Loše ocene ne definišu vaše dete

18 oktobra, 2016
Svako dete vredi, i to puno! Naravno, svako je različito i ima različite veštine i sposobnosti. Isto tako, svako dete poseduje sopstveni ritam učenja. Definisanje deteta njegovim ocjenama će se zato uvek pretvoriti u veliku grešku koja može da ugrozi detetovo samopouzdanje tako da se ono oseti manje pametnim i čak bude diskriminisano kako od strane učitelja tako i drugara.
djak
Svaki roditelj koji pritiska dete da po svaku cenu dobije peticu (koju sanjaju mama i tata), detetu može da nanese štetu i bol. Umesto da cilj bude najbolja ocena usmerite snagu da primietite vrline i jače strane vašeg deteta uz pružanje podrške kad god naiđe na poteškoće.

Pročitajte i Ko je odgovoran za (ne)uspeh deteta u školi?

Ocene su samo indikator
Dijete koje dobije lošije ocene iz nekog predmeta nije glupo. Jednostavno neka djeca lakše savladavaju određene predmete dok imaju poteškoća u drugim.
To je potpuno normalno, a neuspjeh može da zavisi od različitih faktora. Na primer, dete može da ima loše ocene iz nekog predmeta zbog načina predavanja koji nije adekvatan za njegov stil učenja. Možda dete sporije sazreva i jednostavno još nije spremno da shvati baš sve koncepte. Upravo iz ovih razloga je veoma važno da roditelji upoznaju svoje dijete i posmatraju ga odvojeno od ocena.
Zapamtite, nadimci tipa “glupane” ili “vucibatino” u vezi sa lošim ocenama samo štete i povrjeđuju detetovo samopouzdanje i sigurnost. Takođe, potpuno je bespotrebno ukoravati, kažnjavati ili dodatno pritiskati dete zbog loših ocena.
Ukoliko vaše dete sporije uči, pomozite mu da ide njegovim koracima, lagano. Podržite ga kada je podrška potrebna. Nije potrebno da njegove trenutne ocene postanu njegova sudbina i da uz to dobijanje knjižice postane noćna mora.

Pročitajte i 7 roditeljskih grešaka koje utiču na uspeh deteta

Kako stvarno pomoći djetetu sa ocenama?
Pre svega, čim ocene postanu briga, potrebno je reagovati pružajući odgovarajuću pomoć i podršku. To znači bez pritiska niti progona. Znači, dete ne treba da se oseti loše.
Počnite tako što ćete mu pomoći u predmetu sa kojim ima problema. To znači da zajedno razmišljate dok ono radi domaći nalazeći još adekvatnih primera na istu temu. Imajte na umu da učenje može biti zabavno, npr. uključite audiovizuelni materijal jer se pokazao kao veoma koristan za prenošenje znanja djeci.
Motivišite vaše dete, podstaknite ga, učinite da oseti da može dvije da nauči. Verujte u svoje dete i proslavljajte i male uspehe.
Naoružajte se strpljenjem i istrajnošću i apsolutno izbjegavajte da vi rješavate zadatke namenjene detetu jer to nanosi više štete nego koristi. Jedino što će dijete naučiti je da je mama/tata bolji u tim zadacima i da ono to ne može.

Pročitajte i Pomozite detetu da postigne bolji uspeh u školi

Ako mislite da se iza loših ocjena krije neki složeniji problem neurološke prirode, nedostatak pažnje ili razumevanja, obavezno porazgovarajte sa učiteljima. Zajedno ćete najbolje proceniti da li je potrebno konsultovati pedagoga.
Ovih nekoliko predloga su dokaz da postoji puno pravih načina da se reaguje na vest o lošim ocenama. Ako izaberete da reagujete na negativan način samo ćete naškoditi detetu i dodatno pogoršati ocene. Da li vam je to cilj?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama