Како да коса буде здрава и јака (и који састојци је чине баш таквом)

Хајде да се кладимо да не бисте тако лако могли да урадите домаћи на тему „Коса“.
Замислите да сте опет у школи. Само овог пута је настава интердисциплинарна (супер, то нам треба, а не оно бифлање података који нам више никад у животу неће бити потребни).

Професорка хемије и социологије су се договориле да вам дају теоретско-практични пројекат: „Важност косе и како да буде јака и здрава“.
Сви размишљамо о коси. Сваки дан. Девојке које 2-3 пута недељно иду код фризера да се фенирају или фарбају, момци који почињу да губе косу још у раним двадесетим, нове маме које су се тек породиле (а коса само опада), жене у климаксу (проклети хормони), мушкарци који чак ни не воде рачуна о облачењу…
Свима нам је важна та коса. Коврџава, таласаста, равна, дуга, кратка, густа, ретка. Фризура нас чини лепшима, а лепе људе други брже и лакше прихватају.
Ипак нисам баш сигурна да бисте могли да напишете леп рад о коси без одласка на интернет:
„Коса је врста протеина (кератин). Расте из коже главе… Штити нам главу од врућине и хладноће… Симболизује то колико смо здрави и млади (ћелави или седи). Показује наше етничко порекло, културолошку припадност и личне ставове… Најбољи начин да је негујемо је да је хранимо тим-и- тим…“ и онда наведете неку домаћу „мућкалицу“ за негу косе од трава са јајетом и маслиновим уљем, нпр. Али ко има времена да чупа траве на брду и меша их кући, па маже и масти по глави? Није вам тај рад баш много практичан. Био би вам потребан рецепт за маску за суве и испуцале крајеве. Па друга маска за перут. Трећа за опадање косе или алопецију. Четврта да јача корен косе и поспешује раст.
Гледано са становишта хемије морали бисте да имате:
– неки протеин који заиста може да продре у влас косе, нпр. фитокератин: добићете га тако што ћете извући најбоље састојке из соје, кукуруза и пшенице;
– хијалуронску киселину. Она коси даје густину, пуноћу и мекоћу. Можете да је нађете у кожици и костима које се стављају у пилећу супу;
– екстракт зеленог чаја, јер ова биљка у себи има антиоксидант који смањује опадање косе и пантенол који стимулише раст нових власи.
– кофеин – он стимулише кожу темена и јача фоликуле корена длаке. Исто тако он продужава и век трајања власи. Дакле, треба вам и кафа;
– витамин Б3 из јајета, говедине или печурака да доведе више хранљивих материја до фоликула длаке;
– пироктон оламин који уместо цинка може да лечи бактеријске и гљивичне инфекције које изазивају перут. Он, такође, смањује секрецију вишка себума, смањује свраб и проређивање косе коју изазива себореја.
Све то помешајте и ставите на главу да одстоји неких пола сата-сат.
Или пробајте већ готове шампоне од биљних састојака који садрже све горе набројане састојке. Подвалите професоркама, радо ће вам прогледати кроз прсте. Направљени су по традиционалној немачкој рецептури. Имају освежавајућ мирис, благи су и нису скупи. Што је најважније – делују. Уклањају перут после 1-2 прања. Коса је сјајна, глатка и мекана. Лако се рашчешљава. А пријају и кожи главе, јер су прилагођени њеној pH вредности. И не морате да берете траве на брду и стављате кокошије кожице себи на главу :).

Изаберите један од 2 кофеинска шампона:
– Кофеински шампон 250 мл – Осим кофеина, садржи фитокератин , хијалуронску киселину и екстракт зеленог чаја
– Кофеински шампон double effect 250 мл – против перути и наследног губитка косе, садржи кафеин, витамин Б3 и пантенол.
Могу се пронаћи у боље снабдевеним апотекама и DM и Lilly дрогеријама.
А ако имате неки рецепт за заиста добру маску за косу, поделите га са нама и другим читаоцима у коментарима испод текста.
Аутор: Мариа Милојковић
Текст реализован у сарадњи са компанијом Кепром.