Kaко да на једноставан начин у кућним пословима стимулишете развој вашег детета

Подстицање раног развоја у случајевима када развој одступа од нормалног али и у случајевима уредног развоја значајно је за свеукупни психосоцијални развој детета. Стимулација треба да отпочне за време тзв. сензитивног периода, пре треће године, јер се после истека овог периода потенцијал за развој појединих психичких функција знатно смањује. Програм стимулације спроводи се кроз циљане активности, на једноставан начин и кроз игру. Утиче на усвајање нових функционалних знања и вештина.

Родитељи треба да активно и заинтересовано подстичу вербалну и невербалну комуникацију детета. Треба да користе кратке и јасне реченице за именовање поступака, изражавање осећања и сл. Одговоре на питања не треба захтевати по сваку цену. Треба имати стрпљења у раду са децом и тражити погодне тренутке за стимулацију. Не треба временски ограничавати рад са децом, него радити онолико колико је дете расположено.

Предлог стимулативног програма
Област крупне моторике

Пузање-ход „четвороношке“. Покажите детету како се пузи. Уколико не жели да Вас имитира нека чучне, па онда нека се спусти на колена и нека се рукама ослони на под. Успут имитирајте неку животињу нпр. куцу

Чучањ на налог. Реците детету да чучне, а затим да устане.Вежбу можете радити и тако да узмете дете за руке и заједно чучнете а затим устанете. Именујте сваку радњу да би дете касније знало само да ради вежбу.

Скакање. Ухватите дете за руке и заједно скачите (од 18 месеци). На старијем узрасту (од друге године) скачите из једног места на друго циљано, нпр: из једног круга нацртаног на подлози у други у ком се налази неки предмет. Тако детету задајете задатак да скакућући оде по жељени предмет. Од треће године прескачите препреке које можете сами направити,нпр: кутије од ципела и сл. Скачите улево, удесно, право. Шему скакања можете наравити сами. Од сунђерастих подлога ( има их у књижарама) изрежите дететова стопала ( лево и десно) и ређајте их право, улево, удесно,…и по њима дете треба да скаче. Играјте игре скривања, хватања, жмурке.

Трчање. Трчите са дететом од једног места ка другом,нпр.од зида до зида. Реците „један,два,три сад“ и крените, када кажете „стоп“ зауставите се. Циљ је да дете само трчи на налог и да се заустави када кажете „стоп“.

Шутирање лопте. Покажите детету како се шутира лопта, ако не жели то да уради,урадите вежбу пасивно. Узмите дететову ногу и ударите тј. шутните лопту. Радњу пропратите говором „шут“ или „гоооо“.

Вожња трицикла( између друге и треће године), касније тротинета. Са четири године могу да вежбају вожњу бицикла.

Ходање на прстима и петама(од треће године). Ходање по правој линији и стајање на једној нози (од четврте године).
Област фине моторике и визуо-моторне координације

Бацање и хватање. Кажите детету„Види где сам бацила-о лопту, или неки други предмет, и нека га дете испрати погледом. Исто тако му реците „Хватај“ и са мале удаљености баците лопту или неки други предмет у наручје. Тражите од детета да Вам баци лопту назад.

Грађење куле од коцака. Најпре 3-4 коцке, па повећавајте њихов број.

Слагалице. Слагалица „меда“ од 3 дела, при том док слажете именујте медину главу,руке и ноге. Дајте налог „Хајде стави главу, па руке и на крају ноге“. Нека по завршетку слагања пипне прстићем сваки део који Ви именујете. Пређите на слагалице са више делова.

Игре пластелином, глином или тестом. Стискање, гњечење, кидање, прављење глисте и сецкање пластичним ножићем, прављење лопте, глисте…Можете детету нацртати нпр. дрво са крошњом и дати му да ставља јабуке од пластелина на гране.

Мешање течности кашичицом. Сипајте воду у чашу па нека дете меша. Можете то радити и у чинији у коју можете додавати со, шећер, паленту…Бојите воденим бојама. Да бисте избегли хаос купите мушему за дете, има и са дечијим мотивима.

Убацивање ситних предмета у флашу: кукуруз, лоптице од пластелина, пиринач…

Храњење кашиком и виљушком, самостално.

Откопчавање и закопчавање дугмади и рајсфешлуса (за старију децу).
Област графомоторике
Дајте детету папир и оловку, дрвене или воштане бојице, и нека жврља. Нека покуша да опонаша оно што Ви цртате, кућу, сунце, чича-глишу уз песмицу.
Цртање чича Глише:
Тачка,тачкица, црта, цртица и готова је главица.
Врат као штап, тело као сат
Руке као сламке,ноге као санке
Коса му је права, уши ко у миша
И готов чича-глиша.
Област перцептивних способности (чуло вида, слуха, додира)

Разгледајте сликовнице
Нека то буду најпре сликовнице са малим бројем детаља, односно да има велике цртеже појединачних предмета или бића. То су углавном књиге за учење првих речи. Превише детаља, ликова и боја збуњује децу. Именујте све што се налази на слици. После реците детету да покаже прстом оно што сте именовали. Циљ је да дете само именује и показује појмове које му тражите.

Играјте се са мужичким инструментима
Бубањ лупа бум-бум, труба труби тру-тру, звоно звони цин-цин или дин-дон…

Ономатопеја-опонашање звукова из природе
Животиње: куца лаје ав-ав, маца мјауче мјау-мјау, кока кокодаче ко-ко-кокода, пиле пијуче пију-пију, овца блеји бее-бее, коза мекеће мее-мее, крва муче муу-муу, змија сикће с-с-с-с…
Песмица“ Дедино је село лепо“ (можете направити луткице од тканине или картона на штапићу и играти улоге)
Деда има гуску, гуску која гаче га-га.
Деда има паче, паче које кваче ква-ква.
Деда има ждребе, ждребе које скаче.
Деда има магу, магу који њаче иа-иа.
Дедино је село лепо, уживамо тамо ми,
Свиђа ми се, свиђа све, животиње највише.
Деда има јагње, јагње као луче.
Деда има краву, краву која муче му-му.
Деда има куцу, куцу која режи р-р-р-р.
Деда има мацу што од куце бежи.

Звукови предмета: ставите детету сат на уво нека слуша откуцаје, реците тика-так, па је питајте „Како куца сат?“; возите ауто брм-брм, куцајте на врата куц-куц, звоните звоном цин-цин…

Препознавање укућана на слици-мама, тата, баба, деда, тетка, бата, сека….Нека дете покаже прстом свакога понаособ. Такође питајте „Ко је то?“

Док перете руке или се купате пустите наизменично топлу па млаку воду, све пропратите речима. „Видиш, сада је вода топла или видиш сада је хладна“. Нека дете само пушта топлу и хладну воду, и нека именује.
Област когнитивних способности

Делови тела
Вежба се ради испред огледала. Питајте дете „Где је глава, где су очи, уши, уста, нос, стомак, пупак, рука, нога…а дете нека покаже прстом.

Вежбе за разумевање
Извршавање једноставног налога „Дај!“ Ставите два предмета (лопту и аутић) испред детета и кажите му:“ Дај лопту!“ Када увежбате налог са два предмета, повећајте њихов број. Циљ је да дете разуме који предмет тражите од њега, а не да насумице, без разумевања додаје који му је најближи.
Такође ако дете жели нешто од Вас подстичите га да каже“Дај!“ уместо показивања прстом или показивања Вашом руком. Када детету дате предмет који жели кажите „Изволи нпр. меду, кекс, воду…“
Вежбајте извршавање налога:
-Дођи
-Дај
-Не може или не- одмахујте главом за негацију
-Дај ми руку- испружите руку ка детету
-Махни па-па
-Пошаљи пољубац- пропратите гестом
-Баци пет- наместите руку за ту радњу
-Однеси
-Покажи- нека дете покаже кажипрстом шта жели

Кобајаги игра-симболичка игра
Кувајте ручак кобајаги, исто тако пијте из шољица и једите уз помоћ прибора(дечији сет за кухињу).Кобајаги прегледајте меду стетоскопом, возите меду у камиону, поправљајте аутиће алатом. Саградите кућу од коцака и ставите фигурице у њу…

Област социјалног развоја- опхођење са другима

Давање предмета одраслима на захтев. Тражите од детета да Вам дода неки предмет нпр.чашу, тањир, кашику, даљински, своју играчку…

Нека дете опонаша кућне активности. Усисавајте заједно, нека ставља веш у машину, слаже и оставља веш на место уз асистенцију, дајте детету крпу нека брише стол, нека мете са малом метлом или четком.

Област личне самосталности
Вежбајте скидање и облачење чарапица, гаћица, панталона, јакне…помозите детету у томе.
Вежбајте самостално храњење и пијење из чаше.
Перите руке заједно, бришите их, умивајте се, просипајте садржај из ноше заједно…
ПОХВАЛИТЕ ДЕТЕ СВАКИ ПУТ КАДА УСПЕШНО ИЗВРШИ БИЛО КОЈУ АКТИВНОСТ!
Успех у извођењу вежби је изразито индивидуалан, једно дете ће моћи да их изводи на ранијем узрасту а друго нешто касније. То је нарочито битно за децу код које постоји кашњење у развоју. Немојте форсирати дете ако неку вежбу не може да изведе.
Желим Вам успешан рад!

Аутор стимулативног програма: Санела Раичевић, дипл. дефектолог-логопед

Извор: decijapsihologija.rs