Математика за предшколце: Разлика између листа папира и књиге

Када крену у школу, деца највише страхују за оцену из математике. Сабирање, одузимање, множење, дељење и усвајање осталих математичких концепата малишанима често делује као немогућа мисија.
Зато је важно да их васпитачи у вртићу и родитељи од најранијег узраста постепено уводе у свет математике. Кроз примере из свакодневног живота и креативне и забавне активности предшколци могу да науче да препознају геометријске облике, уоче сличности и разлике међу њима, као и да одреде положај предмета у простору користећи одреднице испод, изнад, испред или иза. Када савладају ове основне математичке појмове, они ће брже и једноставније прећи на оне сложеније. Потребно је да одрасли константно подстичу интересовање према овој природној науци како би је малишани не само лакше разумели већ и заволели.

22_620x0
Следи неколико активности и метода помоћу којих васпитачи и родитељи могу да приближе основне математичке концепте деци предшколског узраста:

Разликовање облика – Малишани свакодневно долазе у контакт са геометријским облицима. Искористите предмете као што су постери, коцке или књиге како бисте децу предшколског узраста научили да препознају круг, троугао, квадрат, правоугаоник. Нека сами у учионици пронађу што више ствари истог облика како би га лакше запамтили. Такође можете да их научите да направе разлику између различитих верзија истог облика. Покажите им неколико врста троуглова, као што су једнакостранични, једнакокраки, разностранични, правоугли и тупоугли. Деца онда могу да оивиче различите врсте троуглова тракама у боји. На пример, за правоугли троугао могу да користе траку црвене боје, а за разностранични плаву.
Поређење облика – Подстакните децу да упореде различите величине истог облика. На пример, нека у учионици потраже правоугаонике као што су прозор, врата, књиге, полице, ормарићи. Затим помозите деци да упореде њихове величине. Врата су већа од ормарића. Ормарић је већи од књиге, али су сви они правоугаоног облика.
Усвајање математичког речника – Док деца препознају и праве разлику између геометријских облика, подстакните их да користећи одговарајуће термине именују оно што су научила. На тај начин ће не само проширити свој фонд речи, већ ће им даље учење и разумевање математике бити знатно олакшано. Како бисте им помогли да повежу облике са њиховим називима, екористите цртеже, флеш картице или друге илустрације и направите пано са шарено исписаним речима из математике како би их деца брзо уочила и окачите га на зид.

Разликовање дводимензионалних од тродимензионалних облика – Објасните деци разлику између дводимензионалних облика (који леже у равни) као што је лист папира и тродимензионалних (чврстих) облика као што је књига. Овако сложене математичке концепте можете да приближите предшколцима кроз неколико интересантних активности. Сакупите тродимензионалне предмете као што су конзерве, картонске кутије и лоптице и заједно са малишанима направите макету. Деца могу да употребе цилиндричне предмете (ролне од тоалет папира) за стабло дрвета, округле предмете (лоптице) за крошњу дрвета и правоугаоне (кутије од пахуљица) за зграде. Затим именујте оно што сте направили, пребројте облике које сте користили и осмислите додатне елементе за макету. Такође деца могу да умоче лименке или чаше у различите боје и направе њихов отисак на папиру. Тако ће тродимензионални предмет који су користили постати дводимензионалан.

Пронађите примере из свакодневног живота. Најбољи и најлакши начин да деца науче нове концепте је помоћу ствари са којима се сваки дан сусрећу. Подстакните малишане да пронађу и идентификују облике у различитим окружењима, било да су код куће, у учионици или парку. Изведите децу у шетњу и усликајте различите предмете на које наилазите као што су саобраћајни знаци, шахтови, прозори. Заједно направите интересантан албум и док га прелиставате нека малишани именују облике са фотографија и одреде да ли су дводимензионални или тродимензионални. Кроз примере из свакодневног живота деца добијају прилику да практично примене своја знања из математике, увиде колико таква знања могу да буду корисна и развију мотивацију за учење од раног узраста.

Омогућите деци да науче основе математике на забаван и интересантан начин. Укључите облике у игре које су деци познате и претворите учење нових и потенцијално компликованих математичких концепата у забавну активност. Одиграјте игру погађања са облицима. Распоредите децу у парове. Нека једно дете сакрије предмет одређеног облика иза леђа док друго дете поставља питања и погађа који је облик у питању. Искористите мозаик таблу и боцкалице преко којих деца стављају шарене гумице како би направила различите облике. Модификујте игру Хоки Поки тако што ће малишани уместо да круг додирну руком или ногом у њега ставити предмет одређеног облика.

Нека деца сама осмисле и направе различите облике. Оваква активност подстиче дечју креативност док су малишани уједно мотивисани и заинтересовани да науче основе геометрије и математике. За прављење различитих облика деца могу да користе чачкалице, сламчице или штапиће. Исеците троуглове које су нацртали и помозите им да их залепе на црни колаж папир како би добили правоугаоник. Разне тродимензионалне облике малишани могу да направе моделирањем пластелина или глине. Или расеците правоугаону картонску кутију, заједно одредите колико сте троуглова од ње направили, а затим нека деца покушају да сама поново саставе кутију.

Математика помаже деци да стекну самопоуздање и успешно и лако решавају разноврсне изазове са којима се суочавају у свакодневном животу и током школовања, науче да размишљају аналитички, као и да се сналазе у простору. Из тог разлога важно је да васпитачи и родитељи деци покажу да математика није „баук”, већ корисно знање које ће им отворити врата за многе друге науке и вештине касније у животу.

Извор: novakdjokovicfoundation.org