обавеза, а не њена и то делом свог џепарца, слаткишима или омиљеном играчком.
~ Уколико бираш да се понашаш ружно према својој породици, мама ће претпоставити да ти је потребно мало времена да размислиш о свом понашању и то у твојој соби, на твом кревету, у самоћи.
~ Уколико се свађаш са својим братом или сестром, претпоставићу да немаш паметнија посла, па ћу ти стога дати неки послић у кући како ти не би било досадно: брисање прашине, усисавање, прање судова, итд.
~ Ако ти мама каже да покупиш своје играчке и ствари, а ти то не учиниш, мама ће претпоставити да ти те ствари не требају, ставиће их у корпу за “тиме-оут играчке” или ће их поклонити другом детету уколико то понашање постане хронично.
~ Уколико се клацкаш напред назад столицом, мама ће се уплашити за твоју сигурност, па ћеш зато током оброка стајати уместо да седиш за столом.
~ Ако немаш добре манире за столом, замолиће те да једеш на неком другом месту.
~ Ако кењкаш, псујеш или причаш нељубазно, одузима ти се право на причање. До даљнег.
~ Уколико се не спремиш на време за играње напољу, за базен, за шетњу, за вожњу бициклом (за нешто у чему уживаш), одузеће ти се то изгубљено време од укупног времена трајања активности (уколико сте нпр. на базену, дете ће изаћи и седети на столици, док се ви и остала деца забављате, јер није фер да кажњавате себе нити другу децу због немарности једног детета).
~ Ако се играш уместо да се спремаш за спавање, нема времена за мажење и читање бајке.
~ Ниси урадио\урадила домаћи на време, нема ТВ-а или шетње до парка.
~ Ако је дете појело чоколадицу упркос томе што је мама рекла да не сме, неће добити дезерт или чоколадицу после ручка за разлику од осталих чланова породице.
~ Уколико одбијаш да поједеш оно што је мама скувала, остаћеш гладан\гладна до следећег оброка.
~ Ако се негде затури поклопац од фломастера, и ако га мама не пронађе (а, то није њена обавеза) он ће осушити. Осушени фломастери нису забавни!Нема куповине нових фломастера.
~ Сат времена пре одласка у кревет, цела породица се укључује у акцију “брзо растребљивање”. Ставите тајмер на 15 минута. Један непокупљени предмет вреди 5 минута. Уколико остану 2 непокупљена предмета деца иду 10 минута раније на спавање, уколико их има 3, отићиће 15 минута раније на спавање итд.
~Ако је дете “заборавило” да стави ствар на своје место, мама ту ствар конфискује. Дете је може добити назад за одређену суму од џепарца (на пример 10 или 100 динара за сваки предмет).
~ Уколико се деца међусобно свађају, следећи дан ће провести свако у самоћи, независно једно од другог. Не смеју да причају, да се заједно играју, да заједно раде домаћи или да једу у истој просторији. Ово ми је правило омиљено!
Бити строг, али правичан родитељ није лако. Правилно одгајање деце изискује много љубави и времена. Учити их да одређено понашање носи са собом и одређене последице је по мени знак највеће љубави, јер то значи да желимо од наше деце направити духовно и физички одговорне и јаке особе.
Запамтите да нису сва деца иста и да се нека правила не могу применити на сву децу. Уз пуно љубави, праведно и свесно искројите она која вама и вашој децу одговарају. Слушајте поједнако ваше срце и разум. Запамтите: супер сте родитељ и дајете све од себе!
 
happychezmoi.blogspot.com/
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Како да деца сносе последице за своје "лоше" понашање?"

  1. Slaviša каже:

    Super pravila

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама