Moj tinejdžer ne brine o svojim zubima! Kako ga doprem do njega?

O tome koliko je važna oralna higijena i zašto je bitno da čuvate mlečne zube svoje dece od preranog ispadanja pisali smo mnogo puta. Pisali smo i o tome kako da ih motivišete da peru zube i kako da znate da li su dovoljno zreli da to rade sami.

Dr Dubravka Jovanović

Jasno je sigurno svima da je važno da se sve te dobre navike usvoje u ranom detinjstvu kako posle ne bi bilo problema. Međutim, to nije dovoljno. Kao što se mnogo toga menja u periodu adolescencije, menja se i odnos prema higijeni. Dok neki tinejdžeri počinju da se doteruju i posebno da brinu o higijeni, drugi je potpuno zapuste.

To nam potvrđuje i dr Dubravka Jovanović, specijalista oralne hirurgije u ordinaciji Dental Vorteks.

„Činjenica je da zapravo većina tinejdžera nije redovna u pranju zuba, kao i da pranje traje mnogo kraće od preporučenih 2-3 minuta. I baš u tom periodu kad roditelji veoma teško mogu da kontrolišu navike u higijeni dešava se i hormonski disbalans koji utiče na zdravlje zuba i usta. Uz to, svima koji su nekad prošli pored škole tokom velikog odmora poznato je da deca lako i često posežu za gaziranim sokovima i slatkišima, što je još jedna loša navika. Sve to, uz nepravilne pokrete pranja, dovodi do jako čestih gingivitisa (upale desni) u tom periodu i većeg broja karijesa.“ – objašnjava dr Jovanović.

Kao još jedan problem ona navodi i kod mladih sve popularniji – oralni pirsing.

„Pod oralnim pirsingom podrazumeva se minđuša na usni, jeziku ili obrazu. To je, već dugo, jedan od načina na koji mladi izražavaju bunt ili prosto žele da pokažu svoju različitost. Međutim, na zdravlje zuba i desni pirsing loše utiče. Zbog posledica na meko tkivo i potporni aparat zuba, s vremenom može doći do povlačenja desni, ali i do oštećenja važnih anatomskih struktura“ – kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da su fiksne proteze, iako vrlo često potrebne da bi se dobio idealan izgled zuba, ponekad i stvar mode, pa ih tako tinejdžeri nose i zato što je to u trendu, radi isticanja.

Kako do pravilne higijene?

Pitanje higijene zapravo je u celoj priči najvažnije i Dr Dubravka Jovanović savetuje roditelje da sa svojim tinejdžerima često razgovaraju o značaju redovnog pranja i održavanja zuba, ali i da im budu uzor.

Dr Dubravka Jovanović

„Pranje zuba, detaljno i pedantno najmanje dva puta na dan se podrazumeva. Danas retko koji tinejdžer koristi interdentalne četkice ili konac iz prostog razloga što im je to dosadno. Ipak, na tome moramo insistirati ako želimo da sačuvamo zdravlje stalnih zuba. Četkicu menjajte svaka tri meseca, a ako ste u međuvremenu bili bolesni, onda i češće. Upotreba električnih četkica takođe može biti rešenje jer je pranje lakše i detaljnije. Razgovarajte o tome koje su posledice neredovnog pranja – od karijesa i lošeg zadaha, preko upale desni, pa sve do potencijalnog gubitka zuba ako se problem pojavi i zanemari.“ – savetuje dr Jovanović.

Kako bi se lakše navikli i pranje zuba pretvorili u zabavu, predložite svojim tinejdžerima da instaliraju neku od aplikacija poput Brush DJ. Ona ima ugrađen podsetnik za jutarnje i večernje pranje, a trajanje pranja zube je dok se ne završi pesma koju bira aplikacija ili sam korisnik.

„To je jedan od načina da im pranje bude zabavnije i brže prođe, a muzika je deo njihovog sveta, pa zašto to ne iskoristiti.“ – kaže naša sagovornica.

Inače, u ordinaciji Dental Vorteks čiji je dr Dubravka osnivač, ona sa svojim timom stomatologa pruža sve vrste stomatoloških usluga za celu porodicu – od klasičnih popravki do složenih hirurških intervencija i potpune rekonstrukcije osmeha.