Монтесори активности за децу код куће и у вртићу (девет идеја маме васпитачице)

24 фебруара, 2019

Једна врло креативна васпитачица и мама, Адријана Божовић, послала нам је неколико својих идеја за дидактичка средства која се могу направити од свега онога што већ имамо код куће. Без трошења додатног новца (или уз миниманло улагање) добијамо одличну забаву за децу била она код куће или у вртићу. Погледајте њене предлоге.

БРОЈЕВИ ОД 1 ДО 10

Обично се, када се каже број, помисли на цифре. Цифра је само један од начина представљања бројева. Признаћете није тако занимљив и шарен као овај са слике. Припремите картон и разне материјале које имате код куће (кукуруз, леблебија, пасуљ, дугмићи, макароне, чепови, перлице, лоптице…).

ПРОСТОРНЕ РЕЛАЦИЈЕ

Горе, доле, лево, десно, напред, назад… Може ли се и ова математичка област представити кроз игру? Све што вам је потребно су чаша, лоптица, папир и фломастер. Деци ће сигурно бити јасно шта да ураде и без вашег упутства, само им понудите картице на којима сте претходно нацртали часе и лоптице.

ПОРЕЂАЈ ПРЕМА ЗАДАТОМ НИЗУ

Активност која може да буде и такмичарског духа (дуг низ, двоје деце, свако слаже свој, одређено време за слагање). Може се организовати и као рад у пару (двоје деце се договора и заједно низу). А можете се забавити и са својим дететом код куће и тако подстицати његову пажњу, фину моторику, координацију око-рука…

А може и овако уз помоћ лептира и његове шаре на крилима.

ПРОВУЦИ

Фина моторика је од пресудног значаја за касније писање, зато би требало у најранијем узрасту посветити пажњу овом развоју. Ево и како…

ОД ТАЧКЕ ДО ЛИНИЈЕ

Како би касније цртала геометријске облике, писала слова, деца морају почети од тачке и доћи до линије. Тек након упознавања ових појмова можемо облике укључујући и васпитно-образовни рад.

ГЕОМЕТРИЈСКИ ОБЛИЦИ

Учење геометријских облика може да буде изузетно забавно. Погледајте само око себе и сигурно можете да пронађете сигурно много (кревет, сто, столица, тепих, књига, плочица…). Покушајте да са децом представите облике (прстима, реалним материјалом, моделима реалних материјала, цртежом). Затим заиграјте игру попут ове. Картон, било који папири у боји, чичак трака, маказе и фломастер је све што
вам је потребно.

ЗАКОПЧАЈ ДУГМЕ

Подстицањем развоја фине моторике код деце богатимо њихово чулно искуство и речник. Омогућавамо им да испробавају, опипавају, логички мисле и уочавају узрочно-последичне везе у току реализације едукативних игара. Једно занимљиво, подстицајно средство за које нам је потребно: кутија од јаја, дугмићи, пертле или ластиш, лепак.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ДАНАС

Разговарате свакодневно о времену. Станите са децом испред прозора и заједно посматрајте. Питајте их да ли могу да вам опишу данашње време.

СКУПОВИ

Скупови су свуда око нас. Скуп деце у вртићу, скуп књига на полици, скуп играчака, скуп воћа, скуп поврћа… Класификујте, пребројавајте, учите, играјте се. Направите скуп дечака и девојчица, затим скуп све деце која имају нешто плаво од одеће, скуп девојчица са шналицом на глави и слично.

Деца уче играјући се и играју се учећи!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


7 коментара на "Монтесори активности за децу код куће и у вртићу (девет идеја маме васпитачице)

 1. Danijela каже:

  Bravo! Za svaku pohvalu.

  1. Milica каже:

   Slažem se sa Vama! Odlično

 2. Dana каже:

  Bravo za mamu-vaspitačicu.Pratimo Vaš rad.

 3. Милан каже:

  Odlično! Svaka čast! ?

 4. ljiljana каже:

  U predškolskom periodu već počinje rad s tendencijom razvijanja kompeticije (takmičarstvo). O štetnosti za razvoj i odrastanje, zatim motivaciju za učenje, itd…. zainteresujte se. Ne frustrirajte djecu, već doprinesite njihovom razvoju.

  1. Ljilja каже:

   Ideje su sjajne,ali meni nisu dostupne slike!Kako mogu slike da otvorim?Pomozite! !! Jedna mama…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама