Како да клонирамо наставнике да их буде довољно за наставу у школи и онлајн

5 августа, 2020

Недавно смо објавили текст са списком питања која смо послали Министарству просвете, али на која одговор нисмо добили.

Тим поводом нам се јавила наша колегиница Маја Бугарчић која је рекла да би она можда могла да да неке оквирне одговоре на та питања, бар онако како их она види. Пошто из Министарства одговора још нема, можемо бар да се на ову тему мало забавимо.

(напомена: наставак текста је плод маште наше сараднице, не и стварни допис!)

Када je први пут поменуто увођење холограма и робота у наставу, сви, па и ви – портал „Зелена учионица“, извргавали сте руглу ту новину у образовању. Ми смо решили да се не оглашавамо поводом тих исмевања, већ смо сачекали моменат када ће се схватити пун значај ових напредних технологија.

Како ћемо наставник бити са две групе ђака истовремено?

У разговорима са роботом Емом, која је већ ангажована у Министарству просвете са пуним радним временом, договорено је да на почетку школске године сваки наставник задужи по четири холограма. Наставник ће предавати у једној учионици, у другој ће бити његов холограм бр. 1, други холограм ће радити интернет наставу, а трећи ће снимати ТВ предавања. Четврти холограм ће служити ако се наставник разболи – он добија улогу доминантног холограма. Болестан наставник ће од куће држати предавање пред замишљеном учионицом које ће холограм бр. 4 опонашати (иновативна технологија дозвољава да болесни наставник држи час у кревету, са облогом на глави, чак и са боцом кисеоника и респиратором, а да се то на холограму не примети и ученици немају утисак да је наставник болестан), холограм бр.1 ће опонашати доминантни холограм итд. Сходно томе, нема месту забринутости да ће наставници радити више. Штавише, радиће мање – часови ће бити скраћени, што је битно и за питање одржавање робота и холограма – пропорционално ће бити смањена зарада наставницима, и та разлика ће бити довољна за њихово сервисирање. Ово је веома значајно, јер ће холограми и роботи поднети највећи терет ове ванредне ситуације, и битно је да буду у потпуности исправни и спремни за рад.

Маске

Највише питања је било везано за ношење маски. Посебним правилником ће бити прописано како маска може, односно како не може да изгледа. Начелно, маске не могу садржавати увредљиве цртеже (нпр. подигнут средњи прст, исплажен језик и сл.) и натписе (псовке, претње итд), и не могу покривати цело лице („фантомке“), јер нашом обуком за препознавање лица на основу очију, коју ће сви наставници проћи у другој половини августа, није предвиђено препознавање лица испод „фантомке“. Као што претпостављате, биће веома тешко знати који ученик одговара, нарочито у првом разреду основне односно средње школе када наставник не познаје ђаке, и постоји велики ризик да ће долазити друга деца, чак и родитељи, и одговарати уместо ученика. Исто тако, очекујемо преваре и са стране наставника, који могу послати неког члана породице или пријатеље да испитују или предају уместо њих. Стога ћемо посебан акценат ставити на технике препознавања, а подршку ћемо имати и од робота са посебним алгоритмом за поређење гласова, боје очију итд.

Санкције су предвиђене за неношење маски, али и за недолично понашање са маскама, као што је повлачење и отпуштање маски („праћка“) себи или другом ученику/наставнику, дување носа у маску, тајно жвакање испод маски и сл. Наставници ће бити дужни да објасне деци да су све маске исте без обзира на боју и облик, и да је свака дискриминација маски строго забрањена! Свако неприхватљиво понашање ће бити уписано у КОВИД сведочанства и оверено бесконтактним печатом.

Ученици чији родитељи не дозвољавају ношење маски, мораће да се пријаве за КОВИД школе, које ће бити организоване у спортским центрима, халама сајма, амфитеатрима, а када је лепо време и на отвореном. У КОВИД школама, ученици ће седети на раздаљини од 10м, и ношење маски неће бити обавезно. Међутим, због велике удаљености ученика и наставника, ученици ће бити дужни да обезбеде микрофоне за одговарање, а школе ће обезбедити разглас за наставнике.

Комуникација с родитељима

Родитељи су већ показали да су веома важан фактор у КОВИД настави, па ће тако и остати убудуће. Сваком родитељу ће бити послата (вајбер или СМС) порука у којем му се Министарство захваљује на до сада урађеним домаћим задацима, и моли га да тако настави.
До треће недеље августа биће разрађен план КОВИД осамостаљивања ученика. По правилнику који је у припреми, граница када дете остаје само у кући се спушта са 12 на 3 године, што ће умногоме олакшати ситуацију запосленим родитељима који не буду могли да раде од куће. Овим се решава и питање предшколског и школског узраста, и дозвољава се већа флексибилност у временској организацији наставе. Чим овај правилник ступи на снагу, планирамо коначно дефинисање распореда часова и укидање продуженог боравка. Самим тим ћемо нашу децу поставити на сам врх међу европским државама у погледу самосталности и способности за живот без родитеља.

Наглашавамо да су наша решења образовања у току пандемије вируса КОВИД-19 наишла на овације у свету, па све чешће добијамо захтеве да организујемо обуке за иностране наставнике. Такође, иако се број страних ученика заинтересованих за школовање у Србији константно повећава, и ми смо изненађени чињеницом да се листа чекања страних ученика који желе да упишу наше школе чак утростручила током пандемије вируса корона, па смо већ отпочели реализацију интернет образовања за странце, док не отворимо и интернационалне КОВИД школе.

Стојимо вам на располагању за сва додатна питања.

Аутор: Маја Бугарчић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Како да клонирамо наставнике да их буде довољно за наставу у школи и онлајн"

  1. Rajko каже:

    Nastavnici su unisteni vec decenijama.Zdravlje im je unisteno od kada rade sa decom sa posebnim potrebama a nisu se skolovali da sa njima rade.Pa ako rade posao defektologa,logopeda i psihijatra mogu da rade i vise poslova od jednom.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама