Srpski stručnjaci smatraju da su ova 3 školska predmeta NAJVAŽNIJA za decu do 12 godina

28 decembra, 2020

Kreativnost je početak svega.


Sve je više stručnjaka koji smatraju da je kreativnost najvažniji resurs 21. veka, ali da su u današnjem društvu kreativnost preduhitrile moderne tehnologije. Informacije stižu brzo, previše ih je, i često ne stižemo da ih koristimo na pravi način. I deca se zagušuju nebitnim sadržajima, ne samo kroz obrazovanje.

Put do kreativnog bića polazi od igre, a osnovna igra nastaje u pokretu, hodanju, trčanju, skakanju. Igrajući se dete upoznaje svet.

U igri se dete priprema za život. I to je najvažniji posao deteta.

– To je nekada bilo normalno, dete trči od jutra do mraka preko kamena, preko potoka, preko grane, procenjuje dužinu skoka, kako to mora da uradi. Pri tome drži ravnotežu, stalno mu ceo mozak radi, mora da razmišlja – e, tu je prava igra, tako se mozak razvija – objašnjava Ranko Rajović, autor programa “NTC sistem učenja”.

Što više igre u prirodi, ali i u vrtiću i školi.

Stvoriti podsticajno i bogato okruženje i različite mogućnosti za igru, osnovni je zadatak.

– Da se igra samo – sa odraslima, da se igra sa svojim vršnjacima, da se igra različitim stvarima, igračkama koje su savršene, ali isto tako nečim što je stvaranje i igračaka i igre – kaže LJubica Beljanski Ristić, rukovodilac programa “Školigrica”.

Rastko Ćirić odrastao je između crtaćih stolova svojih roditelja. Očev sat nacrtao je kada je imao dve i po godine. Ovo je samo jedan od mnogih crteža sa izložbe u Dečjem kulturnom centru, a koji su mu pomogli da rekonstruiše svoj život i otkrije mnogo toga o sebi.

Itcor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama