Лекција професора која је обишла свет – искористите привилегије које су вам дате

20 јуна, 2015

Недавно сам присуствовао једном часу у средњој школи, где је професор одржао снажну лекцију о привилегијама које су некима од нас у животу дате. Почео је тако што је сваком ђаку дао по један чист папир и рекао им да га згужвају у лопту.

zguzvan papir

Онда је померио корпу за отпатке на средину зида, испод табле.

kanta

Затим је рекао: „Игра је једноставна – сви ви сад представљате популацију једне земље. А свако ко живи у тој земљи, има шансу да постане богат и пробије се у вишу класу.”

kanta i djaci

„Да бисте то успели, потребно је да те згужване папире убаците у корпу за отпатке, али седећи на свом месту.”

papir u kanti

Наравно, ђаци који су седели позади, одмах су се побунили: „Али ова игра није фер, ми који седимо назад имамо мање шансе да успемо од ових који су напред!”djaci iz pozadine

Ипак, сви су покушали да убаце папирић. Као што се могло и очекивати, већина ђака који су седели напред је успела (али не сви), док је међу онима који седе у последњим редовима тек по неко погодио канту.

baceni papiri

Игра је била завршена, а учитељ је закључио, рекавши: „Сви сте видели да, што сте близе били корпи, веће су вам биле шансе да убаците папирић. То се зове ПРИВИЛЕГИЈА. А да ли сте приметили да су се на правила игре жалили само они који седе позади?”

bacanje

„С друге стране, ови који седе напред, нису ништа коментарисали нити су размишљали о привилегији која им је тек тако дата. Све што им је било пред очима је тако мала раздаљина између њих и постављеног циља.”

kanta za kraj

„Децо, ваш посао је да, као ђаци, увек будете свесни привилегија које имате, самим тим што сте добили могућност да учите и образујете се. Искористите баш ту привилегију коју зовемо образовање, тако што ћете дати све од себе да у животу постигнете велике ствари, али никад не заборављајте на оне који седе у редовима иза вас.”

Извор: BuzzFeed

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама