Логопед открива: Пет сигурних знакова да ваше дете има говорно-језички проблем

мај 26, 2018

Прве сузе, смех, кораци, речи… Све су то ствари које са нестрпљењем очекује сваки родитељ, томе се радује и нада. Али, шта када нешто од тога изостане? Када, на пример, приметимо да сва деца увелико зову маме, тате и баке, а наше дете то упорно одбија? Коме се обратити, како помоћи свом детету?

Данас велики број деце има неку врсту проблема са говором. Наиме, према неким проценама, у савременом добу више од 60 одсто малишана предшколског узраста има неки говорно-језички поремећај. Колико је ситуација озбиљна, показује податак да је пре неколико деценија тај број био знатно мањи – поремећаји су откривани код свега осам одсто деце. Како каже логопед Тања Луковац за “Вести”, узроци за појаву говорно-језичке и комуникацијске патологије су заиста многобројни.

– У данашње време социјална средина великим уделом доприноси повећању стопе учесталости говорних поремећаја. Живимо у свету екстремно брзог напретка технологије, родитељи су принуђени да раде дуже, па с тим у вези нека деца у раном узрасту проводе превише времена испред телевизора, рачунара, који не захтевају комуникацију, који тренирају пасивизацију јединке. Дакле мање је и времена да се одређени број родитеља посвети разговору, кроз богаћење речника, давање правилног говорног обрасца, поткрепљујући правилан изговор гласова.

Према речима наше саговорнице, већина данашње деце проводи мање времена играјући се у парку и на тај начин мање тренира своје психомоторне способности, што је важан предуслов за укупан развој детета, нарочито у периоду до пете године живота. Дакле све је мање физичке активности, која је потребна у раном развоју.

Разлози за узбуну

Неодложно потражити стручну помоћ логопеда:

– Уколико дете не разуме једноставне говорне налоге до 18. месеца (нпр. не разуме налог да тапше рукама или маше у знак поздрава “па-па”, не реагује на: “Покажи нос!” или “Дај ми ауто!”)

– Ако не остварује заједничку пажњу у трајању од неколико секунди

– Уколико не проговори до друге године и у речнику још увек има свега неколико речи

– Ако говорни исказ детета око 30. месеца не садржи просту реченицу: “Дај лутку!”, “Миша једе”… Ако је говор око треће године потпуно неразумљив

– Експанзију говорно-језичких поремећаја можемо узрочно потражити и у еколошки мање здравој средини која се одражава на неке од органских узрока у току периода гестације, док је беба још у мамином стомаку, итд.

Оно што мучи све родитеље јесте како да препозна да његово дете има проблем. Када је време за узбуну и коме се тада обратити?

– Говорни проблем родитељ ће препознати тако што прати норме говорно-језичког развоја. Уколико дете касни шест месеци од задате норме, потребно је јавити се логопеду, јер то већ представља значајно кашњење у говору. Норма је широк распон неке испитиване појаве, а говор не иде једном линеарном путањом, па је стога надокнадив, наравно уколико се родитељи обрате у право време и не сачекају да дете касни годину, две три или више од задате норме за календарски узраст – закључује Тања Луковац.

Различите сметње

Најчешћи говорни поремећаји су, како каже наша саговорница, касно проговарање, неправилан изговор гласова и муцање.

– Код деце млађег предшколског узраста одложено проговарање различите етиологије, артикулацијске сметње носе превагу, а учестале су и језичке сметње (развојне дисфазије). Старији предшколски узраст се сусреће и са муцањем, док школска деца имају учесталије сметње језичке природе (дисфазије) али и сметње са писањем, читањем.

Извор: Вести онлајн

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама