Непоштовање и дрски одговори – како спречити

Заједљиви коментари и гестови непоштовања родитеља, попут колутања очију, готово је уобичајено код савремене деце. Зато, када деца почну да вам одговарају, наоружајте се стрпљењем и следите савете психолога…

Задржите прибраност

Од вашег одговора зависи да ли ће однос са дететом да иде у позитивном или негативном смеру. Уколико будете превише благи, “лудирање” би могло да се погорша. Ако сте сувише строги, дете ће се осећати спутано, а то може касније да доведе до проблема у комуникацији са другима. Оно током испада проживљава јаке емоције, па викање, претње, и реченице попут: “Како се усуђујеш, ја сам ти мајка”, само може да погорша ситуацију. Стручњаци саветују да дубоко удахнете, избројите до десет и добро размислите да ли то што намеравате да кажете заиста побољшава ствари. Најбоље је да кажете да ћете причати после, када се обоје “охладите”. Наравно, то и урадите, иначе вас дете неће схватити озбиљно.

Пронађите прави узрок

Одговарање родитељима није увек одраз тренутне ситуације, прави разлог може бити у нечему што није у вези са тим. Можда има проблеме са пријатељима у обданишту или школи, па се “истреса” на родитеље. То ћете да приметите ако се враћа нервозно из вртића или после часова. Останите прибрани и поставите директно питање: да ли се нешто десило у школи (обданишту)? Када знате узрок агресивног понашања, лакше ћете да решите проблем.

Одредите границе

Ваше послушно дете било је добро до јуче, а данас одговара: “Скини ми се с врата”… Можда само понавља оно што је чуло и не схвата да је то непристојно. Клинци често чују своје пријатеље како одговарају родитељима и желе да их опонашају, кажу психолози. Зато реците да је у реду да каже да је љуто, уморно, или му тренутно није до приче. Али, нагласите да је викање и дрско одговарање неприхватљиво.

Објасните последице

Када кажете детету какво понашање и које фразе су неодговарајуће, предочите и какве ће бити последице ако пређе границу. То може да буде губитак одређених привилегија, додатни кућни послови које ће морати да уради, ранији одлазак у кревет… Нека унапред зна које су могуће казне, како не би било никаквих изненађења. Будите доследни, држите се правила, то је једини начин да покажете да сте озбиљни.

Пазите шта и како причате

Битно је да ви будете узор најмлађима. Они уче тако што имитирају то што су чули и видели, пре свега код куће. Ако родитељи имају оштар тон у разговору, мислиће да је то у реду. Потрудите се да се са поштовањем односите према члановима породице, пријатељима, комшијама, чак и када мислите да дете није у близини (мале уши често чују све).

Похвалите љубазност

Обратите пажњу на то када је дете љубазно, захвално и учтиво, немојте да пропустите да га похвалите. Тиме показујете одобравање таквог понашања, а малишани се осећају лепо када увиде да мама и тата примећују како су добри.

Извор: Новости