Научници тврде: Мајчинска љубав јача бебину интелигенцију

Присуство маме стимулише раст можданих ћелија и повећава интелегенцију малишана, тврде амерички научници.

Према најновијим истраживањима, која су спровели научници са Универзитета у Њујорку, брижно материнство заиста јача и стимулише развој бебиног мозга, а присуство мајке има позитиван утицај на стварање неурона код малишана.
Истраживање је спроведено на пацовима, који су били узраста од 12 до 20 дана. Kод посматраних пацова забележена је повећана производња неурона у присуству мајке што директно утиче на развој мозга. Такође је уочена нестална мождана активност од тренутка када су се мајка и њено младунче одвојили.
Студија, која је објављена још у часопису Цуррент Биологy, међу првима је индицирали да природна и рана приврженост, која укључује дојење и мажење, представља кључну фазу у постнаталном развоју мозга.
Ређина Саливан, професор Универзитета у Њујорку и аутор овог пројекта наглашава да истраживања показују да сензорна стимулација мајке код сисара помаже развоју и обликовању мозга, као и дефинисању улоге неговања и значаја мајчинства у развоју здравог мозга.
Анализе и проучавања видео материјала у трајању од скоро 100 часова и електрично читање мозгова пацова показује да веза мајке и младунчета/детета директно утиче на рану мождану активност.
“Постоји много фактора који утичу на развој и одгој деце”, додаје коаутор студије др Ема Саро.
“Наша истраживања помоћи ће научницима и клиничким докторима да увиде колико заправо интеракција и биолошка приврженост мајке и детета након рођења утиче на развој мозга.”
 
Извор: yumama.com