Kako pripremiti decu za školu i vrtić za samo nekoliko dana

Leto i godišnji odmori su pri kraju i ponovo nas septembar vraća rutini koja podrazumeva brojne školske i radne obaveze. Nakon dva meseca dečijeg uživanja u dugim danima, odjednom treba zaboraviti na spontanost i započeti ponašanje u skladu sa satnicom i kalendarom. Kako to postići u samo nekoliko dana i da li je to uopšte izvodljivo?

Jeste – ukoliko su roditelji ovaj zadatak shvatili ozbiljno i sami se ponašaju po pravilima.
A ona su sledeća:
1. PLANSKO RANIJE ODLAŽENJE U KREVET
Nakon raspusta kada se u krevet odlazilo u kasnim večernjim satima, niti jedno dete neće želeti da odjednom obuče pidžamu u 20 – 21 čas. Na svako roditeljsko „Moraš ranije u krevet da bi sutra rano ustala/o. – svi roditelji dobiju odgovor „Ustaću!“, iako svi znamo kako to rano ustajanje izgleda.
Da ne bi bio suza i celodnevne nervoze u prvim danima adaptacije na rano ustajanje i vrtić/školu, predlažemo da PLANSKI POMERATE ODLAZAK U KREVET.
Šta to znači? Svakoga dana pomerajte odlazak u krevet za pola sata unapred.
Na taj način ćete za samo nekoliko dana pomeriti raspored spavanja za nekoliko sati i pomoći detetu da lakše ustane prvog septembra, i da se lakše uklopi u školsku rutinu. Nagle promene i velike razlike u satnicama kod dece izazivaju otpor i negodovanje, ali vremenska razlika od pola saa neće mnogo uticati na večernje aktivnosti koje su sledeće na spisku za reorganizaciju.
 
2. REORGANIZACIJA VEČERNJIH AKTIVNOSTI
Odložite ili pomerite u neki drugi termin večernje aktivnosti koje razdražuju dete i od kojih mu se ne spava. Polako otkazujte kasna druženja i posete, kasne izlaske van kuće i umesto toga organizujte večernje kupke, pravljenje frizurica, čitanje, slaganje puzli, crtanje, kao i druge aktivnosti koje smiruju dete i pripremaju ga za spavanje. Po jedna od predloženih aktivnosti za svako veče do škole – i lakše ćete ustati rano 1. septembra.
3. OGRANIČENJE VREMENA ZA EKRANE
Nakon letnjeg perioda prepunog crtaća, sadržaja koje donose aplikacije, tableti i kompjuterske igrice, vrlo je teško reći „NE, NE MOŽE VIŠE“ svemu tome. Daleko od toga da deci treba potpuno zabraniti upotrebu spravica moderne tehnologije, ali svakako treba redukovati vreme i način korišćenja. Molba da se ostavi npr. telefon na pola sata neće prouzrokovati veliku dramu i probleme, a može pomoći pri planiranju vremena koje će biti posvećeno za učenje ili predškolske aktivnosti.
Ograničenje vremena provedenog uz ekrane organizujte tako da dete ne oseća da mu nešto branite ili ne dozvoljavate, nego da je u pitanju štednja vremena za druge aktivnosti. I dalje poštujte omiljene crtaće i njihove termine, ali ukinite one koji su tokom leta služili za minute dosade. Umesto ekrana, detetu ponudite razne zabavne i edukativne igračke, knjige, pozovite drugare, izađite napolje, igrajte društvene igre.
 
4. PRIPREMA ŠKOLSKOG PRIBORA
Zbog gužvi u papirnicama i knjižarama, kupovina školskog pribora zna biti jedna od nevoljnih aktivnosti za sve roditelje. Predlažemo da pri ovom poslu angažujete i dete, te mu i na taj način približite školsku godinu i sve što ona donosi. Izaberite doba dana (uglavnom jutro) kada ima najmanje gužve na ovim mestima i napravite zajedničku šoping-avanturu.
To što će i dete sa vama birati sveske, bojice, torbu i ostalo, u njegovoj svesti će školu učiniti bližom i izvesnijom. Na taj način, ono će znati da je škola ZAISTA blizu i da se prema svim pripemama treba odnositi ozbiljno. Za decu koja kreću u jaslice i vrtić, važi isto pravilo. Uključite ih u spremanje malih rančića i njihovog sadržaja, pakovanja rezervnih pelenica, garderobe, kupovinu patikica i svega što spremate za njihovu malu školicu. Sa malom decom redovno, svakoga dana i večeri pričajte o odlasku u vrtić, o tome kako će im tamo biti lepo i zabavno, i na taj način utičite na VOLJU DETETA da s osmehom krene put vrtića 1. septembra.
5. ŠKOLSKA ATMOSFERA U KUĆI
U poslednjim danima avgusta, napravite školsku atmosferu u kući. Čitajte pesmice i priče o školi, poznatim naučnicima, slušajte muziku za decu na temu škole i što više pričajte o svemu što septembar donosi. Uključite dete u sve pripeme kuće i njegove sobe zbog početka školske godine: opremanje prvim radnim stolom, edukativnim igračkama, menjanjem rasporeda nameštaja, itd.
Pitajte dete šta misli i kako se oseća zbog nove školske godine. Proverite stečena znanja i planirajte zajedno šta ćete učiti u narednom periodu: da li će to biti slova, brojevi, crtanje, sportske aktivnosti…
Napravite veliki zidni plan-kalendar septembra i zajedno u njega upisujte-crtajte šta vas to sve čeka u njemu. Vaš veliki septembarski planer stavite na detetu vidno mesto i redovno u njega dopisujte-docrtavajte planirane obaveze: roditeljske sastanke, kupovine, preglede, šišanje, servis automobila, i sve drugo što više ili manje ima veze sa novom školskom godinom. Mala deca će se veoma radovati crtanju aktivnosti koje im kažete da nacrtaju na veliki papir na zidu, tj. vertikalnoj podlozi.
6. UPOZNAVANJE SA OBJEKTOM
Ukoliko već niste, upoznajte vaše dete sa predškolskim ili školskim objektom u koji odlazi. Uobičajenu šetnju ili igranje u parkiću, posvetite odlasku do vrtića/škole i pokažite detetu mesto koje će biti njegova „druga kuća“. Kroz priče o dnevnim aktivnostima, zainteresujte dete za život i druženje u vrtiću/školi, i pomozite mu i na taj način da lakše prihvati činjenicu da se za par dana mora rano ustati i odvojiti od ukućana i kuće.
Želimo vam srećne i prijatne dane u malim i velikim školicama od 1. septembra!
Izvor: http://www.eci-pec.rs