МПН: Посвећујемо посебну пажњу развоју ставова и навика ученика који се односе на здраве стилове живота

3 октобра, 2022

Реагујући на текст данас објављен на нашем порталу, а на тему асортимана у школским продавницама, Министарство просвете обратило нам се са молбом да тему проширимо и додатно разјаснимо.

Foto: Canva

Из Министарства објашњавају да је исхрана ученика у основној школи регулисана је Законом о основама система образовања и васпитања и Законом о основном образовању и васпитању. Ближи услови за организовање, остваривање и праћење исхране ученика у основној школи прописани су Правилником за организовање, остваривање и праћење исхране ученика у основној школи, у чију израду је укључено и Министарство здравља. 

“Школа у оквиру школског објекта, у сарадњи са саветом родитеља школе, организује исхрану за ученике и може да, у договору са јединицом локалне самоуправе и донаторима обезбеди за све ученике бесплатну исхрану у целини или делимично. За остваривање исхране ученика у школи одговорне су стручне службе школе и запослени на пословима припремања и сервирања хране. Такође, послове праћења исхране ученика у школи, обезбеђује закључивањем уговора са надлежним заводом/институтом за јавно здравље. Школа може да организује исхрану ученика на више начина: припремањем оброка у сопственој кухињи, у сарадњи са другим установама образовања и васпитања које имају организовану исхрану ученика припремањем оброка у сопственој кухињи или коришћењем услуга понуђача који се баве производњом и дистрибуцијом оброка.” – стоји у саопштењу које нам је упутило Министарство просвете. 

Како објашњавају, планирање исхране ученика врши се у складу са нормативом исхране ученика у школи, који чини саставни део Правилника за организовање, остваривање и праћење исхране ученика у основној школи.

“Прописано је да структура дневне исхране ученика треба да обезбеди одговарајуће задовољење енергетских и нутритивних потреба, кроз: заступљеност свих група намирница, са одређеним уделом у односу на укупни дневни енергетски унос, заступљеност свих хранљивих материја (макронутријената) у одређеном процентуалном односу, заступљеност минерала и витамина (микронутријената) у препорученој количини/вредности и расподелу укупне енергије у kcal, односно kJ, подељене на одговарајући број дневних оброка у одређеном процентуалном односу. Такође, регулисано је да школа у складу са својим могућностима организује и исхрану ученика са посебним нутритивним потребама, на основу извештаја доктора медицине специјалисте одређене гране медицине који садржи податке о препорученим, односно намирницама које је потребно искључити из исхране.” – наводи се у одговору Министарства.

Такође, редослед и време сервирања оброка планирају се у зависности од дужине времена боравка ученика у школи, односно од времена доласка и одласка ученика у школу, у складу са организацијом наставе представља дневни ритам исхране. Појединачни оброци сервирају се у одређеним временским интервалима, у складу са физиолошким потребама ученика.

Осим тога, кажу, спроводи се спољна и унутрашња контрола организације и остваривања исхране ученика у школи.

Спољна контрола, између осталог обухвата и: контролу квалитета оброка и контролу санитарно-хигијенских услова припреме и дистрибуције хране у складу са НАССР стандардима или у складу са принципима добре хигијенске и произвођачке праксе, на основу процене ризика, која подразумева: анализу микробиолошке исправности брисева узетих са радних површина, прибора, руку и носева запослених у кухињама; контролу микробиолошке исправности намирница и готових оброка. Унутрашња контрола обухвата: контролу намирница при пријему, контролу документације – атеста о здравственој безбедности и декларација достављених намирница и контролу припреме и дистрибуције хране. Унутрашњу контролу обављају запослени у школи задужени за пријем, припремање и сервирање оброка.

“Министарство просвете, науке и технолошког развоја, из свега наведеног, посвећује посебну пажњу развоју ставова и навика ученика који се односе на здраве стилове живота, који подразумевају и начин исхране. Прописи који уређују област исхране поставили су добар оквир за правилну и квалитетну исхрану ученика. Њихова доследна и широка примена даје резултате.” – закључак је саопштења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "МПН: Посвећујемо посебну пажњу развоју ставова и навика ученика који се односе на здраве стилове живота"

  1. Hexe каже:

    Kakva bajka 🤣

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама