Српски стручњаци сматрају да су ова 3 школска предмета НАЈВАЖНИЈА за децу до 12 година

28 децембра, 2020

Креативност је почетак свега.


Све је више стручњака који сматрају да је креативност најважнији ресурс 21. века, али да су у данашњем друштву креативност предухитриле модерне технологије. Информације стижу брзо, превише их је, и често не стижемо да их користимо на прави начин. И деца се загушују небитним садржајима, не само кроз образовање.

Пут до креативног бића полази од игре, а основна игра настаје у покрету, ходању, трчању, скакању. Играјући се дете упознаје свет.

У игри се дете припрема за живот. И то је најважнији посао детета.

– То је некада било нормално, дете трчи од јутра до мрака преко камена, преко потока, преко гране, процењује дужину скока, како то мора да уради. При томе држи равнотежу, стално му цео мозак ради, мора да размишља – е, ту је права игра, тако се мозак развија – објашњава Ранко Рајовић, аутор програма “НТЦ систем учења”.

Што више игре у природи, али и у вртићу и школи.

Створити подстицајно и богато окружење и различите могућности за игру, основни је задатак.

– Да се игра само – са одраслима, да се игра са својим вршњацима, да се игра различитим стварима, играчкама које су савршене, али исто тако нечим што је стварање и играчака и игре – каже ЛЈубица Бељански Ристић, руководилац програма “Школигрица”.

Растко Ћирић одрастао је између цртаћих столова својих родитеља. Очев сат нацртао је када је имао две и по године. Ово је само један од многих цртежа са изложбе у Дечјем културном центру, а који су му помогли да реконструише свој живот и открије много тога о себи.

Итцор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама