Kako da kloniramo nastavnike da ih bude dovoljno za nastavu u školi i onlajn

5 avgusta, 2020

Nedavno smo objavili tekst sa spiskom pitanja koja smo poslali Ministarstvu prosvete, ali na koja odgovor nismo dobili.

Tim povodom nam se javila naša koleginica Maja Bugarčić koja je rekla da bi ona možda mogla da da neke okvirne odgovore na ta pitanja, bar onako kako ih ona vidi. Pošto iz Ministarstva odgovora još nema, možemo bar da se na ovu temu malo zabavimo.

(napomena: nastavak teksta je plod mašte naše saradnice, ne i stvarni dopis!)

Kada je prvi put pomenuto uvođenje holograma i robota u nastavu, svi, pa i vi – portal „Zelena učionica“, izvrgavali ste ruglu tu novinu u obrazovanju. Mi smo rešili da se ne oglašavamo povodom tih ismevanja, već smo sačekali momenat kada će se shvatiti pun značaj ovih naprednih tehnologija.

Kako ćemo nastavnik biti sa dve grupe đaka istovremeno?

U razgovorima sa robotom Emom, koja je već angažovana u Ministarstvu prosvete sa punim radnim vremenom, dogovoreno je da na početku školske godine svaki nastavnik zaduži po četiri holograma. Nastavnik će predavati u jednoj učionici, u drugoj će biti njegov hologram br. 1, drugi hologram će raditi internet nastavu, a treći će snimati TV predavanja. Četvrti hologram će služiti ako se nastavnik razboli – on dobija ulogu dominantnog holograma. Bolestan nastavnik će od kuće držati predavanje pred zamišljenom učionicom koje će hologram br. 4 oponašati (inovativna tehnologija dozvoljava da bolesni nastavnik drži čas u krevetu, sa oblogom na glavi, čak i sa bocom kiseonika i respiratorom, a da se to na hologramu ne primeti i učenici nemaju utisak da je nastavnik bolestan), hologram br.1 će oponašati dominantni hologram itd. Shodno tome, nema mestu zabrinutosti da će nastavnici raditi više. Štaviše, radiće manje – časovi će biti skraćeni, što je bitno i za pitanje održavanje robota i holograma – proporcionalno će biti smanjena zarada nastavnicima, i ta razlika će biti dovoljna za njihovo servisiranje. Ovo je veoma značajno, jer će hologrami i roboti podneti najveći teret ove vanredne situacije, i bitno je da budu u potpunosti ispravni i spremni za rad.

Maske

Najviše pitanja je bilo vezano za nošenje maski. Posebnim pravilnikom će biti propisano kako maska može, odnosno kako ne može da izgleda. Načelno, maske ne mogu sadržavati uvredljive crteže (npr. podignut srednji prst, isplažen jezik i sl.) i natpise (psovke, pretnje itd), i ne mogu pokrivati celo lice („fantomke“), jer našom obukom za prepoznavanje lica na osnovu očiju, koju će svi nastavnici proći u drugoj polovini avgusta, nije predviđeno prepoznavanje lica ispod „fantomke“. Kao što pretpostavljate, biće veoma teško znati koji učenik odgovara, naročito u prvom razredu osnovne odnosno srednje škole kada nastavnik ne poznaje đake, i postoji veliki rizik da će dolaziti druga deca, čak i roditelji, i odgovarati umesto učenika. Isto tako, očekujemo prevare i sa strane nastavnika, koji mogu poslati nekog člana porodice ili prijatelje da ispituju ili predaju umesto njih. Stoga ćemo poseban akcenat staviti na tehnike prepoznavanja, a podršku ćemo imati i od robota sa posebnim algoritmom za poređenje glasova, boje očiju itd.

Sankcije su predviđene za nenošenje maski, ali i za nedolično ponašanje sa maskama, kao što je povlačenje i otpuštanje maski („praćka“) sebi ili drugom učeniku/nastavniku, duvanje nosa u masku, tajno žvakanje ispod maski i sl. Nastavnici će biti dužni da objasne deci da su sve maske iste bez obzira na boju i oblik, i da je svaka diskriminacija maski strogo zabranjena! Svako neprihvatljivo ponašanje će biti upisano u KOVID svedočanstva i overeno beskontaktnim pečatom.

Učenici čiji roditelji ne dozvoljavaju nošenje maski, moraće da se prijave za KOVID škole, koje će biti organizovane u sportskim centrima, halama sajma, amfiteatrima, a kada je lepo vreme i na otvorenom. U KOVID školama, učenici će sedeti na razdaljini od 10m, i nošenje maski neće biti obavezno. Međutim, zbog velike udaljenosti učenika i nastavnika, učenici će biti dužni da obezbede mikrofone za odgovaranje, a škole će obezbediti razglas za nastavnike.

Komunikacija s roditeljima

Roditelji su već pokazali da su veoma važan faktor u KOVID nastavi, pa će tako i ostati ubuduće. Svakom roditelju će biti poslata (vajber ili SMS) poruka u kojem mu se Ministarstvo zahvaljuje na do sada urađenim domaćim zadacima, i moli ga da tako nastavi.
Do treće nedelje avgusta biće razrađen plan KOVID osamostaljivanja učenika. Po pravilniku koji je u pripremi, granica kada dete ostaje samo u kući se spušta sa 12 na 3 godine, što će umnogome olakšati situaciju zaposlenim roditeljima koji ne budu mogli da rade od kuće. Ovim se rešava i pitanje predškolskog i školskog uzrasta, i dozvoljava se veća fleksibilnost u vremenskoj organizaciji nastave. Čim ovaj pravilnik stupi na snagu, planiramo konačno definisanje rasporeda časova i ukidanje produženog boravka. Samim tim ćemo našu decu postaviti na sam vrh među evropskim državama u pogledu samostalnosti i sposobnosti za život bez roditelja.

Naglašavamo da su naša rešenja obrazovanja u toku pandemije virusa KOVID-19 naišla na ovacije u svetu, pa sve češće dobijamo zahteve da organizujemo obuke za inostrane nastavnike. Takođe, iako se broj stranih učenika zainteresovanih za školovanje u Srbiji konstantno povećava, i mi smo iznenađeni činjenicom da se lista čekanja stranih učenika koji žele da upišu naše škole čak utrostručila tokom pandemije virusa korona, pa smo već otpočeli realizaciju internet obrazovanja za strance, dok ne otvorimo i internacionalne KOVID škole.

Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

Autor: Maja Bugarčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kako da kloniramo nastavnike da ih bude dovoljno za nastavu u školi i onlajn"

  1. Rajko kaže:

    Nastavnici su unisteni vec decenijama.Zdravlje im je unisteno od kada rade sa decom sa posebnim potrebama a nisu se skolovali da sa njima rade.Pa ako rade posao defektologa,logopeda i psihijatra mogu da rade i vise poslova od jednom.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama