Мама мора да буде ауторитет

Однос маме и ћерке је по правилу врло једноставан – или се слажу као најбоље пријатељице или никако не могу да пронађу заједнички језик. Какав је ваш однос с ћерком?

majka-deca-roditeljstvo-foto-shutter-1415973087-590074
Најбоље пријатељице
Мајке које виде ћерку као пријатељицу очекују од ње да размишља као да су иста генерација. А нису. Проблем код оваквог односа је то што некада, ма колико то апсурдно звучало, може да дође до замене улога. Имајте на уму да ћеркама понекад требају оба родитеља, а не партнерка у злочину. Увек имајте на уму да сте ви мајка вашем детету и поштујте своју улогу, као и да постоји генерацијски јаз.

Сукоб личности
Ћерка је тврдоглава, увек има своје мишљење и контрира. Делите исте гене, али ту се сва сличност завршава. Иако се чини као лош однос, психолози кажу да је управо овакав однос добар. Међутим, уколико осећате да вас ћерка игнорише, то већ није добро. Како то можете да поправите? Престаните да потцењујете властиту моћ, а да прецењујете моћ ћерке и обрнуто.

Умрежене душе
Ни о чему не одлучујете без одобравања ћерке.

Када ствари функционишу, то је савршенство – постоји особа на коју увек можете да рачунате. Ипак, овакав однос зна да буде лош. Уз притисак да се буде једнак тешко је створити границе. Када се мишљења разликују, стрес због покушаја да се добије позитивно мишљење других може да буде оптерећујући. Увек имајте на уму да успеси и достигнућа ваше ћерке нису ваши. Овакве проблеме можете да избегнете ако одредите границе.