Написао је свом детету 14 савета које треба да запамти заувек!

Имам 31. годину, што значи да сам у годинама када већина мојих пријатеља ради на томе да има децу. Знам да ће њихова деца бити дивни људи, зато што ће се родитељи добро бринути о њима.
otac i sin
Када сам ја то сазнао, у руци сам држао  пиво. Рекла ми је да је трудна. Знао сам ће то доћи једног дана, али не баш сада. Увек сам замишљао како те речи чујем на сунчаном балкону, док ветар лагано дува. Или нешто слично томе. Чак је ту и нека музика. Нека оптимистична и надахнујућа песма. Није ми ни пало на памет да ћу те речи чути стојећи у ходнику нашег затамњеног полураспакованог стана уморан од дугог дана на послу. Моја жена, надувених очију и разливене маскаре од њеног тешког дана и суза радосница, држи у руци два теста за трудноћу као доказ.
Моја прва мисао је била да ћемо пропустити наш fantasy football draft.
Моја друга мисао је била да отворим пиво.
Моја трећа мисао је била: “Не верујем да су ово биле моје прве две мисли.”
Потребан један такав тренутак да схватите како сте неспремни бити одговорни за друго људско биће. Како је све то страшно. И не говорим о томе да се будите у пола ноћи да смирујете плач бебе. Не говорим о мењању пелена или опраштању од свог ноћног живота.
Ја вам говорим о томе када ваше дете учи ходати и што му говорите, јер то заиста пуно значи. Када почнете размишљати о томе како их желите подизати. Што ћете им рећи када их нетко гњави у школи. Што ћете им рећи када заузму свој филозофски став и не желе радити домаће задатке.
Све то вас натера да преиспитате своје вредности. Или да се запитате имате ли уопште неке вредности. И ова врста размишљања ме је довела до тога да верујем да сам већ лош отац. Зато што када размишљам о стварима које желим научити наше прво дете, схватам да ја то нисам научио.
Али у сваком случају, рећи ћу му:
Слушај клинац, не морају те сви вољети. Говори све што мислиш, када знаш да си у праву. Говори истину пријатељима, чак и када је не желе чути. Немој само климати главом и увек сагледај обе стране.
Ради напорно у школи. Не да би зарадио новац и не да би се хвалио, већ зато што ако не радиш пуно, једног дана ћеш погледати унатраг и пожелећеш себе учинити поносним.
Чисти своју собу. Видиш ову гомилу прљаве одеће поред мог кревета? Осећам се лоше сваки пут када то погледам. Изненадио би се како те чиста соба чини да се осећаш испуњеним.
Увек заврши оно што си започео. Постоји разлог због чега те могу научити да будеш прилично добар, али не и сјајан у свирању гитаре, фотографији, трикова с ​​картама или било којим другим стварима које сам узео и оставио. Ако имаш талент за нешто, немој га никада одбацити.
Не чекај дуго, буди срећан с оним што јеси. Фазе су супер и све то када си тинејџер, али постоји добра линија између истраживања ствари и бити ухваћен у неком тренду. Немој се никада осећати да се мораш уклопити у калуп или неку категорију да би био прихваћен.
Води рачуна о свом телу, зато што имаш само то једно. Пери зубе сваки дан. Немој пити пуно газираних сокова и Ред Булла. Не можеш никада поправити штету коју ти нанесу.
Покрени се и истражуј нове ствари. Знам да су ти људи који студирају у иностранству можда одбојни и егоистични, али баш ме брига, требаш то учинити. Јер када се они хвале о њиховом љетном одмору у Мадриду ти ћеш превртати очима, али само зати што ћеш бити љубоморан што си ти провео своје лето гледајући телевизор.
Немој да ти буде неугодно када си покрај неког бескућника. Неће те опљачкати. Буди бољи од тога. Третирај их с поштовањем. Купи им сендвич ако можеш. Дај у хуманитарне сврхе што чешће можеш. Увек ћеш имати неку сићу да им даш.
Обрати пажњу на новости. И на политику. Не проводи сво своје време на друштвеним мрежама, телевизији, филмовима и спорту. Посвети своју пажњу стварима које заиста значе. Буди информиран и начитан. Немој никада бити приморан да се кријеш док разговараш о тренутним догађајима.
Буди немилосрдан. Немој само пролетети. Нађи нешто што желиш и уложи цели свој труд да то постане изузетно. Толико људи сања велике снове, али се плаше да све то покрену. Немој бити један од њих.
Немој писати СМС поруке и возити ауто. Озбиљно. Не постоји ништа што не може причекати. Заиста то мислим.
Своју породицу стави на прво место, изнад свега. Када те затребају, буди ту. Не постављај питања. Немој дозволити да умор с посла постане оправдање. Они су све што имаш.
Немој никада пожељети да си неко или нешто друго. Прихвати своје мане, јер их сватко има.
И на крају, ако ти нешто зафали, можда чак све с ове листе, и то је у реду.
И даље ћу те вољети.
Увек ћу те вољети. Људи ме питају јесам ли уплашен. И мислим да је – узевши у обзир све што сам управо рекао – одговор ‘не’.
Знам да ће бити тренутака када нећу имати појма што да радим с дететом. Када дођем до моје торбе пуне морала и вредности и она буде потпуно празна.
И за таква времена, потражит моју жену. Сетит ћу се како, стојећи у нашем затамњеном полураспакираном стану у једној од најбитнијих ноћи у нашем животу, она је ставила тест трудноће на стол, насмијала се и рекла: “Наравно, ми још увијек играмо fantasy draft.”
Мали подсјетник зашто се заљубљујемо у ствари.
То што смо створили заједно није се догодило унаточ наших мана.
Догодило се због њих.
И знајући то, нема ништа чега би се требало плашити.
 
 
 
Извор: atma.hr