Kodeks ponašanja roditelja u predškolskoj ustanovi

19 jula, 2014

Cilj ovog kodeksa za roditelje je da se bliže utvrde pravila ponašanja roditelja u Predškolskoj ustanovi kako bi se uspostavili dobri saradnički odnosi kao uslov za kvalitetan rad u Predškolskoj ustanovi.
Kodeks ponašanja roditelja je podeljen na nekoliko segmenata

 • odnos prema svom detetu
 • odnos prema drugoj deci
 • odnos prema vaspitaču deteta
 • odnos prema drugim roditeljima u grupi
 • odnos prema Predškolskoj Ustanovi

Pročitajte i Kodeks ponašanja vaspitača u predškolskoj ustanovi

Odnos prema svom detetu

 • Roditelj je dužan da svojim ponašanjem vaspitno deluje na svoje dete.
 • Roditelj aktivno prati razvoj svog deteta, tako što od vaspitača dobija informacije o detetovom razvoju.
 • Roditelj podržava sprovođenje vaspitno-obrazovnog rada koji je propisan po programu Predškolske ustanove.
 • Roditelj je dužan da dovodi dete u Predškolsku ustanovu, ili ovlasti pismeno ko može da preuzme dete, u terminu koji je propisan.

Pročitajte i I posle kažu – posao vaspitača je lak

Odnos prema drugoj deci

 • Roditelj ne sme da verbalno i fizički maltretira i/ili tuče drugu decu, njihove roditelje ili članove porodice ili zaposlene kada boravi u Predškolskoj ustanovi.
 • Roditelj ne sme nasilnim putem da rešava eventualne razmirice i probleme koje njegovo dete ima sa drugom decom, roditeljima ili zaposlenima kada boravi u Predškolskoj ustanovi, ili se zatekne sa decom i vaspitačem kada su deca na nekoj aktivnosti van prostorija Predškolske ustanove. Ukoliko se to desi, vaspitač je dužan da o ovakvom  ponašanju roditelja ili člana porodice obavesti rukovodioca objekta ili  direktora Predškolske ustanove, odnosno policiju.

Pročitajte i Šta vam vaspitačice u vrtiću nikada neće reći u lice

Odnos prema vaspitaču deteta

 • Roditelj je dužan da redovno prisustvuje roditeljskim sastancima, a u slučaju potrebe, dolazi na individualni razgovor sa vaspitačem.
 • Roditelj ili član porodice ne sme da na bilo koji način verbalno ili fizički maltretira, ponižava, ismeva, napada i/ili vređa vaspitača. Ukoliko se to desi, vaspitač je dužan da o neprimerenom ponašanju roditelja ili člana porodice obavesti rukovodioca objekta direktora Predškolske ustanove, odnosno policiju.
 • U cilju što boljeg i kvalitetnijeg rada sa decom, poželjno je da roditelj obavesti i razgovara sa vaspitačem o svemu što smatra da bi bilo korisno za njegovo dete, bilo da se radi o radosnim dešavanjima (rođenje brata, sestre, venčanja) ili neprijatnim događajima (smrt, bolest, razvod).

Način odevanja roditelja

 • Roditelj je dužan da se oblači propisno, kao što je predviđeno za oblačenje   u Javnim ustanovama.

 Pročitajte i Roditelji, podržite autoritet vaspitača u vrtiću

Odnos prema drugim roditeljima, doprinos u radu sa ostalim roditeljima.

 • U skladu sa svojim mogućnostima roditelj može da da svoj lični, stručni i/ili materijalni doprinos u poboljšanju uslova života i/ili ostvarivanju planiranih   zadataka u okviru Predškolske ustanove. Svaki doprinos roditelja adekvatno se vrednuje – zahvalnicom ili priznanicom.

Odnos prema Predškolskoj Ustanovi

 • Roditelj ne sme da ulazi u radne prostorije Predškolske ustanove mimo termina određenog za roditeljske sastanke, individualni razgovor, odnosno termina utvrđenog za prijem i odlazak dece, izdavanju potvrda ili nekih drugih isprava koje Predškolska ustanova može da izda roditeljima, ako roditelji nisu u mogućnosti da lično dovode i odvode dete dužni su da daju pismeno ovlašćenje overeno u ustanovi za dve punoletne osobe.
 • Roditelj kod  rukovodioca objekta, pedagoga, psihologa ili direktora  dolazi u skladu sa prethodnim dogovorom ili pozivom.
 • Roditelj je dužan da obaveštava vaspitača o razlozima izostajanja deteta, kada se radi o izostajanju zbog bolesti deteta važno je da se roditelj konsultuje sa lekarom kad dete može da ide u grupu dece i izostanak pravda sa lekarskim uverenjem.

 Pročitajte i Uroš Petrović: Uvažavajte vaspitače i učitelje, oni utiru …

Pored svega navedenog roditelji su dužni da u svemu postupaju u skladu sa Statutom i Pravilima ponašanja u Predškolskoj ustanovi i  važećim Zakonom. Nepoštovanje i nepostupanje po ovom kodeksu povlači odgovornost roditelja.
Izvor: uvv.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


12 komentara na "Kodeks ponašanja roditelja u predškolskoj ustanovi

 1. m kaže:

  sto se roditelja tice ima svakakvih pogotovo po pitanju odevanja kad mame u minicu i cizmama dovode devojcice isto tako obucene, druga stvar je ako je propisano da deca dolaze u vrtic u 8 neki roditelji dovode decu i u pola 9 jer su navodno zaspala…

  1. super kaže:

   odlicno, da li moze to neko da posalje svim Ustanovama sa pecatom i potpisom da zalepimo na oglasnu tablu? isto vazi i za kodeks ponasanja zaposlenih, koji smo juce imali priliku da vidimo

 2. milena crnic kaže:

  roditelji se u velikom broju slucajeva odnose neprimereno, pogotovo prema vaspitacima svog deteta , medjutim smatram da je vaspitac ta kljucna osoba koja treba da postavi taj odnos na pravo mesto. Podrazumeva se da uvek ima oni sa kojima se ne moze, koji moraju da okrive nekog za bedno stanje soje duse , na zalost sve ih je vise, ali se i u takvim situacijama moramo snaci mi, vaspitaci. Bilo bi dobro kad bi ovaj kodeks bio obavezan i kad bi sa sobom zbog eventualnog nepostovanja istoga podrazumevao i neke konsekvence za roditelje. Ovako kodeks kao kodeks ama bas nista nece znaciti, odnosno nece zastititi nikoga.

 3. Slađana Komatina kaže:

  Bas mi se dopada. Trebalo bi zaista da bude okačeno na svim oglasnim tablama, ne bi li neki roditelji počeli malo više da poštuju vaspitače .

 4. m kaže:

  i vaspitaca ima svakakvih imala sam priliku da vidim da vaspitacica samara dete jer je nije odmah poslusalo

  1. Edita kaže:

   Da ima vaspitača raznih ,ima,ali to što tvrdite da tuku decu je čista izmišljotina.

 5. Jasmina kaže:

  Kod nas u vrticu kodeks ponasanja roditelja stoji na panou, za zaposlene u vaspitackoj sobi.

 6. Anonimni kaže:

  Dopuniti samo sa jos jednim kodeksom a to je sankcionisati sirenje lazi,neistina i klevetanje vaspitaca.

 7. m kaže:

  nije izmisljotin vidja se to samo se cuti o tome

  1. Ivana kaže:

   Ako ste videli a ćutite o tome što ste videli tj. niste prijavili onda ste saučesnik u tom događaju.

 8. m kaže:

  ne nisam jer sam prijavila mentoru posto sam bila student ta vaspitacica vise ne radi

 9. Cicka kaže:

  Zaista mi je zao vaspitaca i svih koji rade sa decom, jer ima dosta roditelja koji su, blago receno, nepodobni da imaju decu. Takvima nikad necete valjati, a posao koji obavljate je i vise nego zahtevan- vaspitaj, igraj se, skaci, krevelji se, vodi ovde, vodi onde, kulturno uzdizi, resavaj konflikte i jos sto stvari koje samo vi vaspitaci znate….to je daleko napornije od poslova u fabrici, na kasi, u kancelariji jer se radi o oblikovanju decije licnosti-tu kad nesto propustite gotovo je i nema nazad. I zato mi je zao sto vas koji volite decu, visoko ste obrazovani i strucni, maltretira neko ko ima samo biolosku predispoziciju da bude roditelj i apsolutno nista vise…strasno…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama