Како показати детету да је вољено

9 новембра, 2016

Многи родитељи мисле да деца знају, и без тога да им се каже, да их они воле.
Они не схватају да је деци потребно да непрестану буду уверавана у родитељску љубав. Она мора бит приметна у речима и понашању родитеља. Деца нису у стању разумети да су, чак и пријекори и казне, знак родитељске бриге и љубави. Они често виде оваква њихова наступања као недостатак љубави. Зато је веома важно испољити љубав према деци, или у најмању руку обавијестити их о њој на примеран начин.
porodica
Начин испољавања родитељске љубав зависи од доба и ступњу развоја детета. За бебу је јако важно да буде ношена у наручју и љубљена, јер овакав физички начин исказивања љубави је важан за њен раст и напредак. Све док је дете у овом добу, исказивање љубави преко додира игра важну улогу.

Прочитајте и Како правилно волети дете

Како дете расте смањује се и потреба за оваквим исказивањем љубави и пажње. Ипак нежан додир је још увек неопходан, али сада то није главна ствар. Када мало одрасте са дијететом треба другачије поступати. Сада се родитељска љубав треба огледати у обраћању пажње на његове потребе и жеље, пријатељском разговарању, читању занимљивих књига, занимању за његов  домаћи задатак, разговору о омиљеним цртаним филмовима, серијама и сл. Родитељска љубав се препознаје по насмеаном лицу, благим речима и стрпљивом уху. Старије дете има пријатеље који су му веома важни. Поштовати његове пријатеље је један начин исказивања љубави према њему. Уопштено говорећи, када родитељ обраћа пазњу на ствари, поред оних обавезних (као сто је храњење, облачење, купање и сл.) дете ће разумети да је вољено.
Неки родитељи ће исказивати љубав према дјетету само онда ако је оно лијепог изгледа, понашања, или уопште ако испуњава њихова очекивања. Таква љубав је условљена.
Ако дијете добро учи у школи, оно је хваљено и вољено, али ако се деси да је слаб ђак, оно је критиковано у толикој мјери да се осећа потпуно одбаченим.

Прочитајте и 6 stvari koje sam naučila zahvaljujući strogoj mami

Родитељи често забораве да треба корити дететов поступак, а не његову личност уопштено. Послушно дете је хваљено због послушности, али је вољено зато што је оно дијете тог родитеља. Тако исто, непослушно дете је корено због непослушности, али је и даље вољено као дете. Многи родитељи нису у стању разумјети ово ,па чине њихову љубав и пажњу овисним о дјететовом понашању.
Сва деца праве грешке. Оне изазивају родитељске реакције, које их, понекад, наводе да помисле да их родитељи више не воле. Неопходно је да родитељи јасно дају до знања детету да га коре због одређеног поступка, и да не воле његово понашање, а не њега лично.
 
Извор: pcskolarac-novosti.blogspot.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама