12 sjajnih načina da vaša deca PAMTE trenutke s vama – porodični “intervjui”, zajedničko fotografisanje, porodični “praznik”

16 oktobra, 2023

Svaki zajednički trenutak je važan, pa iskoristite porodično vreme na najbolji način uz ove savršene ideje.

Foto: Canva

Neka svi budu uključeni

Kada je cela porodica uključena u planiranje zabavnih aktivnosti, imaćete više prilika da doživite posebne trenutke. Svaki momenat koji povezuje vašu porodicu i pomaže da se gradi zdrav i dubok odnos možemo nazvati „porodičnim lepkom“.

Provesti vreme zajedno kao porodica zahteva planiranje, ali to je pametno ulaganje vremena. Kada deca osećaju bliskost sa roditeljima, više se trude da im udovolje i učine ih ponosnim, što onda čini celu porodicu jačom. Ne mora da bude komplikovano — uz malo truda, povezivanje možete pretvoriti u život smešnih, slatkih priča i trajnih uspomena.

Zasadite porodičnu baštu

Ohrabrite sve da uprljaju ruke tako što ćete kopati i pripremiti baštu za sadnju cveća ili povrća u dvorištu. Položite nežne sadnice u zemlju i gledajte kako rastu i cvetaju – kao što vaša deca rade svaki dan. Kada kao porodica posvedičimo čudu prirode – zeleni izdanci se pretvaraju u zapanjujuće biljke, steći ćemo novo poštovanje prema svetu prirode. Istovremeno svi se učimo strpljenju i upornosti, dok zajednički održavamo baštu bez korova, zalivenu i lepu.

Planirajte porodični odmor zajedno

Kada planirate porodično putovanje, za početak, možete prilagoditi svoj budžet i predložiti geografski pogodnu lokaciju. Ipak, dozvolite i svojoj deci da istražuju atrakcije, koordiniraju vreme putovanja i provere vremensku prognozu. Napravite itinerer puta gde su mališani vodiči. Oni će se osećati ponosno, pouzdano i nezavisno dok preuzimaju vodeću ulogu u porodici, a vi ćete biti ponosni što ćete provesti divan dan zajedno.

Napravite porodične „intervjue“

Članovi starijih generacija vaše porodice, kao što su bake i deke, baba tetke i deda ujaci, imaju mnogo fascinantnih priča o odrastanju u različitim epohama. Neka ih vaša deca pitaju kakav je bio život u prošlosti i neka snime njihove priče, telefonom, kamerom ili diktafonom. Podstaknite i ohrabrite starije članove porodice da i oni intervjuipu decu.

Sakupljanjem ličnih anegdota i uspomena, imaćete vremensku kapsulu porodične istorije. Dok deca uče o svom nasleđu, mogu početi da razmišljaju o sopstvenom nasleđu. Izdvojite vreme da transkribujte intervjue kako biste napravili knjigu ili digitalnu datoteku fotografija za slajd šou koji će pratiti intervjue.

Isplanirajte porodično fotografisanje

Ne postoji bolji način da napravite i sačuvate porodične uspomene od planiranja porodičnog fotografisanja. Možete zakazati sesiju portreta u lokalnom studiju, ali da biste uhvatili one prave iskrene trenutke koji će vas izmamiti osmehom kada se osvrnete na njih, potražite fotografa koji zna kako da se nosi sa decom tokom snimanja životnog stila. Ako snimate u svom kraju, izaberite mesto za snimanje koje vaša porodica već voli, kao što je lokalni park ili igralište.

Kuvajte i podelite porodični obrok

Prednosti porodične večere su višestruke. Deca koja često ručaju sa roditeljima imaju poboljšane akademske rezultate, povećano samopoštovanje i smanjen rizik od gojaznosti. Redovni razgovori za večeru su takođe prilika za otvoreniju komunikaciju između dece i roditelja. Ovo je istinski pravo porodično vreme.

„Što više steknete naviku da zaista slušate svoju decu i vodite te razgovore od ranog uzrasta, veća je verovatnoća da će deca u adolescenciji razgovarati sa svojim roditeljima o pitanjima koja ih muče“, kaže Ričard Vajsburd , psiholog sa Harvarda.

Krenite u porodičnu šetnju u prirodi

Izlazak u prirodu nudi posebnu priliku za uživanje. Prirodno okruženje pomaže da se deca, ali i odrasli smire. Dakle, dok šetate šumovitom stazom, duž obale ili čak kroz gradski park, udahnite, pustite ramena da se opuste i pogledajte okolo drveće, ptice, nebo i jedni druge.

Odredite porodični “praznik”

Iznenadite članove porodice „praznicima” po meri svake ličnosti. Baš kao rođendani i konvencionalni praznici, upotpunite ove dane jedinstvenim tradicijama (poput pesme napisane u nečiju čast) i posebno pripremljenim jelima. Proslave takođe mogu biti pametan i neočekivan način da se oda počast svakoj osobi i porodično vreme učini svečanim.

Organizujte porodični sportski događaj

Možda niste tip koji igra porodični fudbal u dvorištu, ali redovno vreme za igru je sjajna prilika da naučite lekcije o igranju po pravilima i elegantnom gubitku – ili pobedi. Razmislite o sportovima koji bi koristili dinamici vaše porodice i interesima sve dece. Da li svi vole sportove u zatvorenom ili na otvorenom? Rekreativni ili ekstremni sportovi? Razmislite o izletima u kuglanu, terenu za mini golf ili unutrašnjem zidu za penjanje. Čak i ako niko nije ljubitelj fitnesa, bilo koja vrsta fizičke aktivnosti u porodično vreme, od jednostavne igre hvatanja do bacanja frizbija do šetnje gradom, zabavna je i zdrava.

Uživajte u porodičnom bioskopu

Odredite jedan dan u nedelji kada ćete porodično užiavti u filmu. Neka jedne nedelje deca biraju film, a druge roditelji. Napravite pravi bioskop i udesite ambijent tako što ćete koristiti tematske ukrase, spremiti kokice i ćebence za svakog. Nakon filma, pričajte o onome što ste videli, podelite utiske i osećanja.

Pokrenite porodični čitalački klub

Osnivanje neformalnog čitalačkog kluba je sjajan način da provedete porodično vreme. Kada svi u porodici budu dovoljno stari da čitaju (ili slušaju priče naglas), naizmenično birajte knjigu, a zatim izaberite jedan dan svakog meseca da sednete i razgovarate o tome. Razmislite o pitanjima koja će oživeti diskusije i pustite ko god da je izabrao knjigu da vodi razgovor. Ako imate problema sa odabirom naslova, pitajte lokalnog bibliotekara ili vlasnika knjižare za savet.

Napravite porodično umetničko delo

Planirajte svoj projekat, nabavite neophodne zalihe i pustite da se dogodi kreativna magija. Tempera boje i platno, kolaž od porodičnih fotografija ili spomenar? Ideja je bezbroj, a rezultati će biti sjajan omaž vašoj porodici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama