Како дететова снажна везаност за мајку утиче на његов развој

7 новембра, 2019

Оснивач теорије повезаности је енглески психијатар и психоаналитичар Џон Боулби. Он сматра да су проблеми у понашању деце, њиховој адаптацији у друштву и агресији адолесцената укорењени у неким поремећајима у дететовом односу према родитељима у најранијим годинама детињства.

Научник је 1936. године пратио неке поремећаје код деце одгајане у сиротиштима. Открива да деца која одрастају у сиротиштима често имају различите емоционалне проблеме, укључујући немогућност успостављања блиских и трајних односа са другима. Према Боулбију, таквa децa нису у стању да воле јер нису у стању трајно да се вежу за мајку у врло раној фази свог живота.

Џон Боулби је видео сличне симптоме код деце која већ неко време живе у нормалним породицама, али су дуго времена одвојена од родитеља. Открива да су та деца заувек ускраћена за блиске односе са било ким. Он тврди да развој детета није могуће разумети без пажљивог праћења односа мајке и детета.

Како се формира ова веза и зашто је толико важна, а ако је нема, зашто су последице тако тешке, па чак и непоправљиве?

Формирање наклоности

Један од основних концепата теорије је “објект везаности”, тј. особа према којој се ствара наклоност. За већину људи је та особа мајка. Међутим, везивање за биолошку мајку није најважније, јер у случајевима када биолошка мајка дуго није у животу једног детета, оно обично може успоставити јаку везу с другом особом која ће је заменити. У зрелом животу предмет везаности може бити партнер, ментор, вођа итд.

Почетна везаност почиње од првог дана дететовог живота и формира се током прве године живота.

Веома је важно да свака мајка правилно препозна потребе свог детета – када жели да једе, када жели пажњу, кад жели да се игра или слично, тј. мајка мора бити спремна да удовољи свим специфичним потребама свог детета. На тај начин, знајући дететове потребе, помаже у обликовању дететовог размишљања и развоја.

Двеомесечно дете показује друштвену реакцију осмехом када види познато лице. Осмех му постаје сврсисходан и друштвен када почне да тражи контакт очима. Џон Боулби је уверен да је ова бебина реакција одговор на реакције одраслих, који увек показују осећања, инстинктивно теже да узму бебу у наручје, продуже контакт са њим, смире је ако плаче, итд. Одрасли се провоцирају плачем, сисањем, пљеском, повлачењем руку. Ово формира врло снажну приврженост и жељу за присношћу, посебно са мајком.

Сваком детету су потребни људи са којима је у стању да успостави снажну психичку повезаност да би се нормално развијало. Ова повезаност нема никакве везе са обичном „бригом о деци“ која као што је храна, одећа и прихватилиште. Наравно, све је то такође врло важно за правилан развој детета, али уопште није довољно за успешан друштвени и емоционални развој и не помаже да дете научи да ефикасно регулише своја осећања. Овакви односи су оствариви само у породици и, нажалост, нису могући за децу која су одрасла у институцијама.

Деца развијају снажну везаност када приме праву топлину, загрљаје и наклоност. За њих је јако важно да добију пажњу људи који се брину о њима, а нимало им нису битни поклони и материјалне ствари. Мајка је та која може помоћи детету да се избори са знаковима агресије и депресије. Она је та која своју децу може научити истинској љубави.

Свакој особи, посебно детету, потребан је доказ да га неко воли, да постоји неко с ким ће делити своју тугу, анксиозност и радост. Неко с ким  може да разговара о било чему и у било ком тренутку, а за то ће поставити темеље у љубави које дете добија, што ће постати основа за правилан физички и ментални развој детета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама