Мали велики људи – учимо од њих!

22 маја, 2015

Многи кажу да с годинама постајемо мудрији, али нека вас то не завара – неке ствари клинци знају много боље од нас. Ево шта треба да научимо од њих.
dete
Малишани отворено говоре о својим потребама, јасно и гласно, и уопште их не занима да ли је у просторији ваш шеф или комшиница. Ако им се каки, то ће вам и саопштити, без устезања. ОК, ми смо одрасли и знамо да није пристојно баш о томе говорити пред другима, али би о многим другим својим потребама требало да говоримо много отвореније и свима би било лакше.
Клинци се не оптерећују тиме шта се десило јуче или пре пет сати. Они уживају у тренутку, заиста се посвећују ономе што раде, односно чиме се играју. Не би било лоше када бисмо сви мало више пажње посветили садашњости, уместо прошлости, зар не?
Радују се малим стварима, што ми често заборављамо. Знате тај непроцењиви осмех када им купите омиљени слаткиш или нову играчку? И, што је још важније, не радују се само материјалним стварима. Клинци су неописиво срећни када их мама или тата помилују, упуте им лепу реч, пољубе их, покажу им љубав на било који начин. Шта је вас последњи пут тако обрадовало?
Још једна предност малишана је што имају велике снове и апсолутно их не занима шта било ко има о томе мисли и каже. Да, они ће се без проблема сат времена претварати да су диносауруси само зато што их то чини срећнима.
Иако многе нервира када деца вриште јер нечим нису задовољна, и ви бисте се сигурно боље осећали када бисте понекад бес, незадовољство, тугу избацили из себе. Потпуно је погрешно мислити да одрасли људи увек морају да буду смирени. Озбиљно, покажите емоције, какве год да су.
Искрени су. Дечја искреност понекад може да делује сурово, али то је – искреност. Можда вам није по вољи када вам клинци кажу “ружне су ти те ципеле”, али овај свет би сигурно био много лепше место када бисмо једни другима мање “мазали очи”.
Не губе време на ствари које их не чине срећним. Знамо, одрасле особе имају обавезе које морају да обаве без обзира на то што им се то не допада, али барем у ситуацијама када можете да бирате, оставите све што вас не чини срећним – лоша веза, подмукли “пријатељи”…
Не занима их туђе мишљење, а не би требало ни вас, ако желите да будете срећни. Свету се не може угодити, зато живите онако како желите јер је то ипак само ВАШ живот.
Осврните се на клинце, свашта можете да научите од њих!
Извор: mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама