На који спорт уписати дете (у зависности од узраста)

Већ када дете напуни три или четири године, родитељи почињу да размишљају о спорту којим би требало да се бави. И можда ће неко помислити да је прерано за такву врсту обавезе, у зимском периоду који долази, паркићи су празни. Па и ако желите да изведете дете да се поигра, велика је шанса да ће бити само на игралишту. А физичка активност је веома важна.

Како, онда, изабрати прави спорт за дете? Па, то зависи највише од две ствари – узраста детета и његових склоности.

Foto: Canva
Између 3. и 6. године

У овом периоду је најважније да дете има редовну физичку активност, уз дружење. За малу децу је тело једно велико откриће, те је важно да упознају његове способности, да развијају машту, да истражују могућности покрета.

Шта изабрати? Ово је период у ком су најбољи избор дечје школице спорта, дружење у парку, природа, вожња бицикла, тротинета итд… Потребе детета од 4 године су по много чему другачије од потреба десетогодишњака, па уколико сте се већ одлучили за неки спорт, обавезно се распитајте да ли постоје тренинзи прилагођени за њихово доба.

Од 7. до 10. године

Негде око седме, осме године можете почети да размишљате о конкретном спорту. Дете је у овом периоду довољно сазрело да може одабрати спорт за себе, па предлажемо да га једноставно питате шта воли, шта га привлачи. Да би дете створило самопоуздање, потребно је дати му одређену дозу слободе избора, па нека се то огледа у самом избору спорта. Ако видите да је ваше дете постало страствени обожаватељ одбојке, упишите га на одбојку. Када у детету постоје воља и жеља, напредак је загарантован. Воља је врло јак импулс који ствара посвећене и марљиве (младе) људе.

Врло је важно да та амбиција и воља долазе од детета (а не од родитеља), како се не би стварале фрустрације и како се не би правио контра-ефекат. Са овом формулом, сигурно ћете имати испуњено и задовољно дете.

Након 10. године

Од десете године се развијају телесне и умне способности, као и друштвена интелигенција. Одавде креће спортско усавршавање. Међутим, у исто време се дешавају и многе телесне промене, тако да спорт може да служи као ослонац. Наиме, дете које се већ годину, две или више бави одређеним спортом, врло је вероватно да је већ развило сигурност у себе. Тај осећај сигурности служи као сигурна лука у турбулентном периоду промена.

Уколико се нови спорт бира у овом периоду, онда нађите заједно нешто због чега ће се ваше дете осећати радосно и сигурно у свом телу. Када приметите искру, то је знак који треба пратити. Распитајте се и осмотрите атмосферу у сваком клубу; дисциплина, поштовање, дружење и солидарност су оно што је детету у овом тренутку потребно.

Као дугогодишњи каратиста, могу да кажем да су борилачке вештине носиоци посебне врлине и енергије која усмерава пажњу, вољу и дисциплину сваког детета. Али сам кроз све ове године увидела да све зависи од тренера, учитеља и атмосфере у којој се тренира. Спорт је ту да створи оквир, да унесе вредности које ће се огледати у свакодневном понашању.

Такође, узмите у обзир карактер вашег детета. Не покушавајте спортом да надоместите нешто што сматрате да му „фали“ (комуникативност, борбени дух…) Ако је ваше дете више за индивидуалне спортове, нека онда избор буду индивидуални спортови. Поента није да се дете уклопи у масу, него да пронађе окружење у којем ће моћи да буде оно што јесте, и као такво, да нађе себи место.

Аутор: Наташа Средојевић, комуниколог и карате тренере