Lekcija profesora koja je obišla svet – iskoristite privilegije koje su vam date

20 juna, 2015

Nedavno sam prisustvovao jednom času u srednjoj školi, gde je profesor održao snažnu lekciju o privilegijama koje su nekima od nas u životu date. Počeo je tako što je svakom đaku dao po jedan čist papir i rekao im da ga zgužvaju u loptu.

zguzvan papir

Onda je pomerio korpu za otpatke na sredinu zida, ispod table.

kanta

Zatim je rekao: „Igra je jednostavna – svi vi sad predstavljate populaciju jedne zemlje. A svako ko živi u toj zemlji, ima šansu da postane bogat i probije se u višu klasu.”

kanta i djaci

„Da biste to uspeli, potrebno je da te zgužvane papire ubacite u korpu za otpatke, ali sedeći na svom mestu.”

papir u kanti

Naravno, đaci koji su sedeli pozadi, odmah su se pobunili: „Ali ova igra nije fer, mi koji sedimo nazad imamo manje šanse da uspemo od ovih koji su napred!”djaci iz pozadine

Ipak, svi su pokušali da ubace papirić. Kao što se moglo i očekivati, većina đaka koji su sedeli napred je uspela (ali ne svi), dok je među onima koji sede u poslednjim redovima tek po neko pogodio kantu.

baceni papiri

Igra je bila završena, a učitelj je zaključio, rekavši: „Svi ste videli da, što ste blize bili korpi, veće su vam bile šanse da ubacite papirić. To se zove PRIVILEGIJA. A da li ste primetili da su se na pravila igre žalili samo oni koji sede pozadi?”

bacanje

„S druge strane, ovi koji sede napred, nisu ništa komentarisali niti su razmišljali o privilegiji koja im je tek tako data. Sve što im je bilo pred očima je tako mala razdaljina između njih i postavljenog cilja.”

kanta za kraj

„Deco, vaš posao je da, kao đaci, uvek budete svesni privilegija koje imate, samim tim što ste dobili mogućnost da učite i obrazujete se. Iskoristite baš tu privilegiju koju zovemo obrazovanje, tako što ćete dati sve od sebe da u životu postignete velike stvari, ali nikad ne zaboravljajte na one koji sede u redovima iza vas.”

Izvor: BuzzFeed

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama